איך לשרוד כלכלית בתקופת משבר הקורונה?
האם ניתן לדחות תשלומים לרשויות המס? האם זה הזמן הנכון לבקש הלוואה, למשוך פיצויים, כספי פנסיה או חסכונות? רו"ח אוהד רצון ורו"ח סמי ביטון עם כל ההמלצות איך לשרוד כלכלית בתקופה לא פשוטה זו

רו"ח אוהד רצון
"התנהלות כלכלית-פיננסית בתנאים של אי וודאות אינה פשוטה כלל וכלל. אך דווקא בימים כאלה יש לקבל החלטות מושכלות, מבוססות נתונים ועובדות ולא כאלה שמונעות מרגש", אומר רואה החשבון אוהד רצון. "אנו עדים בימים אלה של "משבר הקורונה" למאות אלפים של שכירים ועצמאיים, שאינם יודעים מה יילד יום ולפיכך מתקשים לתכנן את ההוצאות שלהם ועל אחת כמה וכמה אינם יכולים לצפות מתי תהיינה להם הכנסות. ההמלצה העיקרית שלי היא להתייעץ עם בעל מקצוע לפני שאתם מקבלים החלטה פיננסית שעלולה אולי בטווח הקצר לתת לכם 'אוויר לנשימה', אך בטווח הרחוק תפגע בכם ותעמיק את הבור".
משרדו של רואה החשבון רצון מעניק שירותים מלאים לעסקים קטנים, בינוניים וגדולים, בין השאר בפתיחה וסגירת תיקים, הכנת דוחות שנתיים, ביקורת לחברות פרטיות ועמותות. בנוסף, הוא משתף פעולה עם רעייתו עורכת הדין בכל נושא פתיחת חברות. לרואה החשבון רצון תואר ראשון במנהל עסקים והתמחות בחשבונאות והוא חבר בלשכת רואי החשבון בישראל ויש לו ניסיון רב בתחום המיסוי והביקורת. בעבר הוא ניהל את מחלקת הביקורת במשרד גדול לראיית חשבון ורכש כלים ניהוליים ופיננסיים.
בשיחה עם רואה החשבון רצון, ריכזנו מספר שאלות שנראה שמטרידות פלח גדול מאוד בקרב השכירים והעצמאיים שהכנסתם נפגעה בשל "משבר הקורונה":
האם ניתן לדחות תשלומים לרשויות המס?
"ככלל, יש לעקוב מעת לעת אחר הפרסומים והחוזרים שמנפיקות הרשויות. כך למשל, הראשון שהודיע על דחיית בכמה ימים של התשלומים היה מע"מ ומאז ניתנה ארכה נוספת. בהמשך יצאו חוזרים גם מטעם המוסד לביטוח לאומי ומס הכנסה. יש לשים לב לאופן בו אתם נוהגים לשלם לאותן רשויות ולהתנהל בהתאם, בין אם אתם נוהגים לשלם באמצעות המחאות, מזומן או הוראות קבע".
בהיעדר הכנסות, האם זה נכון לבקש הלוואה או להגדיל את מסגרת האשראי?
"הדבר הראשון שצריך תמיד לזכור הוא שהבנק לא מחלק מתנות. הלוואה צריך להחזיר וגם להגדלת מסגרת האשראי יש מחיר. כל בעל עסק צריך לבדוק עם עצמו עד כמה באמת הוא זקוק להלוואה, אם עשה את כל הצעדים הנדרשים להקטין הוצאות כמו, למשל, בקשה לדחיית תשלומים לספקים או הוצאת עובדים לחל"ת, וכמובן מהו כושר ההחזר שלו. במקרים רבים ייתכן שתגיעו למסקנה שכדי לצלוח את המשבר כל שתצטרכו הוא הגדלת מסגרת האשראי. חשוב לדעת שברוב הבנקים הריבית על הגדלת מסגרת האשראי נמוכה מזו של ההלוואה ובטווח הארוך זה עשוי להשתלם לכם יותר.
"יש מסלולים שונים להלוואות לעסקים, כשהמקובלת היא הלוואה דרך ה'קרן להלוואות בערבות מדינה' שנותנת בימים אלה הטבה נוספת בהפחתה של ההון העצמי הנדרש. לא כל בעל עסק יעמוד בקריטריונים של הקרן ויידרשו לו אישורים של רואה החשבון והצגה של תוכנית עסקית שתשקף מה הייעוד של הכסף, אך גם זו אופציה.
בכל הנוגע להלוואות למשכנתא, מסביר רואה החשבון רצון שיש בנקים שמסכימים לדחות את התשלום לשלושה חודשים ויש המאפשרים גם דחייה של משכנתא עסקית, אך המשמעות הכספית היא גבוהה וכדאי לעשות זאת רק בלית ברירה אחרת.
מה לגבי משיכה של כספי פיצויים או פנסיה?
