חזרה לעמוד הבית
התחברותרכישת מינוירכישת מינוי
בלוגים ודעות | מדינט מדיקל אינטליג'נס

כיצד נעלמו מדינות המזרח מכותרות המגפה - ומה אפשר ללמוד מהן?

איך דווקא המדינות שמהן התפשטה המגיפה רושמות נתוני תחלואה נמוכים והאם הנתונים שהן מפרסמות מדויקים

צוות חוקרי מדינט
מדינט
17 בנובמבר 2020
17 בנובמבר 2020
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
עוברי אורח בסינגפור, ביוני
סינגפור, ביוניצילום: EDGAR SU/רויטרס
צוות חוקרי מדינט
מדינט
17 בנובמבר 2020
17 בנובמבר 2020

רותם להט

האם שאלתם את עצמכם לאחרונה לאן נעלמו מדינות המזרח? או יותר נכון - מדוע הן נעלמו מהכותרות? נראה כי הסיבה העיקרית לכך היא שמדינות אלה חוות גל שני (או שלישי אם תרצו) מתון הרבה יותר מאשר הרבה מדינות מערביות.

מדינות רבות - בהן וייטנאם, טייוואן, תאילנד, דרום קוריאה, יפן, סין וסינגפור - רושמות בימים אלה נתוני תחלואה נמוכים למדי, וכן נתוני תמותה נמוכים בצורה מרשימה. המצב הזה מרשים עוד יותר כשמביאים בחשבון שבחלק ממדינות אלה מערכת הבריאות אינה מאוד מפותחת ביחס למדינות המערב.

האם הנתונים המפורסמים במדינות אלה מעוותים את המציאות? אם נשווה את כמות המקרים החדשים בין מדינות המזרח למדינות אחרות באירופה או בארה"ב, אפשר לראות שהרבה ממדינות המזרח (ובפרט וייטנאם, טיוואן, תאילנד וסין), נמצאות משמעותית נמוך יותר על הגרף. כך, למשל, בסין, בטייוואן ובוויטנאם כמות המקרים החדשים לא עלתה על חולה אחד למיליון נפש מאז אפריל. זאת, לעומת מאות חולים מאומתים למיליון נפש בצרפת ובבריטניה בחודש האחרון. מגמה דומה ניתן לראות גם כשבוחנים את כמות המתים מהמחלה.

במבט ראשון אפשר היה לחשוב שאולי כמות הבדיקות המבוצעות במדינות אלה נמוכה, וזוהי הסיבה שנתוני התחלואה כה מרשימים. ואולם לא כך המצב; בהרבה ממדינות המזרח אפשר לראות נתונים מעוררי התפעלות גם במדד הבדיקות למקרה מאומת (כלומר כמה בדיקות בוצעו ביחס למקרים המאומתים), ובמדד אחוז החיובים (כמה בדיקות היו חיוביות מתוך כלל הבדיקות) - שני מדדים המבטאים למעשה את כמות הבדיקות שבוצעו ביחס לתחלואה.

צילום: Andy Wong/אי־פי

אפשר לראות שבוצעו יחסית הרבה בדיקות על כל חולה מאומת, וששיעור הבדיקות החיוביות הינו נמוך יחסית. כלומר, בהרבה ממדינות המזרח מבוצעת כמות בדיקות גבוהה ביחס לתחלואה.

מהו סוד ההצלחה של מדינות המזרח בהתנהלות עם הקורונה?

התשובה מתחילה בהתנהלותן של מדינות אלה בתחילת המגפה - רוב מדינות המזרח סגרו את גבולותיהן ו/או הטילו סגר בשלב מוקדם מאוד, לצד מדיניות בדיקות נרחבת ומערכת חקירות אפידימיולוגיות מאורגנת ומקיפה (שהייתה כבר קיימת ומוכנה לפעולה בעקבות מגפות עבר). כל אלה, תרמו מאוד לבלימה של המגפה כבר בשלביה הראשונים וניכר כי הדבר תרם גם למיתון התחלואה בהמשך.

עם זאת, כפי שנוכחנו לראות, בלימה של הגל הראשון גרידא אינה מספיקה כדי "לשמור על השקט", וקיימים גורמים נוספים שמשמרים את היעלמותן של מדינות המזרח מהכותרות.

בפוסט זה נציג מספר הסברים בנוגע לגורמים שככה"נ תרמו ועודנם משמרים את הצלחתן של מדינות המזרח, אך נדגיש כבר עכשיו כי אין תשובה חותכת ומוכחת לשאלה, ומדובר למעשה באוסף של דעות והצעות שאספנו ממקורות שונים.

