ברלין כמוצא אחרון: "המטרה היא לא לעזוב אלא לצעוק צעקה אחרונה לעזרה"
אמש התקבצו כ-150 איש בכיכר רבין בתל אביב לאחר שמקים עמוד הפייסבוק "עולים לברלין" הודיע על אירוע ראשון מטעמו שבו אנשים ילמדו על אפשרויות ההגירה לבירה הגרמנית ■ על מוביל המחאה המסתורי אמרו הנוכחים: "שולח כסף להורים שלו כדי לעזור להם - מפה הוא לא מצליח"
לפני כשבועיים נפל דבר בישראל - מחאה חברתית חדשה נולדה. עמוד בפייסבוק בשם "עולים לברלין" העלה חשבונית של מעדן דמוי מילקי שנמכר במרכז ברלין בשקל, והשאר היסטוריה.
בקבוצה הקוראת לעזוב את הארץ חברים רק כ-15 אלף חברים אך הסערה שהיא עוררה חוצה גבולות ונדמה כי אי אפשר לפתוח חדשות, לקרוא עיתון או לנהל שיחת חולין עם מכרים בלי שנושא יחסי ברלין-ישראל עולה לפחות פעם אחת.
רבים ניסו להבין מי עומד מאחורי העמוד. סברות רבות הועלו: עומד מאחוריו גוף עסקי, הוא מתווך דירות שרוצה לקדם מעבר לברלין בגלל עבודתו, הוא עוכר ישראל שמטרתו לגרום להגירה המונית, מדובר בכלל במזימה עסקית שתיחשף בהמשך ועוד.
TheMarker בילה עם פעילי מחאת עולים לברלין וחזר עם חלק מהתשובות על שאלת המחאה של סתיו 2014.
מיהו מפעיל עמוד הפייסבוק עולים לברלין?
"אנחנו מכירים דרך חברים משותפים", טוענת לימור מזרחי, עקרת בית אמידה הנשואה לקבלן בנייה, שחוששת מהעתיד במדינה וחברה לפעילי העמוד. על מקים העמוד היא מספרת: "מקים העמוד הוא בחור בן 25, תל אביבי במקור, רווק עם חברה ישראלית שגר בברלין כמה חודשים. הוא בחור נאה מאוד. תכול עיניים ששירת בצבא בתור קצין והיה בקבע ולא הצליח פה אז נסע לשם.
"הוא שולח כסף להורים שלו כדי לעזור להם, כי מהשכר שלו בארץ הוא לא יכל לעזור למשפחה. שם הוא מצליח". לדבריה, המטרה היא לאו דווקא להעביר אנשים לחו"ל אלא להעיר את המדינה שחייבים לשנות פה דברים. בניגוד למה שחושבים הוא אינו מתווך ואין לו אינטרס להשכרת דירות בברלין או משהו אחר. הוא היה במחאה האחרונה והשתתף בהפגנות והמטרה שלו היא להיות שם כמה שנים ולחזור לפה".
על פי מזרחי כוונתו של אותו בחור היא ליצור בלאגן. "פנתה אליו חברה של הוריו, אשה מבוגרת, אלמנת צה"ל, שרוצה לעבור לחו"ל כי אין לה כסף. הוא החליט שהוא יעשה פה רעש ויגרום לכך שדברים ישתנו לטובה ואנשים יוכלו לחיות פה. אני בטוחה שהוא יחזור לארץ ויהיה חבר כנסת, הוא מאוד כריזמטי".
לדבריה, בשיחות עמו הוא אמר לה שהמחאה תתמקד בהמשך בפן של מחירי הדיור. במהלך השיחה איתה, הציגה מזרחי התכתבות עמו בפייסבוק בו הוא עונה לה שמחר צפוי "מיטוט שוק הנדל"ן", אך עם זאת לא הציגה הוכחה כי היא אכן מכירה את מפעיל העמוד באופן אישי ואינה מוכנה למסור את שמו.
מאחורי כ-150 האנשים ועשרות אנשי תקשורת שהגיעו לאירוע שארגנו אנשי "עולים לברלין" בכיכר רבין הסתובב פעיל נוסף, רועי שבי, שהתכתב במשך כל זמן האירוע עם מפעיל עמוד הפייסבוק עצמו. עומק ההיכרות ביניהם אינה ברורה, ולא ידוע אם רועי בכלל מכיר את זהות מפעיל העמוד, או שמא בחר לעזור לו בקידום מטרה המשותפת לשניהם.
