כל מנהל צריך מורדים טובים - וכל מורד צריך מנהל טוב
לפי כרמן מדינה, בוגרת הסי.אי.איי ויועצת של דלויט, מורד חיובי הוא נון-קונפורמיסט שרוצה לשפר - ולעתים משלם מחיר גבוה על כך ומקבל תגמול קטן; מנגד, מורד רע חושב רק על עצמו
"בכל ארגון כדאי שיהיו 10%-25% מורדים", אומרת כרמן מדינה, שהשתתפה באחרונה בכנס מעלה השנתי לאחריות תאגידית. "מנהל לא צריך להיבהל מאנשים כאלה אף שקשה יותר לנהל אותם. מורד רק צריך לשאול את עצמו - האם אני מורד טוב או רע?"
32 שנה עבדה כרמן מדינה בסי.אי.איי מרגלת היא לא היתה (כנראה), אלא ראש מרכז מידע ואסטרטגיה. "עשינו הרבה ניתוחים ואנליזות" היא אומרת, ולא מגלה סודות מדינה. לפני כמה שנים היא פרשה - וכיום היא יועצת של חברת דלויט ומרצה ברחבי העולם בנושא מנהיגות וחדשנות, אבל הנושא החביב עליה הוא דווקא סוג מסוים של עובדים - המורדים.
מדינה, שמגדירה עצמה כמורדת טובה, הקימה את האתר rebelsatwork.com שבו היא מקדמת את המודעות לנושא. "למילה מורד, יש קונוטציה לא חיובית", היא אמרה בהרצאה שנתנה בכנס. "לכאורה מדובר ב'טרבל מייקר' שמתנגד לרוח הכללית ומאתגר אותה, ועושה יותר כאב ראש למנהל שלו מאשר ה"עובד המקבל", אלא שסוג האנשים האלה חיוני מאוד בכל ארגון. המלצתי לכל מנהל, ודא ש-10% עד 25% מעובדיך הם מורדים. ארגון שלם מלא במורדים יתקשה לקיים תהליכי עבודה מסודרים, ארגון שיש בו פחות מזה לא יכול להצליח בשוק הדינמי שלנו".
מהו מורד? מדובר באדם שמסתכל על הסביבה שלו בצורה קצת שונה מאחרים. "הוא יראה דברים לפני כולם או יהיה 'ארלי אדפטור' של רעיונות וכלים", אומרת מדינה. "הוא לא מקבל דברים כמובן מאליו, שואל כל הזמן שאלות ומציע הצעות לשיפור. חייו אינם פשוטים. הוא משלם מחיר יקר כי הרבה יותר קל להוריד את הראש ולקבל את מרות המערכת. ארגונים, באופן כללי משמרים את הקיים, ולכן משמרים בינוניות. זו סוג של קונספירציה בינלאומית. כמה פעמים בא אדם ואומר 'בואו נעשה אחרת' ושופכים עליו מים קרים? אחרי הפעם השנייה הוא יפסיק. מורד הוא אדם שהצורך לשנות מגיע מבפנים, ולכן יש בו מספיק כוח כדי לעמוד מול התנגדויות והן לא מרפות את ידיו, לעתים בדיוק ההיפך".
מדינה מספרת על מרד שהיא גאה בו במיוחד. "האינטרנט רק התחיל לבצבץ ובארגון הגברי והמסורתי שלנו אמרו, 'עזבי, הלקוחות ממילא ירצו רק דפים מודפסים'", היא נזכרת. "התעקשתי להעביר הכל לדיגיטל. כיום זה נשמע טריוויאלי אבל אז זה לא היה פשוט. היו מתנגדים שאמרו 'שוב פעם הנודניקית הזו'. שילמתי מחיר לא פשוט כי לא קל להיות זו שעומדת בשער ואומרת 'ככה צריך להיות' כשכולם חושבים אחרת. מובן שצדקתי, אבל קרדיט לא קיבלתי. מורד צריך להיות מוכן גם לזה - הוא יודע מה הוא קידם, גם אם הסביבה פחות מתגמלת".
איך החזקת מעמד בלי תיגמול?
"תיגמול מגיע, אבל פעמים רבות בצורה מינורית. בזמנו בא אלי בחור צעיר ששאל אותי, כרמן, איך את רואה תמיד דברים לפני כולם ומאיפה הכוח לעמוד על שלך מול המערכת כדי להביא לשינוי? עבורי זו היתה הכרה בעובדה שאני אכן משנה משהו, ואנשים גם רואים את זה. מורדים מקבלים הכרה כשארגון מחפש סוכני שינוי. אז מיד פונים אליהם כי ברור שהם יהיו הראשונים להירתם, וגם יעבדו קשה עבור שינוי שהם מאמינים בו"
זה משתנה עם הגיל?
"קל לבלבל מרידה, שהיא חלק מאופי, עם להט נעורים. מורד הוא כזה בכל גיל. זה לא עובר לו כי הוא נעשה יותר מבוגר".
יש הבדל בין נשים וגברים?