עובדת במפעל סינובאק בבייג'ינג המייצר חיסון לקורונהצילום: Ng Han Guan/אי־פי

ניסיון עבר בהתמודדות עם מגפות

מדינות המזרח נאלצו להתמודד בשנים עברו עם מגפות שלא הגיעו באותו היקף למחוזות המערב (כמו הסארס והמארס). ניסיון זה גרם להן לפתח ולשמר מערך חקירות אפידימיולוגיות, ציוד ונהלי חירום מותאמים ועוד. אפקט נוסף של התמודדויות העבר הוא מודעות הציבור והמוכנות של האזרחים לשתף פעולה עם המלצות הבידוד, ההיגיינה והריחוק החברתי, וזאת גם מבלי שתהיה אכיפה מחמירה בתחום.

בהרבה ממדינות המזרח ש"נעלמו מהכותרות", ניכר כי המערך האפידימיולוגי תרם משמעותית לקטיעת שרשראות ההדבקה ולמניעת התפרצויות חוזרות גדולות, לאחר שהושגה שליטה מסוימת.

בחלק מהמדינות האלה כלל לא היה צורך בהטלת סגר מחמיר, והצליחו לקטוע את ההדבקה רק באמצעות בדיקות, חקירות אפידימיולוגיות ובידוד תושבים.

תרבות המעודדת היגיינה

ראשת ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן צילום: STRINGER/רויטרס

נוסף על הניסיון, בהרבה ממדינות המזרח הסכנה במחלות זיהומיות נוכחת הרבה יותר בחיי היומיום, ועל כן התפתחה בהן תרבות שממתנת את סיכוני ההדבקה. כך למשל, עטיית מסכות בעונת השפעת הינה דבר שבשגרה בסין, בתאילנד, בויאטנם וכן במדינות נוספות. ייתכן והדוגמה הקיצונית ביותר לכך היא יפן, בה התרבות משמרת מידה של ריחוק חברתי גם ללא קשר למחלות זיהומיות - כגון ביצוע קידה במקום לחיצת יד או חיבוק, וכן שמירה הדוקה על מרחב אישי והיגיינה באופן כללי. ניכר כי נורמות אלה תרמו לשימור נתוני תחלואה ותמותה נמוכים ביפן, וזאת על אף שמעולם לא הוטלו בה סנקציות מחמירות וקנסות.

הנהגה מלכדת ותחושת אחריות קולקטיבית

יש המשייכים את הצלחת מדינות המזרח לפיתוח תחושת קולקטיב של התושבים, אחדות ודאגה לקבוצה. באופן כוללני, ניתן להגיד שבמדינות המזרח ניכר אמון גדול יותר בשלטון ובגורמי ההנהגה, וכשאלה עודדו נטילת אחריות אישית ודאגה לכלל האוכלוסייה, ניכר כי הדבר איפשר לבלום את התפשטות הנגיף.

יש המשייכים את האמון בגורמי השלטון לכך שהמשטר בחלק ממדינות אלה אינו דמוקרטי. בין אם יש בכך אמת ובין אם לאו, את החשיבות של ההנהגה המלכדת ויצירת אחריות קולקטיבית אפשר לראות גם בהסתכלות על מדינות דמוקרטיות מערביות שפעלו בצורה דומה. כך, ראשת הממשלה בניו זילנד, אחת המדינות עם נתוני התחלואה והתמותה הנמוכים בעולם, השתמשה במסרים מלכדים כמו "צוות של 5 מיליון", במטרה לגייס את התושבים למאמץ ולפתח אחריות קולקטיבית.

בנוסף, אלמנט משמעותי בליכוד התושבים והשגת אמון הציבור הוא שקיפות והצגת מסרים ברורים. חלק ממדינות המזרח, בהן וייאטנאם וסינגפור, היוו דוגמא לתקשורת יעילה, שכללה שקיפות וקמפיין פשוט וברור - צעדים שככל הנראה תרמו גם הם להשתלטות על המגפה וצמצום הנזקים.

תופעה מעניינת נוספת בהקשר זה היא "לכידות אזורית" שאיפיינה את יבשת אסיה בתגובה למגפה. מדינות היבשת חלקו ידע, ייעצו ואף הגישו סיוע זו לזו במהלך שלבים שונים של המגפה. ניתן לראות זאת בפעילותו של ארגון ASEAN (ובשמו המלא Association of Southeast Asian Nation), שכולל 10 מדינות מהיבשת, ומטרתו קידום שיתוף הפעולה והכלכלה האזוריים. כחלק מההתמודדות עם מגפת הקורונה, הארגון דאג לתמריצים, הקמת קרן תמיכה וסיוע, וכן השקיע מאמצים להעברת רעיונות ופתרונות בין הממשלות החברות בו.