מפעיל העמוד עצמו קרא לאנשים להגיע לאירוע ולהחזיק שלטים הקוראים לבקשת "ויזת פליט יוקר מחיה בישראל" מבכירי המנהיגים בעולם, כמו אנגלה מרקל וברק אובאמה. בעוד שהוא בכלל נמצא בברלין שבי דאג לביים תמונה טובה של כל הפעילים/נוכחים. את ימים אלה מעביר שבי, הנדסאי מכונות צעיר שחי בעבר בברלין, בעזרה לאנונימי מברלין בניהול קמפיין "עולים לברלין", הוא מפעיל מספר פעילים וביחד הם מתכננים את צעדיהם העתידיים.
"זה הגל הראשון מבין גלים גדולים יותר שיגיעו", אמר שבי ל-TheMarker ורמז על אירועים עתידיים שייערכו. שני פעילים נוספים של עולים לברלין הם לוציאנו לודביג ובן ארבל. הם מחזיקים שלטים ותוהים בינם לבין עצמם כיצד הם יפגינו בפעם הבאה בגשם. לוציאנו לודוויג, עובד היי-טק בן 33, הודיע אמש לרועי שהיום (ד') הם מגיעים לכנסת. "נעמוד מחוץ לכנסת כל יום בין שש לשמונה שעות עד שיהיה פה שינוי".
לדבריו, "המטרה היא לא לעזוב אלא לצעוק צעקה אחרונה לעזרה. אנחנו רוצים לקרוא שישנו פה דברים או שנעזוב". בכוונתו של לודוויג לעזוב לברלין בזמן הקרוב אם דברים לא ישתנו. בן אומר שהמטרה שלו היא לא לעזוב לחו"ל: "אחרי הצבא הייתי ארבע שנים בחו"ל וחזרתי. המטרה היא לשנות דברים בארץ. זאת לא מחאה נוספת אלא יצירה של סדר יום חדש".
בשיחה ביניהם הם מדברים על מפעיל העמוד ועל כך שהם סבורים שהוא יחזור לארץ, אף שלא ברור האם כולם מודעים לזהותו. הם טוענים כי מאחוריהם לא עומד גוף עסקי והסיבה למעטה הסודיות היא ש"הוא (מפעיל העמוד) לא רוצה להיחשף. הוא לא רוצה שיתנכלו לו ושיגידו שהוא אנטי ציוני. הוא בסך הכל רוצה לחזור לפה עוד כמה שנים ושיהיה פה יותר טוב", אומרת מזרחי.
בסיום האירוע העלה האנונימי מברלין פוסט לעמוד, בו הוא מביע את אכזבתו מההיענות הלא גדולה באירוע. "לא רבים נענו לקריאתי לצאת לרחובות הערב. בקושי כמה עשרות בודדות. בלי שלטים כמעט. מפגן קטן ועלוב של ייאוש שלא צריך להטריד אף אחד. בטח לא את גורמי הכוח השולטים בחברה הישראלית... בתוך מספר שעות דפי כל העיתונים והאתרים יתרוקנו מכל אזכור, ולו הקטן ביותר, למחאה, לייאוש, לכאב, לזה שגם זוג עובד הוא מחוסר כל תקווה לקנות כאן דירה, חצי מיליון ישראלים שרק אתמול אוזכרו בחדשות כשוקלים לעלות לחו"ל לאור יוקר המחיה ייעלמו מהסדר הציבורי...".
"בשבועיים האחרונים התבוננתי לראשונה בחיי הקצרים, בעוצמתם של ממשלת ישראל, רשתות המזון והתקשורת. ביכולתם להשכיח מכם את בעיותיכם... אני לא מתכוון לעצור, זהו לא מכתב פרידה מכם. הפגנות לא ישנו את ישראל אבל המסר שלי כן. אם לא יהיה טוב בישראל אנחנו נעלה לברלין... בעיניי יש לכם שתי אופציות, או לעזוב את המדינה כדי לשרוד, או להילחם כדי לשרוד. כל אופציה אחרת משחקת לידי אלה שמעבידים אתכם בצורה שלא הייתה מתקבלת על הדעת בשום מקום אחר", הוא כותב.
בעוד שמפעיל העמוד מביע ייאוש הפעילים ממשיכים להביע תקווה ומבהירים כי זה ממש לא הסוף מבחינתם ואומרים: "אנחנו לא פורשים. מחר בכיכר סיבוב נוסף".