"מצרים מקפיאה את המו"מ לייבוא גז ישראלי בעקבות הבוררות מול חברת החשמל"
כך דיווחה סוכנות רויטרס ■ בתום בוררות בינלאומית שארכה 3.5 שנים, נפסק כי חברות הגז הממשלתיות במצרים יחוייבו בפיצויים של 1.8 מיליארד שקל בגין ביטול חוזה הגז ב-2012
ממשלת מצרים הנחתה את חברות הגז והנפט המצריות EGAS ו-EGPC להקפיא את המשאים ומתנים לייבוא גז מהמאגרים בישראל או להענקת אישור לייבוא שכזה - עד להבהרת מצבן המשפטי ביחס לפסק הבוררות שניתן הבוקר מול חברת החשמל הישראלית - כך מדווחת סוכנות רויטרס מקהיר.
לפי הדיווח, ממשלת מצרים הנחתה את החברות להגיש ערעור על פסק הבוררות שחייב אותן לפצות את חברת החשמל ב-1.76 מיליארד דולר בגין ביטול חוזה אספקת הגז לישראל ב-2011. החברות המצריות חוייבו לפצות גם את חברת EMG - שתיווכה בחוזה הגז - בסכום של 288 מיליון דולר.
חברת החשמל תפוצה ב-1.76 מיליארד דולר בגין ביטול חוזה הגז שעליו חתמה מול EMG וממשלת מצרים ובגין המחסור בגז שסבלה ב-2012-2013 - כך פסק מוסד הבוררות הבינלאומי (ICC) בתום שלוש שנים וחצי של דיונים.
חברת החשמל הגישה נגד EMG וחברת הגז המצרית EGAS תביעת פיצויים בסך 4 מיליארד דולר בגין הנזקים שנגרמו לה עם הפסקת ההזרמה לאחר הפלת משטרו של חוסני מובארכ והפיצוצים התכופים בצינור הגז שהניחה EMG לישראל.
במקביל, הגישה גם EMG תביעת פיצויים במיליארדי דולרים כנגד ממשלת מצרים. בהודעת חברת החשמל נמסר כי "תפעל לגביית הסכומים להם היא זכאית לפי פסק הבוררות".
הבוררות נערכה בלשכת המסחר הבינלאומי (ה-ICC) בפאריס, בפני 3 בוררים בינלאומיים ובדלתיים סגורות. לפי שעה, בפיצוי לחברת החשמל יישאו חברות האנרגיה הממשלתיות של מצרים (EGAS ו-EGPC) - ולא EMG הפרטית, שבה היו שותפים אנשי העסקים סם זל, דיויד פישר, חוסיין סאלם ויוסי מימן.
EMG עצמה אמדה את הנזקים שנגרמו לה בגין אי-אספקת הגז לישראל ובגין הנחת צינור הגז בין המדינות בכ-8 מיליארד דולר. הליכי הבוררות שבהם פתחה EMG מול ממשלת מצרים וחברות הגז והנפט הלאומיות שלה מתנהלים בז'נווה ובניו יורק.
בממשלה אמדו בעבר את הנזק שנגרם למשק כתוצאה מהמחסור בגז בין 2011-2013 ב-10-15 מיליארד שקל. ואולם חלק מנזק זה נגרם כתוצאה מקריסת הבארות בקידוחי ים תטיס של דלק ונובל אנרג'י – שבגינם פוצתה חברת החשמל כבר בעבר.
בעקבות המחסור בגז האמירו תעריפי החשמל במשק ביותר מ-30% - ומשכך, סכום הפיצוי אמור להתבטא כעת בהפחתת תעריף החשמל לציבור.
היבט נוסף של פסק הבוררות הוא השלכתו על המגעים שמתנהלים כיום בין ישראל, מונופול הגז וממשלת מצרים לצורך מנגנון יצוא הגז הישראלי דרך מתקני ההנזלה שלחופי מצרים. לפי שעה לא ברור כיצד התשלום המצרי ישפיע, אם בכלל, על מידת הנכונות של מצרים לשתף פעולה בהליך.
שר האנרגיה, יובל שטייניץ, פירסם הודעה בתגובה, שבה נמנע לחלוטין מאזכור פסק הבוררות, ואמר כי "ישראל מייחסת חשיבות רבה למכלול הקשרים הביטחוניים והאנרגטיים עם מצרים, ומקווה שבזכות היחסים הבילטראליים הקרובים, ניתן יהיה להמשיך ולנוע קדימה בנושא הגז כבר במהלך התקופה הקרובה". לדבריו, "בכל מקרה, ישראל חייבת להגיע לפיתוח מהיר של שדות הגז שהתגלו, ולכן נמשיך בקידום אפשרויות הייצוא לא רק למצרים, אלא גם למדינות נוספות באזור, כגון ירדן, יוון וטורקיה, ואף למדינות מערב אירופה".
ח"כ שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני), אמרה כי "בהגזמות הפראיות ובבדיות שהופצו על הכורח ביצוא למצרים מסיבות מדיניות, בטחוניות וכלכליות - יצרה ישראל לעצמה במו ידיה בטן רכה וחשופה שקל לבעוט בה ולפגוע בנו דרכה. התנהלות ראש הממשלה כל כך בלתי הגיונית, עד שאיש לא ישפשף את עיניו בתדהמה אם נתניהו יתקשר לשר הנפט המצרי ויודיע לו כי חרף הפסיקה ישראל מוכנה לוותר על הפיצוי - רק כדי שנייצא דרכם את פרומיל הגז שלנו ולא נכעיס חלילה את נובל ואת תשובה".
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

סיוט בחופשה: 7 תחנות במסלול הייסורים שצפוי לכם בקיץ 2022

"יש בשוק הזה הזדמנות שלא ראינו עשורים"
"עשה את עסקת חייו": כך הצליח אבי זינגר לרכוש את בן אנד ג'ריס במחיר זעום
צמצומים, ביטול מוצרים ופניית פרסה בפיד: הצרות של מטא רק מתחילות
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
"זו ההחלטה הכי מפחידה שעשיתי. כשנצליח, נהיה הבסיס למהפכת המחשוב הבאה של האנושות"