"הטעות הרווחת בקרב הציבור הרחב היא שמשיכה של כספי הפיצויים לא מהווה בעיה. נהפוך הוא. הפיצויים מהווים כשליש מסך הפנסיה שתשולם לאדם בעת פרישה. אם אדם יבחר למשוך את כספי הפנסיה שלו (לפני הגיעו לגיל 60) הוא ישלם על הסכום 35% מס. המשמעות בשני המקרים יכולה להיות קרדינלית בעתיד, כך שאת האופציות הללו יש לשמור רק אם הגעת למצב של להיות או לחדול, לא פחות".
האם ניתן למשוך כספי חיסכון של קרן השתלמות?
"במידה והכסף נזיל, זו עשויה להיות אפשרות. אם לא אתם תספגו 'קנס' על משיכה מוקדמת וחבל. לעומת זאת, יש אנשים שמפקידים לקרן השתלמות את הסכום המקסימלי שניתן על-פי חוק. בעת הזו בה יש צורך להקטין למינימום את הפער בין ההכנסות להוצאות, כדאי לחשוב על הקפאת התשלומים, שכן לכל אדם שמורה הזכות להפקיד בסוף שנת המס את הסכום שיחפוץ עבור השנה החולפת. ב'יום שאחרי', כשתדעו מה מצבכם הפיננסי תוכלו להחליט איזה סכום תרצו להפריש לקרן ממקום בטוח יותר".
לדברי רואה החשבון רצון נראה שהמשק בישראל ייאלץ לנקוט בצעדים משמעותיים על מנת להתאושש מההקפאה שנוצרה בעקבות "משבר הקורונה". "לתחושתי, המע"מ לא יעלה רק ל- 18% כפי שתוכנן, אלא הוא עשוי לעלות גם ל- 20%", הוא מסביר. "המדינה לא תרצה להדפיס כסף ולגרור את כולנו לאינפלציה והגדלת הגרעון. מי שיספוג את זה בסופו של דבר יהיה הציבור והמשק עלול להיכנס למיתון עמוק. כל צעד פיננסי, הן בהיבט האישי-עסקי והן בהיבט המדיני, צריך להיעשות תוך שקלול כל ההשלכות והתוצאות הצפויות. ההיסטוריה מלמדת שאחרי כל שפל כלכלי מגיעה גאות ורווחה. אנחנו, כולנו, צריכים אורך רוח וסבלנות לצד קבלת החלטות מושכלות שישמרו עלינו גם בטווח הארוך.
"אם יש לקח אחד מרכזי אחד, שכל שכיר ועצמאי צריכים ללמוד מ"משבר הקורונה" הוא שכל אחד מאיתנו חייב להשאיר בצד הון שיהווה רשת ביטחון בדיוק לימים כאלה של חוסר וודאות. היום מדובר במשבר בריאותי כלל עולמי, אבל הדבר נכון גם לימים של מלחמה או מיתון עמוק", הוא מסכם.
רו"ח אוהד רצון
כתובת: המוביל הארצי 52, ראש העין
טלפון: 054-2393433
-------------------------------------------
רו"ח סמי ביטון
בזמן שבכל רחבי העולם עולה השאלה - מה תהיה השפעתו הכוללת של נגיף הקורונה, בעלי עסקים יכולים וצריכים לנקוט בפעולות כבר עכשיו כדי להגן על עצמם כלכלית מהשלכות המשבר. איך בעלי עסקים יכולים להגן על עצמם כלכלית ולשמור על רווחים גם בתקופה זו? רואה חשבון, סמי ביטון מספק עצות חשובות להתמודדות כלכלית בתקופה זו.
"בעלי עסקים קטנים ובינוניים מתמודדים עם שורה של השלכות קשות בתקופה זו", אומר רו"ח ביטון, "החל מצמצום מספר העובדים המותר בעסק, דרך ירידה בלקוחות ובמכירות, בעיות בשרשרת האספקה ועד לסגירה מוחלטת של העסק בהתאם להגבלות ומחסור בתזרים המזומנים".
כיצד בעלי העסקים נפגעים מהשלכות נגיף הקורונה?
"מידת הפגיעה של העסק תלויה בפרמטרים שונים: תחום הפעילות, סוג השירות, קהל היעד ועוד. בעלי העסקים צריכים להמשיך לשלם תשלומים שונים כמו מיסים למוסדות, שכירות, משכורות, תשלומים לספקים, וחלקם אף מחזירים הלוואות שונות. הם מסתמכים על תזרים מזומנים ורווחים ממכירות וכשאלו יורדים משמעותית ולעיתים אף מתבטלים לחלוטין, העסק צונח בבת אחת מבלי להיערך לכך.
"חלקם לא מרגישים את הקריסה מיד אלא רק לאחר זמן, כיוון שמרבית מהתקבולים מתקבלים בתקופה של שוטף פלוס 30/60/90 או בעסקאות תשלומים הנובעים ממכירות של חודשים קודמים, אך כאשר ההזמנות לתקופה השוטפת מתבטלות ולא צפויים תקבולים בחודשים הבאים, תוך כחודש-חודשיים מתחילים להרגיש את הקריסה".
