דן אריאלי ומשרד הבריאות: אלה הערים המצטיינות של ישראל בימי הקורונה
משרד הבריאות ומרכז השלטון המקומי מפרסמים את "המדד הלאומי" - המספק תמונת מצב לגבי היענות התושבים בישראל לכללים הנדרשים להתמודדות עם מגפת הקורונה ■ וגם: בכמה ירדה כמות הנסיעות של הישראלים בגלל הקורונה?

באילו ערים נענים התושבים להנחיות - ונותרים בבתים? בכמה ירדה כמות הנסיעות במכוניות מתחילת המשבר? משרד הבריאות ומרכז השלטון המקומי יחד עם חברת קיימא של פרופ' דן אריאלי מפרסמים היום (א') את "המדד הלאומי" - המספק תמונת מצב מעודכנת לגבי היענות התושבים בישראל לכללים הנדרשים להתמודדות עם מגפת הקורונה.
מטרת המדד היא לתת כלי עזר לראשי ערים ורשויות מקומיות להגברת הציות להוראות הריחוק החברתי, באמצעות הנגשת המידע על התנהגות התושבים שלהן. מחקר מאוסטרליה מצא כי ההפרש בין ציות ברמה של 70% לבין רמת ציות של 80%, למשל, עשוי להטות את הכף באופן דרמטי בין זינוק במקרי התחלואה בקורונה לבין דעיכת ההדבקה.
המדד החדש מבוסס על נתונים סלולריים של תושבי הערים השונות. צעד דומה נעשה לאחרונה על ידי חברת גוגל באתר חדש שבו חשפה לאן אנשים הולכים בשבועות האחרונים ביותר מ-130 מדינות שונות בעולם, לרבות ישראל. יתכן שבעתיד המדד יהיה גם כלי עזר בהחלטה על ההקלות בסגר: ככל שרמת הציות בעיר מסוימת תהיה גבוהה יותר - הסיכוי להקלות בסגר על העיר הזאת יגבר.
על פי משרד הבריאות, "הנתונים מוצלבים ממספר מקורות, והם אנונימיים וסטטיסטיים. המדד משקלל את שיעור הישראלים שנשארו בבית (או באיזור הבית) בתאריך המצוין, ושיעור התושבים היוצאים מהבית לפחות משעה, מנתונים על 77 הערים הגדולות בישראל, בהם מתגוררים כ-75% מכלל האוכלוסייה. המדד הוא יחסי לימים כתיקונם (מדד = 100). אין אפשרות לשייך את הנתונים לאנשים, לבתים ואף לא לרחובות ספציפיים".
את הדירוג מובילה מודיעין-מכבים-רעות, עם ציון 225, ועלייה של 11 מקומות לעומת השבוע שעבר. במקום השני ראש העין (עלייה של 12 מקומות) ובמקום השלישי הוד השרון. עוד בין הערים המצטיינות - כפר סבא, קרית אונו, נס ציונה, ראשון לציון, יבנה וקרית אתא.
בין המקומות האחרונים ממוקמות בני ברק ומודיעין עילית, שבהן שיעור ההדבקה מהגבוהים בישראל. עם זאת, במשרד הבריאות מציינים בנוגע לבני ברק ומודיעין עילית כי "בערים אלה שיעור הנשארים בבית או בקרבת הבית גבוה גם בימי שגרה. על כן, פוטנציאל השיפור במדד זה מוגבל".
הדירוג אינו כולל כרגע יישובים של המגזר הערבי, ובמשרד הבריאות אומרים כי "יישובי המגזר הערבי כוללים מאפיינים ספציפיים הדורשים אנליזה נוספת. אנו עובדים על כך, בשיתוף הרשויות המקומיות, כדי לדייק את המודלים. דירוג מאוחד יעלה לאחר סיום התהליך".
ומה באשר לכמות הנסיעות? בגרף המצורף ניתן לראות את הירידה החדה בנסיעות הישראלים - לעומת ימים רגילים, נטולי קורונה. הירידה החדה ביותר התרחשה בחג הפסח, והגיעה כמעט ל-75%.
כתבות מומלצות
אל על מובילה בביטולים, המטוס של וויז אייר "קיבל מכת ברק": קיץ כאוטי בנתב"ג

מיליארדים מהפקעות קרקע, סמכויות אגרסיביות, ופוליטיקה קטנה: המלחמה על חוק המטרו
איך מטפסים לעשירון השכר העליון — ומי מצא דרך עקיפה כדי להגיע אליו

"הכל זה הוא": שורת עזיבות ורייטינג צונח - למה רשת מובסת בקרב מול קשת?
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם

המשבר בקריפטו נכנס לשלב הבא: מלחמת כל בכל
