עובדי התפעול בנמל אשדוד נטשו את העבודה - ביהמ"ש הורה להם לחזור
(עדכון) יו"ר הוועד אבינועם שושן הורה לעובדים להפסיק את עבודתם בגלל המצב הביטחוני, למרות שהנמל מוגדר כמפעל חיוני בשעת חירום ■ הוועד: "עובדים מצאו עצמם במנופים הגבוהים, ללא כל אפשרות של מיגון סביבם" ■ בנט חתם הערב על צווי ריתוק לעובדי הנמל
שופט בית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע, אילן סופר, הורה לעובדי התפעול בנמל אשדוד לשוב לאלתר לעבודתם, לאחר פנייה של הנהלת נמל אשדוד בבקשה בהולה להוצאת צווי מניעה במעמד צו אחד נגד עובדי הנמל וההסתדרות. זאת, לאחר שיו"ר ועד תפעול בנמל אשדוד, אבינועם שושן, הורה לפני הצהריים לעובדי הנמל להפסיק את עבודתם ולנטוש את הנמל, לנוכח המצב הביטחוני בעקבות מבצע "צוק איתן". למרות הוראת בית הדין לעבודה, בממשלה לא לוקחים סיכונים - שר הכלכלה נפתלי בנט חתם הערב על צווי ריתוק לעובדי נמל אשדוד, לאחר שנועץ עם שר הביטחון משה (בוגי) יעלון.
הנהלת הנמל מסרה כי שושן החליט על הפסקת העבודה על דעת עצמו, ללא אישור וללא יידוע גורמי הנמל, על אף שפיקוד העורף הכריז על "מצב מיוחד", והנמל מוגדר כמפעל חיוני המחייב בחוק את העובדים לשהות בנמל ולעבוד. הנהלת הנמל קראה לעובדים לשוב מייד לעבודה - והודיעה על השעיית שושן מתפקידו.
כתבות נוספות ב-TheMarker
"אקונומיסט": "עוני, אלימות ושנאה - העולם הערבי הוא כישלון"
האם תל אביב תאוחד בקרוב עם בת ים?
הנהלת הנמל כתבה בעתירה כי "לא יעלה על הדעת שסחר החוץ של מדינת ישראל, שסיכויי הישרדותם של עשרות מפעלים במדינת ישראל, ושהמשק הישראלי כולו - יהיו כולם בני ערובה בידיהם של קבוצת עובדים הסבורה כי היא יכולה לעשות בנמל אשדוד כבשלה, להשביתו על פי רצונה, ללא כל הצדקה ובניגוד לכל הכללים המחייבים על פי דין, וכל זאת בתקופת חירום בה מצויים המדינה ואזרחיה תחת איום ביטחוני חמור", נכתב בנימוקים לעתירה.
בעתירה נכתב כי "כתוצאה מכך ננטשו האוניות שהיו בתהליך של פריקה וטעינה ברציפי הנמל, והן תקועות בנמל. גם אוניות הממתינות להיכנס לנמל אינן יכולות לעשות כן". לפי העתירה, בשעה 13:15 הודיעה גם יו"ר ועד עובדי המינהל, מיכל לוגסי, לכלל עובדי המינהל, לעזוב את העבודה ולחזור לבתיהם.
"קשה להכביר מילים על האופן המביש בו ניתנה הודעת נציגות העובדים לעובדי החברה לנטוש את עבודתם. הכל בחוסר סמכות, ללא תיאום, ללא היוועצות, ובשרירות לב מוחלטת. הכל תוך הפגנת רפיון ידיים ואי עמידה בשעת חירום לאומית", הוסיפו באי כוח הנמל תוך שהם מציינים כי: "אין להשלים עם האופן בו נטלה נציגות העובדים לידיה את הסמכות לשחרר את העובדים לבתיהם, בעזות מצח כאילו היא-היא מנהלת את הנמל".
בתגובת להודעת נמל אשדוד על השעיית בן שושן הודיע הוועד כי עובדי החברה לא יחזרו לעבודתם – עד שתבוטל ההשעיה. זאת, כך טוען הוועד, על דעתו של ניסנקורן. "חברי הוועד הביעו את כעסם וזעמם על הניצול הציני שעושה הנהלת הנמל במצב הביטחוני, שאותו היא מנסה לרתום לניהול מאבק בעובדים", נמסר מהוועד.
הסתדרות העובדים פנתה בשעה האחרונה אל מנכ"ל נמל אשדוד בבקשה להרגיע את המצב, תוך השבת העבודה לסדרה וביטול השעייתו של שושן - אם כי לא התנתה את החרה לעבודה בביטול ההשעייה.
בהתייחס להנחייתו של השר כ"ץ להשעות את שושן, אמר יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן: "במקום להרגיע את המצב בעת הקשה הזו ולפעול באחריות, כפי שנהגתי אמש בביטול הצעדים הארגונים של הסתדרות עובדי המדינה, השר מנצל את המצב באופן ציני בכדי להתנגח בוועד העובדים".
"עובדים מצאו עצמם במנופים הגבוהים ללא מיגון"
עובדי נמלי הים לא נקטו בעבר בצעד שכזה - וכך גם לא נהגו בעת מבצע "עופרת יצוקה". יו"ר הסתדרות העובדים, אבי ניסנקורן, הודיע רק הבוקר על הפסקת כל העיצומים עד לסיום המשבר הביטחוני.
לטענת ועד נמל אשדוד, החל משעות הבוקר נשמעו בעיר שבע אזעקות חירום. "יש עובדים שמצאו עצמם במנופים הגבוהים, ללא כל אפשרות של מיגון סביבם, וכדי למנוע אסונות מיותרים, הורינו לעובדים להפסיק את העבודה ולשהות בקרבת מרחבים מוגנים", אמר שושן.
