מתווה הגז מתפורר: מצרים מדווחת על תגלית גז ענקית
ענקית האנרגיה האיטלקית ENI טוענת כי חשפה שדה גדול ב-40% מלווייתן - בעוד שבישראל טענו כי למצרים אין די גז, ולכן קיימת דחיפות באישור המתווה ■ ENI אמורה להיות אחת מלקוחות היצוא מתמר
ענקית האנרגיה האיטלקית ENI דיווחה אחר הצהריים כי חשפה תגלית פוטנציאלית של גז טבעי בצפון מצרים, שאותה כינתה "הגדולה אי פעם במצרים, בים התיכון – ואולי אף אחת התגליות הגדולות מעולם".
מדובר בשדה גז שמשתרע על שטח של 100 קמ"ר בדלתא המצרית ובו אצורים לפי הערכות 30 TCF גז טבעי (850 מיליארד מ"ק) – כמות גבוהה בכ-40% מזו שהתגלתה בלווייתן.
- נתניהו מסיר את המגבלות על מונופול הגז כדי לקדם עסקה מול חברה אירופית
- "חברי קונגרס אמריקאים מאוכזבים" - כך ניסו במשרד החוץ להכשיר את הסכם הגז
- עמדת המטה לביטחון לאומי בקבינט התבססה על ספין?
- "הממשלה טוענת שהגז האיראני מאיים עלינו? אני לא יודעת אם לצחוק או לבכות"
- מניות הגז צנחו, כ-6 מיליארד שקל נמחקו – ותשובה הפסיד 900 מיליון שקל "על הנייר"
לפי שעה, אין ודאות לגבי היקפי הגז המדויקים בשדה. כך או כך, עשוי הדיווח לשנות באופן דרמטי את מפת השחקנים בשוק הגז הים התיכוני, ובצדה – לייתר כמה מהנימוקים הכלכליים והגיאופוליטיים שעמדו בסיס אישורו המזורז של מתווה הפשרה של ממשלת ישראל מול מונופול הגז.
זאת, בין היתר, היות ש-ENI מחזיקה ב-40% ממתקן הנזלת הגז של קבוצת פנוסה גז בצפון מצרים. קבוצה זו ביקשה לרכוש באופן מהיר את הגז המיוצא ממאגר תמר – ולשם מימוש העסקה התגייסה ממשלת ישראל למכת ויתורים מקיפה לחברות הגז.
בנוסף, אישור הקבינט המדיני-ביטחוני למתווה הפשרה מעורר המחלוקת ניתן על בסיס קביעת משרד החוץ, שלפיה ייצוא גז ישראלי למצרים נדרש לצורך שמירה על האינטרס הישראלי באזור.
כפי שנחשף ב-TheMarker, טען משרד החוץ כי "איראן הביעה נכונות למלא את החלל האנרגטי שהותירה מצרים ולהפוך לספקית הגז של ירדן, ואף של מצרים בטווח הארוך". זאת, חרף הסיכויים הקלושים לייצוא גז איראני לאזור, ודאי שלא בעשור הנוכחי, ובסתירה לתחזית שלפיה מצרים עצמה צפויה לחזור בשנים הקרובות להיות יצואנית גז.
כך, תוכניות הממשלה המצרית לחדש את פיתוח שדות הגז שלה, והצלחתה לשכנע משקיעים זרים לשוב לפעילות במצרים – לא הופיעו בנייר המקצועי שהכין משרד החוץ.
הגדילה לעשות המועצה לביטחון לאומי, הכפופה לראש הממשלה, בנימין נתניהו, שטענה כי למצרים אין אפשרות לספק גז למתקני הייצוא המושבתים בצפונה – ולפיכך אין סכנה לחוזי הייצוא של תמר ולווייתן.
לפי הודעת ENI התגלית נחשפה בשדה Zohr בעומק מים דומה לזה של שדה לווייתן – כ-1,500 מטר. ENI היא אחת מספקיות האנרגיה של מצרים ופועלת ברפובליקה מזה 60 שנה. באחרונה הצטרפה לתוכנית ההשקעות של הממשלה המצרית בענף חיפושי הגז והנפט וחתמה על הסכם עקרונות להשקעות בסך 2 מיליארד דולר.
"תגלית היסטורית זו תאפשר לשדרג את ענף האנרגיה במצרים שקידם את פנינו ב-60 השנים האחרונות", אמר מנכ"ל ENI, קלאודיו דסקאלזי, בפגישתו עם נשיא מצרים, עבד אל פאתח א-סיסי.
כתבות מומלצות
ממשכורת של 30 שקל בשעה – לווילה בת שלוש קומות במושב מבוסס בשרון

בעל הבית מרוויח 15 אלף שקל ללילה - החיים של השכנים נהפכו לסיוט

"כל הגוף מרגיש מחושמל, הכל שורף וכואב": הם רצו לעצור את ההתקרחות. זה הרס להם את החיים

מתוחכמים ומסתוריים: האנשים שהבלעדיות הפכה אותם לעשירים מאוד
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
שני החברים מהתיכון היו על גג העולם. היום הם חייבים 2.8 מיליארד דולר
