19 שנה לאחר החקיקה: הרפורמה בחברת החשמל תידחה בפעם ה-12
לאחר כישלון סבב נוסף של משא ומתן מול ועד העובדים, משרדי האנרגיה והאוצר מבקשים להאריך את רישיונות החברה בשנה נוספת
כבכל סוף שנה אזרחית, במה שנהפך כבר לריטואל, מבקשת הממשלה לדחות את יישום השינוי המבני בחברת החשמל, זו הפעם ה-12 ברציפות. את השינוי המבני נדרשה הממשלה לראשונה ליישם בחקיקת חוק משק החשמל ב-1996, אלא שמאז הוא נדחה שוב ושוב לנוכח היעדר הסכמה על יישומו בין הממשלה לוועד העובדים.
מאחר שרישיונות הייצור של חברת החשמל אמורים לפקוע בסוף השנה, ועד אז מחויבת החברה ליישם רפורמה, הפיץ השבוע משרד האנרגיה תזכיר חוק שבו הוא מבקש לדחות את יישום השינוי המבני שנה נוספת, עד ל-1 בינואר 2016.
חוק משק החשמל מ-1996 קבע כי ב-2006 יפקעו רישיונותיה של חברת החשמל לייצור, להולכה ולחלוקת החשמל, ולא ניתן יהיה לחדש את הרישיונות אלא אם החברה תעבור שינוי מבני. הניסיונות לערוך שינויים בחברה נכשלו, וכל שנה האריכה הממשלה את תוקף הרישיונות בצווים שנדרשים באישור ועדת הכלכלה של הכנסת.
לנוכח מצבה הפיננסי הקשה של החברה, סירבו בשנים האחרונות ראשי ועדת הכלכלה לשמש חותמת גומי, והערימו קשיים על הממשלה באישורי דחיית הרפורמה. אלא שהממשלה הצליחה "לשכנעם" לרכך את עמדתם, מחשש לקריסת החברה. זאת, בעיקר באמצעות התחייבות אישית של השרים ליישם רפורמה בהקדם.
גם יו"ר ועדת הכלכלה המכהן, ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה), איים אשתקד כי לא יאשר את הארכת רישיונות החברה אם לא ייושם בה שינוי מבני, גם במחיר הבאת החברה לידי משבר. ואולם לנוכח מערכת הבחירות ובהיעדר כתובת פוליטית, הוא לא צפוי כעת לבלום את בקשתם של משרדי הממשלה.
בשנה שעברה נימק שר האנרגיה, סילבן שלום, את הדחייה בכך שעם שר האוצר דאז, יאיר לפיד, מינה צוות היגוי לרפורמה, ברשות מנהל רשות החברות, אורי יוגב. ואולם לאחר שנה של משא ומתן הגיעה הממשלה בספטמבר להחלטה כי המגעים עם ועדת החברה וההסתדרות מוצו, ולכן הגישה הצעה סופית ליישום רפורמה. מדובר במתווה חד־צדדי לשינוי מבני וחבילת פיצויים, שאותה תסכים המדינה לשלם לעובדים בגין השינוי.
חברת החשמל, העובדים וההסתדרות דחו את ההצעה הסופית על הסף. לטענתם, הם כבר גיבשו טיוטת הסכם נדיבה יותר מול רשות החברות הממשלתיות ("רפורמת השקשוקה"), שאותה שר האוצר לשעבר, יאיר לפיד, סירב לקבל. משכך, פנו העובדים אל בית הדין לעבודה בבקשה שיתיר להם לשבות. זאת, בעוד הנהלת החברה מגבשת תוכנית התייעלות חלופית כדי לצלוח את 2015 באיזון תקציבי.
ניסיונות לחידוש המשא ומתן בין הצדדים כשלו עד כה בהיעדר הסכמה על נקודת הפתיחה של המשא ומתן. אתמול התכנס ועד העובדים בחברה לדיון בצעדים הבאים לנוכח תוכנית ההתייעלות שאושרה לפני שבוע בדירקטוריון ("אור יקרות").
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

הסטודנטים באקדמיה נדרשים לראשונה לחשיבה מעמיקה - והתוצאות עגומות

6,269 משקי בית זכו בהגרלה. אבל האם בכלל כדאי לקנות דירה בהנחה?
שעתו היפה של החוסך הסולידי: יש חלופה טובה יותר לפיקדון בבנק

אחרי כמעט שנתיים: הדגמים הגדולים של טסלה מגיעים לישראל
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
ממשכורת של 30 שקל בשעה – לווילה בת שלוש קומות במושב מבוסס בשרון
