זהירות: פרסום תרופות עלול להזיק
היקף פרסום התרופות הגיע השנה ל-4.5 מיליארד דולר; מדובר בתעשיית ענק ובתחום בעייתי; 54 אלף פרסומות שונות לתרופות מדי שנה המכוונות הן לרופאים והן לצרכנים; ה-FDA מתקשה לעקוב אחר כולן
מאת מילט פרודנהיים
ההשקעה בפרסום תרופות גדלה בקצב מסחרר בשנים האחרונות, מרמה של 1.1 מיליארד דולר ב-1997 ל-4.2 מיליארד דולר ב-2005. בתשעת החודשים הראשונים של 2006 נרשמה עלייה של 8.4% בהשקעה בפרסום, לרמה של 3.29 מיליארד דולר - המשקפת הוצאה שנתית של 4.5 מיליארד דולר.
מרק
"צריך להיות עיוור על מנת לא לראות את הבעייתיות שבפרסום תרופות ישירות לצרכנים", אמר בילי טאוזין, חבר קונגרס לשעבר ומנכ"ל Pharmaceutical Research and Manufacturers of America. "הבעיה הגדולה של תעשיית התרופות היא, במלה אחת, אמון", הוא הוסיף. "המטופלים שזקוקים לתרופה מקבלים את המידע הדרוש בשיחות עם הרופאים. רופאים ומטופלים רבים מביעים חוסר אמון בפרסום התרופות הישיר".
פעילים בענף התרופות ובקונגרס מסכימים כי יש להתחיל את הפרסום לתרופות לאחר פרק זמן שיאפשר לרופאים ללמוד על התרופות החדשות. חברות התרופות רוצות שההחלטה על עיכוב הפרסומות תינתן להן. ה-FDA טוען שיש לחכות לפחות שנתיים.
הארגון בראשו עומד טאוזין קרא לחברות התרופות להמתין פרק זמן "נאות" בין השקת תרופה חדשה לבין תחילת פרסומה. חברת התרופות בריסטול מאיירס סקוויב מתייחסת לתקופה של 12 חודשים כפרק זמן נאות בעוד שג'ונסון אנד ג'ונסון ופייזר מסתפקות בשישה חודשים.
המקטרגים טוענים שגם לאחר אישור של ה-FDA, עדיין לא ידועות רבות מתופעות הלוואי של התרופה. מידע זה מתקבל בזכות מעקב של רופאים לאורך שנים. עם זאת, ההחלטות בנוגע לפרסום התרופות יישארו בידי החברות מאחר שבית המשפט העליון כבר הסיר מגבלות פרסום ממוצרים דוגמת טבק, אלכוהול והימורים.
ה-FDA שלחה 22 מכתבי אזהרה לחברות תרופות שונות בנוגע לפרסום התרופות בטלוויזיה. למשל, היא הורתה לחברת אסטראזנקה להסיר מיד פרסומת בנוגע לתרופת הקרסטור, אשר פורסמה כ"מורידת הכולסטרול הטובה מכולן".
מכתב נוסף שלחה ה-FDA לחברת אמג'ן אשר פירסמה את התרופה אנברל לטיפול בפסוריאזיס. ה-FDA טען במכתב שהחברה לא דיווחה כיאות על הסיכונים הקשורים בשימוש בתרופה. אמג'ן הסירה מייד את הפרסומת. דובר החברה טוען כי היא קיבלה את אישור ה-FDA לפרסומת, לפני שידורה בטלוויזיה.
נכון להיום, ה-FDA בוחן מספר קטן מאוד של פרסומות ואינו מתייחס דווקא לפרסומות של תרופות פופולריות יותר או מסוכנות יותר. בכירים ב-FDA טוענים שעליהם להתמודד עם 54 אלף פרסומות שונות לתרופות מדי שנה המכוונות הן לרופאים והן לצרכנים. "אנו בוחנים ברצינות את כל ההמלצות", אמר תומאס אברהמס, הממונה ב-FDA על פרסום, שיווק ותקשורת.
כתבות מומלצות

"לעבודה שלי יש סטיגמות, היא לא נחשקת. אבל לא אכפת לי מה חושבים"
"שגר ושכח": האם יש מניה ששווה להשקיע בה ל-20 שנה?

בשקט בשקט, העלימה מקדונלד'ס אופציה מהתפריט – והיא יודעת בדיוק למה

המשבר בקריפטו נכנס לשלב הבא: מלחמת כל בכל
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
