הגרף היומי | ה-FDA אישר את החיסון לקורונה של ג'ונסון אנד ג'ונסון - מי המדינות שרכשו אותו?
את החיסון של ג’ונסון אנד ג’ונסון נותנים בזריקה אחת, וניתן לאחסן אותו למשך שלושה חודשים במקרר רגיל

הלילה אישר ה-FDA, מינהל התרופות והמזון האמריקאי, חיסון שלישי במספר נגד הקורונה, אחרי החיסונים של פייזר ומודרנה - את החיסון של חברת התרופות האמריקאית ג’ונסון אנד ג’ונסון.
החיסון שונה מהחיסון של פייזר ומודרנה - המבוססים על טכנולוגיה חדשה המשלבת מולקולות של mRNA - והוא מתבסס על שיטת חיסון מסורתית יותר: לוקחים חלקים או מולקולות חלבונים של הווירוס בו רוצים להילחם, מכניסים אותם לווירוס אחר שאינו מסוכן, ואותו מזריקים למתחסנים.
מול החיסונים האחרים, לחיסון של ג'ונסון אנד וג'ונסון יש יתרונות וחסרונות, לאחר ניסוי בינלאומי על כ-40 אלף מתנדבים. החסרון הגדול ביותר שלו הוא היעילות: הוא התברר כיעיל ב-66% במניעת המחלה על כל המדגם, ובכ-85% במניעת מחלה קשה. אלה מספרים שהופכים אותו לראוי לשימוש, אך הם נמוכים מאלה של פייזר ומודרנה, שקרובים ל-95%. באוכלוסיה האמריקאית הוא היה יעיל ב-72%, אך התברר כפחות יעיל אצל מבוגרים מעל גיל 65. כמו החיסונים האחרים, הוא לא גרם לתופעות לוואי משמעותיות.
- ישראל והמדינות העשירות מפוצצות בחיסונים - מה יעשו המדינות העניות?
- שנה וחצי במקום שבע: האם תהיה פריצת דרך באופן שבו מפתחים תרופות?
מאידך, את החיסון של ג’ונסון אנד ג’ונסון נותנים בזריקה אחת, וגם ניתן לשמור ולשנע אותו בטמפרטורות גבוהות מאלה של החיסונים האחרים. למשל, ניתן לאחסן אותו למשך שלושה חודשים במקרר רגיל. אלא שכמו בחיסונים האחרים, האתגר הגדול יהיה יכולת הייצור מול הביקוש: בג'ונסון אנד ג'ונסון מדווחים על ייצור של 20 מיליון מנות עד סוף מארס, וזה מעט מול הכמויות שהוזמנו. אבל מי הזמין אותו? מסתבר כי האיחוד האירופאי הזמין 200 מיליון מנות, איחוד מדינות אפריקה הזמין 100 מיליון מנות, קנדה הזמינה 38 מיליון מנות, וגם ניו זילנד הקטנה, שם כמעט ואין תחלואת קורונה, הזמינה 2 מיליון מנות.