עתירה לבג"ץ: להסיר את החיסיון על קצא"א - ולפרסם את דו"חות מבקר המדינה
אדם טבע ודין עתרה בטענה כי החיסיון שממנו נהנית החברה גורף מדיי - ואינו רלוונטי לאחר הפסקת מיזם הנפט עם איראן ■ בג"ץ הורה למדינה להשיב בתוך 30 יום
עמותת אדם טבע ודין עתרה הבוקר לבג"ץ בבקשה לבטל או לצמצם את צו החיסיון שהוטל על פעילות חברת קצא"א מאז 1968. זאת, לצד חיובה למסור מידע מלא על אירוע דליפת הנפט בערבה בתחילת החודש, וכן לחשוף דו"חות ביקורת שנכתבו בעבר על פעילות החברה - אך נגנזו בהוראת הצנזורה הצבאית.
"החיסיון ממנו נהנית כיום החברה הינו כה גורף וחובק כל, כשהוא מוחל גם על מידע שעל פניו אין בו כל היבט בטחוני או אסטרטגי ייחודי שיש בהם כדי להצדיק סודיות, ובעטיו הוסתר מידע אודות תהליכי רישוי של החברה, אודות סיכונים סביבתיים, אודות תוצאות חקירות, אודות ממצאי מבקר המדינה ועוד", נכתב בעתירה. שופט בג"ץ, ניל הנדל, הורה למדינה להשיב לעתירה בתוך 30 יום.
אדם טבע ודין טוענת בעתירה כי הנסיבות שאפפו את הוצאת צו החיסיון ב-1968 - ובראשן היחסים הדיפלומטיים-כלכליים עם איראן - חדלו להתקיים, וכי על הממשלה לבחון את הצורך בהמשך הצו. "החיסיון נותר על כנו כשריד אנכרוניסטי לנסיבות עובדתיות ומציאות משפטית שהשתנו מן היסוד", נכתב.
באשר להחרגת החברה מחובות שקיפות בחוק התכנון והבניה, טוענת העמותה כי "מעטה החשאיות והפטורים הגורפים בנוגע לחשיפת מידע ולהחלת חוק תכנון ובניה, מהם נהנית חברת קצא"א, עומדים בניגוד מוחלט לכללי המנהל התקין, לאמות מידה של סבירות ומידתיות ולאינטרס הציבורי האדיר בשקיפות. פטורים אלה יש לראות בחומרה יתרה לאור העובדה כי החברה הייתה מעורבת במספר לא קטן של תקלות ודליפות במשך השנים, אשר גרמו לזיהום סביבתי קשה והעמידו בסכנה אין ספור אזרחים".
בעמותה הוסיפו כי "אין חולק שפעילותה של קצא"א הינה בעלת השלכות רחבות היקף על בריאות הציבור, הסביבה, ואיכות החיים, וטומנת בחובה סיכונים בעלי פוטנציאל הרסני. לפיכך, מן הראוי ומן המתבקש היה דווקא כי המידע הנוגע לפעילות החברה ולהתנהלותה, יהיה שקוף לעיני הציבור, הן על מנת שיוכל לקבל החלטות מושכלות והן במטרה להבטיח פיקוח אפקטיבי על פעילות החברה".
מנכ"ל אדם טבע ודין, עו"ד עמית ברכה, אמר כי "קצא"א פועלת תחת מעטה ערפל שקשה למצוא שני לו במדינה. האסון האקולוגי בדרום הציב זרקור על האפלה שאופפת את פעולתה, וחשף את העובדה שאין בקרה או ביקורת על פעולותיה של החברה אשר באחריותה קו צינור המוביל חומרים מסוכנים בין ים סוף לים התיכון ולהיפך. מן הראוי היה שהממשלה תסיר את החיסיון כבר לפני עידנים ומשהדבר לא נעשה, אנו נאלצים לפנות לבג"ץ".
כתבות מומלצות
לזה אתם קוראים העלאת שכר? המעסיקים שימשיכו לרעוב לעובדים

פי 150 צ'קים חוזרים: הנורות האדומות שלא נדלקו בגיבוי, ואיך איבד יהונתן כהן את רוב ההשקעה

"אני חיה קצת כמו אזרח ותיק. ויתרתי על חופשות וכסף, אבל אני שמחה יותר"
