מירי רגב מתנגדת למטרו - אף שהתחום לא בסמכותה
שרת התחבורה הביעה התנגדות לפרויקט, אף על פי שהשפעתה עליו תלויה ביכולתה להפעיל לחץ על משרד האוצר ■ האוצר: "הפרויקט עבר בחינת כדאיות מעמיקה"

שרת התחבורה, מירי רגב, תתנגד לתוכניות המטרו, הפרויקט התחבורתי המורכב ביותר שמתוכנן בישראל. רגב הצהירה היום (ב') בוועידת ישראל לנדל"ן של "גלובס" כי "אם התוכנית תגיע אלי, אתנגד לה. לדעתי צריך כרגע לחבר את ישראל ברשת מסילות בין המרכז לפריפריה, במקביל לקו החוף".
השאלה היא אם לרגב יש סמכות להתנגד לתוכנית. מי שהוביל עד כה את הפרויקט הוא אגף התקציבים במשרד האוצר – והוצאתו לפועל מצריכה החלטת ממשלה. בימים אלה מקים שר האוצר ישראל כ"ץ מטה תשתיות במשרד במטרה שיהיה אחראי על הפרויקט במקומה של שרת התחבורה.
בשלב זה, משרד התחבורה שותף בפרויקט בעיקר בהיבטי התכנון. רגב יכולה להערים קשיים על השקת הפרויקט, אבל מידת השפעתה תלויה בעיקר ביכולתה להפעיל לחץ על שר האוצר, ישראל כ"ץ.
- "מטרו יחלוף מתחת לבניין? המשמעות היא שהפקיעו לכם זכויות מתחת לאדמה"
- "בונים תוך כדי תנועה" — בקצב הזה, לא יהיה כאן מטרו גם עוד 20 שנה
- "עשרות אלפי דירות בגוש דן בסכנה": התוכנית שמדאיגה את הנדל"ניסטים
- סמוטריץ' נגד רגב, טייק 2: "מינויים פוליטיים של אנשים חסרי כישורים"
- במקום לפתור את בעיית התחבורה בישראל - רגב מסכסכת בין מרכז לפריפריה
הסיבות להתנגדותה של רגב לתוכנית אינן מובנות למעורבים ולאנשי המקצוע. ייתכן שהן נובעות מההתנגדויות הרבות מצד ראשי הרשויות, שחלקם חברי ליכוד, איתם נפגשת רגב. כפי שפורסם ב-TheMarker, בחודשים האחרונים מאז כניסתה לתפקיד מקדישה רגב זמן רב מיומה לסיורים, פגישות ואירועים בנוכחות ראשי רשויות חזקים בליכוד.
פרויקט המטרו צפוי לכלול שלושה קווים באורך של 146 קילומטר, 109 תחנות ב-24 רשויות מקומיות וארבעה מתחמי דיפו (תחזוקה). מרבית הקווים הופקדו לאישור מינהל התכנון לפני תחילת משבר הקורונה.
טיוטת חוק המטרו אינה צפויה להיכנס לחוק ההסדרים הקרוב, מכיוון שכ"ץ לא מקדם את הנושא. לפי הטיוטה, רבע מהפרויקט ימומן מהיטל השבחה, פיתוח ושיווק נדל"ן באזור התחנות ופיתוח ושיווק קרקעות באזור שלהן. רבע נוסף מהפרויקט ימומן באמצעות מסוי ייעודי בגוש דן, מתוך תפישה שהפרויקט צפוי להניב תועלת כלכלית ליישובים וממסים נוספים. כמחצית מהמימון יהיה מתקציב המדינה.
ממשרד האוצר נמסר: "בחינת כדאיות כלכלית לפרויקטים נעשית באמצעות נוהל פר"ת - המדריך הרשמי של מדינת ישראל לבחינת פרויקטים תחבורתיים. הנוהל גובש על ידי מומחי תכנון תחבורה, כלכלה וסביבה, ואושר על ידי משרדי התחבורה והאוצר, ומן הראוי לעבוד לפיו. פרויקט המטרו בפרט עבר בחינת כדאיות מעמיקה שהראתה כי תועלותיו הכלכליות גבוהות בהרבה מעלותו התקציבית.
"בהתאם, נכון כי כל פרויקט שמקודם על ידי המשרד, בין אם בפריפריה או במרכז, ייבחן באופן דומה ומעמיק וזאת נוכח מגבלת המשאבים הידועה היטב. רק כך ניתן לוודא כי כספי ציבור יקרים אינם יורדים לטמיון".
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות
האם הראלי בשווקים מסמן את התחתית — או שהגרוע מכל עוד לפנינו?
"פתאום הבנו שיש בעיות עם הקיבוץ": השקיעו 30 מיליון שקל בשכונה חדשה ליד שפיים, אבל אז הכל השתבש

העובדים שהמשכורות שלהם זינקו - ומה אפשר ללמוד מהסכמי השכר בהיי-טק

עשר ערים בעולם שאפשר לחיות בהן בפחות מ-4,000 שקל בחודש – כולל שכר דירה
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם

מטעינים את הטלפון כשהסוללה כמעט גמורה? תשכחו מהלוואה
