הנשיא ריבלין: לבחון תחבורה ציבורית בשבת באזורים חילוניים
נשיא המדינה קרא לממשלה לשקול הסדרי תנועה שונים בין אזורים בעלי צביון דתי או חילוני מובהק - במקום לכפות מדיניות לאומית אחידה משיקולים פוליטיים ■ ריבלין: "היגיון לוקאלי שכזה ממילא מתקיים בחלקו"

הדיון הציבורי הער שמתנהל באחרונה בסוגיית התחבורה בשבתות הביא את נשיא המדינה, ראובן ריבלין, לקרוא לחשיבה מחדש כדי להתאים את השירותים האזרחיים במשק לצרכי החברה הישראלית בעת הנוכחית – וכדי להימנע מחיכוכים חברתיים תכופים. בעקבות תגובות נזעמות שהופנו כלפיו בתקשורת החרדית, סייג מאוחר יותר ריבלין את דבריו, וטען כי יש לשמר את הסטטוס קוו.
בנאום שנשא בשבוע שעבר בפורום הבינלאומי השני של הספריה הלאומית, קרא ריבלין להחליף את המציאות שבה יחסי דת ומדינה נקבעים לפי מארג הכוחות הפוליטי המשתנה בצמרת המדינה. תחת זאת, הציע ריבלין לשקול האצלת סמכויות לרמה המוניציפאלית, כדי לאפשר "תפירת" פתרונות מקומיים שלוקחים בחשבון את צביון האזור המסוים.
"בין הדחיקה המוחלטת של הדת מהפרהסיה - לבין הכפפתה המלאה של המדינה לסמכותה של הרשות הדתית - ישנה גם דרך שלישית", הסביר ריבלין. "עד היום, התמקדו ניסיונות הפשרה בניסיון להעניק לשני הצדדים - הדתי והחילוני - מידה חלקית של שליטה בפרהסיה הציבורית, כשההסכמה הושגה לעתים בגלל צרכים פוליטיים. למעט במקרים מסוימים, הפשרות הללו הוחלו על הרמה הלאומית כולה, ללא הבחנה בין מרחבים מקומיים שונים. כתוצאה מכך, יצאו לא פעם שני הצדדים וחצי תאוותם בידם. אלו וגם אלו חשו כי הפשרה היא הפסד מלא - הפסד על מהות אופייה של המדינה".
לדבריו, "ייתכן שבאה העת להעניק לכל הצדדים את מבוקשם, אולם לא בכל רחבי ישראל, אלא בריכוזי מגוריהם המובהקים. ייתכן שאופי ומידת הביטוי של הצביון היהודי בספירה הציבורית - מכשרות, חמץ ושבת ועד הפרדה מגדרית - צריך להיקבע בעיקר ברמה המקומית, העירונית ואף השכונתית, ולא ברמה הלאומית".
את משנתו החדשה לגבי הפחתת השרירותיות באסדרת היחסים שבין האוכלוסיות החילונית והדתית, בחר נשיא המדינה להדגים בשדה התחבורה:
"מדוע שהסדרי התחבורה הציבורית בשבת יידונו ברמה הלאומית - ולא יוסדרו באמצעות חברות ופתרונות אזורים?", תהה ריבלין. "הרי ממילא ברור שכשתחבורה ציבורית בשבת נהפכת שאלה לאומית, אנו נגררים למשחק סכום אפס ידוע מראש, בין 'מדינת ת"א' ל'מדינת בני-ברק'. זאת, בעוד שכולנו יודעים ומבינים ששתי ערים חשובות אלה יודעות ויכולות לקיים ביניהן יחסי שכנות מצוינים כשרק ניתן להם המנדט לקבל החלטות נכונות ומותאמות עבורן הרחק מאור הזרקורים, הספינים והאילוצים הפוליטיים".
לדברי ריבלין, "חלק מהסדרי התנועה בשבת כבר מקיימים להלכה היגיון לוקאלי כזה. המציאות השבטית בישראל מחייבת אותנו לתת מקום לפתרונות אזוריים שאינם מושגים בדרך של כפיית כוחו של הרוב על המיעוט - כאלה שבהגדרה מאפשרים גמישות ורגישות תרבותיים, ושמחלצים אותנו מאותו מסלול התנגשות פוליטי ידוע מראש וכמעט בלתי נמנע ברמה הלאומית".
דבריו של ריבלין זכו כצפוי לתמיכה בתל אביב, אף שהרחבת שירותי התחבורה הציבורית בעיר, בשבתות ובחגים, נמנעת כיום דווקא כתוצאה מהסכמים קואליציוניים עירוניים. "אני שמח להיווכח שגם נשיא המדינה חושב שמלאכת האיזון וההסכמות אמורה להישאר בידי ההנהגה המקומית ובוודאי שלא ניתן גזור דין אחד לתל אביב ולבני ברק", כתב ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, בדף הפייסבוק שלו. "סוגיית התחבורה בשבת היא עניין ערכי-אזרחי – ולא הלכתי או פוליטי", הוסיף.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות
האוויר מתחיל לצאת משוק הדיור ברחבי העולם. להלן חמש דוגמאות

אחרי נפילה של יותר מ-20%, הגיע הזמן לקנות מניות? זה המדד שצריך לבדוק
אל על מובילה בביטולים, המטוס של וויז אייר "קיבל מכת ברק": קיץ כאוטי בנתב"ג

מיליארדים מהפקעות קרקע, סמכויות אגרסיביות, ופוליטיקה קטנה: המלחמה על חוק המטרו
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
איך מטפסים לעשירון השכר העליון — ומי מצא דרך עקיפה כדי להגיע אליו
