קופות החולים מתייחסות לחוק הבריאות כהמלצה בלבד
סכומי ההשתתפות העצמית הגבוהים פוגעים בציבור החולים
>> המסד הרעיוני של חוק ביטוח בריאות ממלכתי מונח כבר בסעיף הראשון בחוק, הקובע כי "ביטוח הבריאות לפי חוק זה יהיה מושתת על עקרונות של צדק, שוויון ועזרה הדדית".
אכן הצהרה נשגבת, רק שהיא אינה מקיימת כל הלימה עם המציאות הלכה למעשה. ניתן למנות גורמים רבים שמביאים לפער הצורם בין ההצהרה הראויה לפרקטיקה המדכדכת, ואחד המרכזיים שבהם הוא תשלומי ההשתתפות הגבוהים שהמבוטחים נאלצים לשאת בהם בגין קבלת טיפולים ורכישת תרופות.
לסוגיית ההשתתפויות העצמיות השלכות הרסניות. לפי ממצאי סקר מכון ברוקדייל ב-2009, כ-22% מבעלי הכנסה נמוכה וכ-18% מקרב הלוקים במחלות כרוניות מוותרים למפרע על טיפולים ורכישת תרופות בשל ההשתתפויות העצמיות. זהו שיעור עצום של אזרחים המודרים משירותי בריאות.
בעקבות דו"ח של מבקר המדינה בנושא, הוקם צוות בינמשרדי (אוצר-בריאות) לבחינת היקף ההשתתפות והשלכותיה. ההמלצות, שעיקרן ריסון וצמצום ההשתתפות העצמית, לא אושרו או פורסמו, באורח תמוה, ולפיכך אין החלטה ומעשה בעניין.
כאשר חוקק חוק הבריאות הממלכתי ב-94', ישראל היתה במצב טוב ומתקדם יחסית למערב בתחום הבריאות: מתוך ההוצאה הכוללת על בריאות, ההוצאה הציבורית היתה כ-75% וההוצאה הפרטית היתה כ-25%. בחלוף עשור וחצי ההוצאה הממשלתית קטנה ל-64% והפרטית עלתה ל-36%, והמגמה הזו, שמרוקנת את חוק הבריאות ממהותו, נמשכת.
מנתוני משרד הבריאות עולה שהכנסות קופות החולים מההשתתפות העצמית היו ב-2008 2.2 מיליארד שקל (רכישת תרופות, אגרות ביקורים אצל רופא ובדיקות מעבדה ומכונים). המספרים האלה דוקרים את העין לנוכח ההשלכות שלהם. החלופות המוצעות אינן נשענות בהכרח על הקופה הציבורית. אפילו הגדלת מס הבריאות היא אופציה הרבה פחות ברוטלית מהמציאות הקיימת, קל וחומר שקיימים מודלים נוספים לפתרון.
אנחנו חיים במציאות מסויטת שבה החוק נהפך בפועל, פעמים רבות מדי, להמלצה או פשוט לאות מתה. אבל עדיין ראוי לזכור ולהזכיר: לא רק שתשלומי ההשתתפות אינם צודקים ויש להם משמעויות ברוטליות, הם גם לא חוקיים. הן המשפט הבינלאומי והן הישראלי אוסרים על המדינה למנוע נגישות ולייצר מחסומים כלכליים בפני שירותי בריאות. הזכות לחיים ולהגנה על הגוף מעוגנת בטבורו של חוק יסוד כבוד האדם וחרותו, והזכות לבריאות היא נגזרת טבעית שלו. התניית הזכות הזאת בתשלום מקעקעת חוק יסוד.
הכותב הוא יו"ר מרצ ויו"ר השדולה לבריאות הציבור בכנסת
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

"תמיד היתה לו תשובה הגיונית": כך הצליח איש אחד להונות 1,000 משקיעים

"אנשים אמרו לי - סיימת תואר בהצטיינות בטכניון וזה מה שאתה הולך לעשות?"

חברות ההיי־טק שמפסידות מיליארדי דולרים מצאו דרך להישאר בחיים

מחדל מחירי הדיור: כך התייקרה דירה ממוצעת ב-280 אלף שקל בשנה
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