בעקבות הוראתו, עובדי הנמל יצאו לבתיהם "כדי להרגיע את המשפחות והילדים", נמסר מהוועד. "ברגע שהמצב הבטחוני יאפשר זאת, ניתן הוראה לעובדים לחזור מיד למקומות העבודה. איננו רוצים לקחת אחריות שלא לצורך על חיי וביטחון עובדי הנמל ולהעמיד אותם בסכנת חיים בשל העבודה בנמל", הוסיף שושן.
בעקבות צעדם של העובדים, נעצרה עבודת הפריקה והטעינה בקו המים, כשאוניות נותרות חשופות.
מהנהלת הנמל נמסר כי "שושן חרג מסמכותו והפר בכך כל נורמה אזרחית. זאת, בייחוד לאור ההערכות המיוחדת של הנהלת החברה למצב הביטחוני שהחלה כבר בחמישי שעבר – ובמסגרתה הופעל מערך הביטחון והחרום הנמלי. הנהלת החברה רואה התנהלות זו התנהלות שערורייתית, במיוחד לאור הכרזת פיקוד העורף על מצב מיוחד בעורף.
"לאור הפגיעה הקיצונית באינטרסים של המדינה ושל הנמל בשעת חרום, הנהלת החברה החליטה, לאחר התייעצות עם שר התחבורה, על השעיית שושן מעבודתו בנמל אשדוד ועל העמדתו לבירור משמעתי".
שר התחבורה, ישראל כ"ץ, אמר כי "מדובר בהתנהלות שערורייתית של יו"ר ועד שקיבל החלטה בלתי חוקית על דעת עצמו, חרג מסמכותו ופגע פגיעה קשה באינטרסים של מדינת ישראל ונמל אשדוד". כ"ץ הנחה את המנכ"ל בפועל של נמל אשדוד, יצחק בלומנטל, לפעול להחזרה מיידית של כל העובדים בנמל לעבודה סדירה. "מדובר בהוראה בלתי חוקית לעובדים לנטוש את תחנות העבודה בנמל בזמן שמדינת ישראל נמצאת במצב חירום", הוסיף כ"ץ.
בהודעת משרד התחבורה נמסר עוד כי "בנמל אשדוד קיימות מיגוניות ואמצעי הגנה לעובדים לכל מצב חירום. הנמל נערך עוד בחמישי למצב מיוחד בעורף ורענן את הנהלים בנמל, בהתאם להנחיות פיקוד העורף".
מועצת המובילים לנהגי המשאיות: לפנות את שטח הנמל
הנהלת מועצת המובילים, יחד עם התאחדות בעלי מפעלי הובלה, שלחה היום (ג') הודעה דחופה לנהגים ולבעלי משאיות לפיה הם מתבקשים להפסיק את הפעילות בנמל אשדוד. לפי ההודעה: "יש לפנות באופן מסודר ומידי את שטח הנמל מבלי להמתין למטען, וכמו כן אין להישאר בגזרת הנמל בכלל ויש לצאת לחלוטין מהאזור וזאת עד להודעה חדשה". עם זאת, מועצת המובילים מסייגת את ההודעה וכותבת כי היא מתייחסת רק לעבודה השוטפת, ולא לזאת המוגדרת כמסייעת למערכת הביטחון.
אם נהגי המשאיות ימלאו אחרי ההנחייה של מועצת המובילים, הפעילות בנמל אשדוד תיפגע אנושות. ביום שגרתי ישנן כ-5,000 כניסות של משאיות בנמל.
ההחלטה של מועצת המובילים לא מבוססת על הנחיות פיקוד העורף או תיאום עם הנהלת הנמל, אלא על תיאום עם יו"ר ועד העובדים של הנמל. שושן, ששלח הודעה דומה גם לעובדי התפעול של הנמל. בכך, שושן חרג מסמכותו והנהלת הנמל החליטה להשעותו מתפקידו. אך מבחינת מועצת המובילים הוא הסמכות הביטחונית עימה עם מתואמים.
לפי המועצה, הנהגים חוששים בשל הרקטות המשוגרות לכיוון אשדוד (מהבוקר, היו שבע אזעקות, ד"ש), ולא קיבלו הנחיות מהנהלת הנמל, שמעדיפה כי העבודה תימשך כרגיל, למרות הסיכון של הנהגים. עם זאת, נראה כאילו המועצה משתפת פעולה עם עיצומים לא חוקיים.
גבי בן הרוש, יו"ר מועצת המובילים והמסיעים: "אלפי הנהגים מתייצבים מידי יום בנמל, למרות זאת אף גורם לא מצא לנכון לעדכן אותם. בתיאום עם הוועד המנהל של עובדי הנמל וההסתדרות אני מודיע לחברות ההובלה שלא ישלחו את הנהגים לנמל. לעתים, יש עיכוב של שעות בפריקה והטעינה, אך מפחד שהלקוחות לא יתנפלו, הנהלת הנמל בוחרת שלא להודיע על כך. לנו יש סיכום עם ועד עובדי הנמל שהם יודיעו לנו על כל שיבוש בעבודה. אנחנו לא מוכנים שחברות ההובלה יהיו בני ערובה. החיים חשובים יותר מהפוליטיקה, ולכן עד שהמצב הביטחוני לא יירגע, לא חוזרים לעבודה".
בן הרוש אמר ל-TheMarker כי ההחלטה "להנחות" את בעלי המשאיות שלא להגיע לנמל נובעת מהפסקת העבודה בו בפועל. לדבריו, הוא אינו מוכן שנהגים יחכו שעות רבות, ללא אזור ממוגן, כאשר אין כל עבודה בנמל.