מה בעלי עסקים צריכים לעשות כדי לשרוד כלכלית בתקופת משבר הקורונה?
"עסקים צריכים להיערך בשוטף גם למצבים בלתי צפויים. חשוב לנהל נכון את תזרים המזומנים גם לתקופות טובות וגם לתקופות משבר. לדוגמה, לייצר רווחיות גדולה יותר בתקופות של פריחה במשק. לבצע בעת הצורך שינוי במחירים ולהרחיב את החשיפה לקהלי יעד נוספים: מכירה דרך האונליין, דיוור דרך האונליין ועוד. חשוב שבעלי עסקים יפנו כספים לנתיבי השקעה ותכניות חיסכון, כגון קרנות השתלמות שיעמדו לרשותם בעת משבר כלכלי. אמנם זה לא פשוט, מאחר ורובם מנהלים עסק ומשק בית פרטי במקביל, וחיים מהכנסה הנובעת מהעסק בלבד, אבל אם מנהלים את התקציב נכון כל אחד יכול לחסוך ולשמור כסף בצד.
"במצב המשבר כיום שבעלי העסקים נקלעו אליו מבלי תכנון מראש, אמליץ לפני הכל לבצע חישוב מקיף ומעמיק של צפי ההכנסות וההוצאות כדי לדעת. מה האמצעים העומדים לרשותם. להכין דוח מסודר, מומלץ להיעזר בגורם מקצועי, הכולל הוצאות והכנסות צפויות, ותכנית התייעלות כלכלית ליצירת תזרים מזומנים נכון שלא יכניס אותו למצוקה כלכלית בהמשך".
מה התכנית צריכה לכלול בין היתר?
"מי שיש לו רזרבות ורווחים, זה הזמן להשתמש בהם - כמובן באופן שקול ועל פי הצורך. המדינה מסייעת לעסקים בדרכים שונות: דחיה של תשלום המע"מ לחודש 2/20 (עד 27/4) ודחיה של תשלום מקדמות לביטוח לאומי של חודש 3/20 (עד 15/5). ניתן גם לבדוק אפשרות תביעה של אבטלה/הבטחת הכנסה מהמוסד לביטוח לאומי. בנוסף, עסקים שזכאים לתשלומים שונים מהמדינה - מענק מס הכנסה (לעצמאיים לתקופת הקורונה), החזרי מס הכנסה בגין ש"ק, החזרי מע"מ צפויים, יכולים לבקש ולנסות להקדים אותם. כמו גם לבצע הקטנה/ביטול מקדמות מס הכנסה/הקטנת מקדמות ביטוח לאומי (המחושבים על הרווח השנתי הצפוי). לגבי הלוואות קיימות – הם יכולים לבקש מהבנקים או מנותני האשראי, גרייס לתשלום ההלוואה בעתיד וכן לבקש דחיית תשלומי משכנתאות".
מה לגבי לקיחת הלוואות?
"באופן עקרוני אני לא בעד לקיחת הלוואה. הלוואה, בסופו של יום, היא כסף שצריך להחזיר אשר מגדיל את ההוצאות החודשיות. אך למי שבאמת קשה לעמוד ברמה החודשית, יש קרנות הלוואות בערבות המדינה בתנאים מועדפים שאפשר להשתמש בהם. מומלץ להתעדכן במידע חשוב ובעל ערך לגביי הזכויות שלהם, אפשרויות המיסוי השונות, הקטנת מס, ועוד. לדוגמה, על קצה המזלג, יש תחומי עסקים בהם עצמאיים זכאים לדמי אבטלה כמו שכירים (כגון: מדריכים, מרצים, אומנים, ועוד). מידע רב מוצע ללא תשלום בפורום ביטוח לאומי ועו"ד בפייסבוק וכולם מוזמנים להיכנס לשם ולקבל מידע".
משרד רואה חשבון סמי ביטון פועל במקצועיות וחריצות למען לקוחותיו ומספק מזה 11 שנים, שירותים מקצועיים בתחומי ראיית חשבון והנהלת חשבונות, החזרי מס, ייצוג ברשויות המס , שירותים לחברות, חשבות שכר, הגשת דוחות שנתיים לעצמאים, חברות ועמותות, ייצוג וליווי עסקי, ועוד. השירות נעשה בגובה העיניים ובהתאמה אישית לכל לקוח ולקוח מתוך ראיית צרכיו, אופי פעילותו ויעדיו הכלכליים, הכוונה וליווי מקצועי להשגת יעדים אלו והגדלת רווחי העסק.
רו"ח סמי ביטון
כתובת: צבי יהודה 8, קריית ארבע (מספק שירות לעסקים באזור ירושלים והסביבה)
טלפונים: 02-6289476, 054-2010841
לקבוצת הפייסבוק של רו"ח סמי ביטון >>>