מדבק ומסוכן ללא מחוסנים: האם צריך לדאוג יותר מזן הדלתא?
הידע אודות זנים חדשים של נגיף הקורונה, בפרט וריאנט דלתא, מצטבר והולך בכל עת. המחקרים מראים כי יש להעצים את הפעולות למניעת הפצת הנגיף, ולהעלות את שיעורי ההתחסנות באוכלוסייה

נועה גוזנר
וריאנט B.1.617.2, שמכונה דלתא או הזן ההודי, נחשב וריאנט מדאיג (Variant of Concern) בעיני משרדי בריאות רבים בעולם. בטור זה אתייחס לשאלות נפוצות בנוגע ליכולת ההדבקה של הזן, והמסוכנות ויעילות החיסון כנגד הווריאנט המדאיג. זאת מתוך סקירת המאמרים המדעיים העדכניים והאמינים ביותר בתחום.
הדבקה
מחקר שבוצע על ידי משרד הבריאות הבריטי השווה את שיעורי ההדבקה של וריאנט דלתא לזה של וריאנט אלפא (הוריאנט הבריטי). נמצא כי בין אנשים הגרים באותו בית, הסיכוי להדבקה בזן דלתא גבוה פי 1.64. במקביל, בעיתון ווושינגטון פוסט פורסם כי הגיע לידיו מסמך מטעם ה-CDC (המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן), לפיו יש להעצים את הפעולות למניעת הפצת הנגיף, ובעיקר להעלות את שיעורי ההתחסנות באוכלוסייה.
לפי העיתון, חוקרים מצאו כי מחוסנים שנדבקו בווריאנט מסוגלים להעביר אותו בקלות זהה לזו של לא מחוסנים, שכן, העומס הנגיפי זהה בין שתי האוכלוסיות. מחקר נוסף שפורסם בסין, מצא כי העומס הנגיפי במטופלים שנדבקו בווריאנט דלתא גבוה כמעט פי 1,000 מזה של וריאנטים אחרים.
מסוכנות
תוצאות ראשוניות של מחקר שנערך בסקוטלנד, ופורסמו בעיתון היוקרתי The Lancet, הראו כי הסיכון לאשפוז עולה עד פי שניים בקרב לא מחוסנים שנדבקו בווריאנט דלתא, לעומת לא מחוסנים שנדבקו בזן אלפא. המחקר גם הראה כי יעילות החיסון של חברת פייזר כנגד הווריאנט (הנמדדת על פי תוצאות PCR שליליות, ולא על סמך תסמיני מחלה פעילה) עומדת על 79%.
נציין כאן כי העובדה שאדם נמצא חיובי בבדיקת PCR אינה מצביעה על מחלה פעילה. לעומת זאת, מחקר ראשוני של משרד הבריאות הבריטי מצא כי שתי מנות חיסון של פייזר או מודרנה מגן ב-96% מפני אשפוז בשל המחלה.
יעילות החיסון
מחקר שפורסם בכתב העת החשוב New England Journal of Medicine השווה בין דגימות דם של מחוסנים שנדבקו בווריאנט דלתא, לדגימות של מחוסנים שנדבקו בזנים אחרים. נמצא כי וריאנט דלתא אומנם פחות רגיש לנוגדנים מנטרלים, אך בקרב המחוסנים עדיין קיימת פעילות מנטרלת. החוקרים הסיקו כי החיסון ממשיך לספק הגנה גם מפני הזן החדש.
תוצאות דומות פורסמו בכתב העת Nature, והראו כי 95% מהדגימות שנלקחו ממחוסנים הראו תגובה ירודה פי שלושה-חמישה נגד הווריאנט לעומת וריאנט אלפא. לעומת זאת, כותבי המחקר סבורים כי השלמה של שתי מנות חיסון, או מתן חיסון למטופלים שנדבקו בעבר בנגיף, מספקים הגנה טובה כנגד מגוון זנים. נציין כי מחקרים רבים הראו שמנת חיסון בודדת אינה מספקת הגנה מספקת כנגד הווריאנט.
הידע אודות זנים חדשים של הנגיף, ובפרט וריאנט דלתא וזנים נוספים שנחקרים כעת כמו AY.1, AY.2, ו-AY.3 מצטבר והולך בכל עת, וקשה לקבוע באופן מובהק את מידת האיום של וריאנט כזה או אחר. עם זאת, ברור כי עדיין יש חשיבות גדולה לשמירה על ההנחיות למניעת הפצת המחלה, והגנה על האוכלוסיות החלשות.
מקורות
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/variants/variant-info.html
https://www.washingtonpost.com/health/2021/07/29/cdc-mask-guidance/
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)01358-1/fulltext
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2107799
כתבות מומלצות

שתי דירות במחיר אחת: האם זהו עתיד תחום הפינוי-בינוי?

"היערכו לגרוע מכל": נבואות החורבן בהיי-טק מתחילות להגשים את עצמן

לקחתם משכנתא בחודשים האחרונים? גם אתם כבר שילמתם על עליית הריבית

הריבית במשק מזנקת – מה כדאי לעשות עם ההלוואות שלקחתי?
תגובות
כתבות שאולי פספסתם

"הציעו לי להעביר את החיסכון מאלטשולר. האם כדאי לי?"