"טוטליטריות דיגיטלית"

אלמנט חשוב נוסף שלא ניתן להתעלם ממנו הוא סמכויות המדינה והאפשרות למעקב אחר האזרחים במדינות המזרח. במרבית המדינות במזרח אסיה המשטר אינו דמוקרטי ומאפשר מעקב דיגיטלי נרחב, ברמה שכלל אינה ניתנת לתפיסה במערב. אמצעים אלה תורמים גם להרתעה וגם לביצוע חקירות אפידימיולוגיות ובידוד באופן יעיל. עם זאת, נדגיש כי ה"טוטליטריות הדיגיטלית" אינה מהווה גורם מכריע, וקיימות גם מדינות מערביות וליברליות מאוד, בהן פינלנד וניו זילנד, שהדגימו התמודדות מרשימה עם המגפה מבלי לפגוע בפרטיות תושביהן בצורה חמורה שכזו.

סגירת גבולות ארוכת טווח

גורם נוסף שייתכן שתרם להצלחת מדינות המזרח, במיוחד מבחינת ההבדלים בין מדינות המערב למזרח כיום, הוא שמירה על גבולות סגורים. בעוד מדינות אירופה מיהרו יחסית בחזרתן לשגרה לאחר סגירת הגבולות בתחילת המגפה ופתחו את המעבר הבין-מדינתי כדי לאפשר לתושביהן לטייל במהלך חופשת הקיץ, מדינות המזרח דבקו באסטרטגיה שמרנית יותר והשאירו את גבולותיהן סגורים לטיסות בין-לאומיות.

צעד זה לא מנע מהן לחזור לשגרה יחסית בתוך כל מדינה, בניסיון לשקם את הכלכלה ולאפשר לתושבים לחזור לשגרת חייהם, אך התנועה הבין-לאומית נשמרה במינימום הנדרש. למעשה גם ניו זילנד פעלה באופן דומה.

לסיום, נסייג כי חשוב לקחת את הדיווחים ממדינות המזרח בערבון מוגבל, בפרט בנוגע לאמינות הדיווחים אודות התמותה. ראשית, באזורים בהם מערכות הבריאות אינן מפותחות, לא כל מקרי המוות מתועדים, ולעתים סיבות המוות המתועדות אינן מדויקות, כך שהדיווחים אודות התמותה מקורונה עלולים לחטוא לאמת.

שנית, חשוב לזכור כי תוחלת החיים הכוללת במדינות אלה נמוכה בממוצע מאשר בהרבה מדינות מערביות אחרות, וייתכן שיש לכך השפעה הן על נתוני ההדבקה והן על נתוני התמותה מהמחלה.

כמו כן, ייתכנו גורמים גנטיים וסביבתיים רבים אחרים שמשפיעים על התחלואה והתמותה, גורמים שכלל לא התייחסנו אליהם בפוסט זה, והם לא פשוטים למדידה או להערכה.

עם זאת, קשה להתעלם מהתמודדותן המרשימה של מדינות המזרח עם מגיפת הקורונה, שמצליחות לשמר את ה"שקט" כבר תקופה מכובדת מאוד, וניכר כי אנו יכולים ללמוד מהם דבר או שניים בנוגע להתנהלות בתקופה מורכבת שכזו.

מקורות:

https://clinowl.com/lessons-learned-from-japans-response-to-the-first-wave-of-covid-19-a-content-analysis/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590061720300661

https://ourworldindata.org/coronavirus

https://qz.com/africa/1919785/what-africa-and-asia-teach-rich-countries-on-handling-a-pandemic/

https://www.dw.com/en/how-sri-lanka-successfully-curtailed-the-coronavirus-pandemic/a-53484299

https://english.elpais.com/opinion/2020-10-30/why-asia-is-better-at-beating-the-pandemic-than-europe-the-key-lies-in-civility.html

https://www.ft.com/content/e1d3b23e-ebad-4195-94e9-6cf1c1ee5351

https://www.wsj.com/articles/how-asian-countries-are-keeping-covid-19-under-control-11603229882

https://www.bbc.com/news/world-asia-53420537

צוות חוקרי מדינט

מדינט | מדינט מדיקל אינטליג'נס

מדינט מדיקל אינטליג'נס בע"מ משלבת יכולות מודיעין בעולם הרפואה, ומפעילה ברמה היומיומית מערך חוקרים שנועד לאתר ולנתח מידע רפואי חיוני, עדכני ואובייקטיבי עבור חולים שאובחנו במחלות מורכבות ועבור רופאים. שיתוף הפעולה בין מדינט ל-TheMarker הוא חלק מהתגייסות החברה למאמץ העולמי לאתר מידע מהימן על וירוס קורונה - כל דבר שיקדם חוסן והחלמה. כותבות הבלוג הן חוקרות רפואיות במדינט.

