אל תחכו בתחנה: הרכבת הקלה בתל אביב תפעל ב-2019, לכל המוקדם
כך מעריכים באוצר, בעקבות בדיקה שנערכת בעקבות חריגה תקציבית ברכבת, בסכום של 5 מילארד שקל לפחות ■ נ.ת.ע: לוח הזמנים לא השתנה - בסוף 2017 הפעלת ניסיון של הקו האדום ושנה לאחר מכן הפעלה מסחרית
הפעלת הרכבת הקלה בתל אביב תידחה לפחות בשנתיים, כך מעריכים באוצר בעקבות בדיקה תקציבית שערכה חברת הבקרה אגיס. הבדיקה החלה לפני חצי שנה, אחרי שהתעוררו חשדות על התנהלות לא תקינה בנ.ת.ע, החברה הממשלתית המקימה את הרכבת. למעשה, נערכות שתי בדיקות - רשות החברות עורכת בדיקה של התנהלות וטוהר המידות בנ.ת.ע, ומשרד האוצר, באמצעות חברת אגיס, בודק את ניהול התקציב של החברה.
הממצאים הראשוניים הם חמורים, כשהתגלתה חריגה של 5 מיליארד שקל לפחות בתקציב, שעומד כעת על 15 מיליארד שקל. זהו התקציב לקו אחד בלבד של הרכבת הקלה, הקו האדום, שאמור לנסוע בעתיד מפתח תקווה דרך בני ברק, רמת גן ותל אביב, ויסיים את מסלולו בבת-ים.
בעקבות החריגה, ועדת היגוי משותפת למשרד התחבורה, לרשות החברות, ואגפי החשב הכללי והתקציבים באוצר, הידקה את הפיקוח על הפרויקט והיא מאשרת כעת כל מכרז וכל התקדמות לקראת הקמת הקו. לפי גורמים באוצר, הקו האדום לא יפעל לפני 2019, לכל המוקדם. החריגה התקציבית והאיחור בלוחות הזמנים נובעים מעלות גבוהה של תפעול חברת נ.ת.ע. החברה גדלה והתנפחה אל מעבר לצורך, בשל שינויים שונים בתוכניות לקו האדום, שכללו את הגדלת התחנות התת-קרקעיות.
באוצר שוקלים להפוך את הפרויקט ממימוני לזכייני, כלומר, במקום להעביר כספים מתקציב המדינה, לאפשר לחברה חיצונית, שתיבחר במכרז, להקים את הרכבת ולתפעל אותה בתקופה קבועה מראש, בעבור סובסידיות מהמדינה. ככל הנראה יהיה קשה לשנות את פרויקט הקו האדם לזכייני, מאחר שהעבודה עליו כבר החלה, אך הקו נוסף שאמור להיחפר בתל אביב, הקו הירוק, אולי ייבנה בדרך זו. הקו הירוק אמור להיחפר מחולון וממערב ראשון לציון ועד לרמת החי"ל ולהרצליה, דרך מרכז ת"א. פרויקט הזכיינות האחרון בתחום תחבורה עירונית, הרכבת הקלה בירושלים, זכה לביקורת רבה בשל ההתנהלות של התאגיד הפרטי, סיטיפס, מול הרשויות העירוניות והנוסעים.
בינתיים, ממשיכים בנ.ת.ע כרגיל. היום פירסמה החברה מכרז לחברה שתפעיל אוטובוסים רבי-קיבולת (BRT) בנתניה, ובנוסף, ערכו קידוח ניסיון לקו הירוק בכיכר רבין בת"א. ביום רביעי צפויה הנחת אבן פינה (נוספת) לרכבת הקלה, בפיר שבדרך אם המושבות, בנוכחות שר התחבורה, ישראל כץ.
מנ.ת.ע נמסר בתגובה: "אין כל חריגה, מכיוון שהכנסנו היום באומדן דברים שלא הובאו בחשבון קודם לכן. לגבי לוח הזמנים נותר כשהיה: בסוף 2017 הפעלת ניסיון של הקו האדום ושנה לאחר מכן הפעלה מסחרית".
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

שתי דירות במחיר אחת: האם זהו עתיד תחום הפינוי-בינוי?

"היערכו לגרוע מכל": נבואות החורבן בהיי-טק מתחילות להגשים את עצמן

לקחתם משכנתא בחודשים האחרונים? גם אתם כבר שילמתם על עליית הריבית

הריבית במשק מזנקת – מה כדאי לעשות עם ההלוואות שלקחתי?
תגובות
כתבות שאולי פספסתם

"הציעו לי להעביר את החיסכון מאלטשולר. האם כדאי לי?"