"נשים, כמו גם מיעוטים אחרים, נאלצות לפעמים, כחלק ממסלול חייהן, להפוך למורדות. הן נמצאות פחות במרכז באופן טבעי וכדי שיקשיבו להן הן מפתחות עמדת אופוזיציה (חיובית או שלילית) פעמים רבות. יותר קל להיות מורד שהוא גם גבר לבן ממורד שחור או מורדת היספנית, כמוני למשל".
כאב ראש לכל מנהל
לא כל מורד הוא מורד טוב. מדינה מספרת שבסופה של כל הרצאה, כמו זו שנתנה בישראל, ניגש אליה מישהו ואומר לה: "זיהיתי את עצמי. אני מורד רע". המורדים הרעים הם כאב הראש האמיתי של המנהל מכיוון שהם לא מנסים לקדם דבר - מלבד עצמם. "בעוד המורד הטוב נלחם כדי לשפר את הארגון ומונע מתשוקה ואהבת המקום, הרי שהמורד הרע ממוקד בעצמו", היא אומרת. "מתלונן, לא שואל אלא מעביר ביקורת, כועס, פסימי ולכן גם בודד. המורד הרע לא יכול לקדם תהליכים בארגון כי אף אחד לא ירצה ללכת אחריו. הוא יהיה ציני וכועס. ייתכן שיצביע על בעיות אמיתיות בארגון אבל לא יהיה מסוגל לשנות אותן. מורד טוב יידע לעגל קצת פינות".
גם המורד הטוב מהווה כאב ראש לבוס שלו.
"נכון, אבל מהר מאוד מזהים שהארגון חשוב לו, וזה נותן לו נקודות. לא תמיד מקשיבים לו, לא מעט פעמים הוא צריך להילחם על עמדותיו, הוא נפגע לא מעט, אבל בניגוד למורד הרע, הוא אופטימי. קשה לנהל אותו, אבל הוא מקדם את הארגון ומושך אותו כמעט בעל כורחו מהבינוניות הקבועה".
זה עניין מולד?
"זה כמו לשאול אם אתה נולד אדם יצירתי או יכול ללמוד את זה. התשובה היא תמיד - אתה לא נולד ליאונרדו דה וינצ'י אבל כל אדם יכול לשנות במשהו את רמת היצירתיות שלו. מורדים קיצוניים שהם משני עולם - נולדים כאלה, אפשר גם לאמץ התנהלות כזו במקומות בהם היא מתאימה לך".
מיהם המורדים המפורסמים?
הסופר הרוסי לב טולסטוי היה מורד, סטיב ג'ובס היה מורד רע עד שהקים חברה משלו והפך למורד אפקטיבי. פעמים רבות נראה מורדים שלא מסוגלים להתקיים בתוך ארגון ומקימים חברה משלהם. גם הנשיא ברק אובמה הוא סוג של מורד. הוא ראה שאפשר לעשות פוליטיקה אחרת, והלך לשם".
את מורדת. היית מציעה לילדייך ללכת באותו כיוון?
"בשום פנים ואופן לא. אלה חיים לא קלים בכלל"
מה תמליצי למורד שקורא את הכתבה הזו עכשיו?
"יש לך שתי אפשרויות: ללכת בדרך הזו או לעזוב. אם החלטת להיות מורד - כי זה חזק ממך, כי אתה חושב שזה משרת אותך, כי זה יותר מעניין, כי זה אתה - זכור לשים את האגו בצד, כך תיפגע פחות. לא תמיד דברים קורים באופן אישי נגדך, אתה פשוט מסמל את השינוי שאנשים כל כך פוחדים ממנו. במקביל, דע לעבוד עם המערכת ולא נגדה. עם הניסיון לומדים מי בתוך כל מערכת יכול לעזור לך כדי להגיע לנקודה שסימנת. מורד טוב הוא מורד חכם שיודע לפעול בתוך המערכת כדי לשנות אותה ולא ליצור את הרושם כאילו הוא פועל נגדה. צריך גם המון סבלנות. אם אתה לא אוהב להרגיש לא בנוח - אל תלך לכיוון הזה. להיות מורד תאגידי זה לא תפקיד שמתאים לכולם".
עשו לנו לייק לקבלת מיטב הכתבות והעדכונים ישירות לפייסבוק שלכם
כתבות מומלצות
האם הראלי בשווקים מסמן את התחתית — או שהגרוע מכל עוד לפנינו?
"פתאום הבנו שיש בעיות עם הקיבוץ": השקיעו 30 מיליון שקל בשכונה חדשה ליד שפיים, אבל אז הכל השתבש

העובדים שהמשכורות שלהם זינקו - ומה אפשר ללמוד מהסכמי השכר בהיי-טק

עשר ערים בעולם שאפשר לחיות בהן בפחות מ-4,000 שקל בחודש – כולל שכר דירה
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם

מטעינים את הטלפון כשהסוללה כמעט גמורה? תשכחו מהלוואה