כתבות מומלצות

גילעד אלטשולר

אלטשולר שחם חזר להוביל - ומי בתחתית? תשואות קרנות ההשתלמות לחודש יולי

סוחר בוול סטריט. יכול להיות שזעזוע האינפלציה הנוכחי הוא רק ראשון מני רבים

מציאות חדשה או תקלה היסטורית? אסטרטגיית השקעות בת 20 שנה בסכנה

יש ענפים שבהם עליית השכר מחווירה בהשוואה לביקוש

לזה אתם קוראים העלאת שכר? המעסיקים שימשיכו לרעוב לעובדים

יהונתן כהן

פי 150 צ'קים חוזרים: הנורות האדומות שלא נדלקו בגיבוי, ואיך איבד יהונתן כהן את רוב ההשקעה

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר TheMarker

על סדר היום

בראש החדשות:
  • רפורמה בתחבורה הציבורית
  • דירה בהנחה
  • שכירות
  • קריפטו
  • משכנתא
  • הנחיות פיקוד העורף
  • המהדורה היומית
הדמייה של המכונה להוצאת דרכון. ב-2023 צפויות לפעול בישראל יותר מ-100 מכונות כאלה

בלי לחכות, תוך 10 דקות: הפיילוט שיקצר את תורי הענק להנפקת הדרכון

מטא2

המנכ"לים הצעירים נוטשים את חדי הקרן: ההתפטרות הגדולה בעמק הסיליקוןהמנכ"לים הצעירים נוטשים את חדי הקרן: ההתפטרות הגדולה מגיעה לעמק הסיליקון

פרופ' אמנון שעשוע, בעל השליטה בוואן זירו

איך הוא עובד, ומה עם העמלות? כל מה שצריך לדעת על השקת הבנק הדיגיטלי

ורד רביב שוורץ, נשיאה וסמנכ"לית התפעול של גסטי (מימין) ועמיעד סוטו, מייסד, שותף ומנכ"ל החברה

החברה שהוספדה בקורונה שווה כבר חצי מיליארד דולר

ד"ר נעמה חריט. "יש מעט מאוד נשים בתחום, סביבת העבודה היא גברית"

חודשים בשטח, בלי משפחה - אבל אפשר להגיע לשכר של 50 אלף יורו בשנהחודשים בשטח, בלי משפחה או חברים - אבל אפשר להגיע לשכר של 50 אלף יורו בשנה

נוף

מצפה מבשרת: לגור במרחק נגיעה מלב הבירה בסביבה ירוקה

בשיתוף ISA GROUP

מדדים של קסם

תוכן שיווקי
5 חברות נאסדק 100 שאינן טכנולוגיות

5 חברות נאסד"ק 100 שאינן טכנולוגיות

תוכן שיווקי
5 מדינות בהן הפלות אסורות לחלוטין – ואף מילה על ארה״ב

5 מדינות בהן הפלות אסורות לחלוטין – ואף מילה על ארה״ב

תוכן שיווקי
4 דברים שכדאי לדעת על מהפיכת ה-ESG

4 דברים שכדאי לדעת על מהפיכת ה-ESG

תוכן שיווקי
מקלדת עם דגל סין

5 ענקיות מסחר אינטרנטיות סיניות שלא שמעתם עליהן

תוכן שיווקי

כתבות שאולי פספסתם

נעה ברויאר. "שתיתי יין עם חברות, וחברה אחת הציעה לי להתמחות בלחם. כעבור חודשיים מצאתי עבודה במאפייה"

"אני חיה קצת כמו אזרח ותיק. ויתרתי על חופשות וכסף, אבל אני שמחה יותר"

פרייבט אקוויטי

התעשייה שמוצצת את לשד הכלכלה האמריקאית גדלה ללא מעצורים

TheMarker
  • Facebook
  • Twitter
  • Android
  • Apple
  • Email
  • RSS
  • רכשו מנוי
  • בלוגים
  • תנאי שימוש
  • צרו קשר
  • פרסמו באתר
  • שירות למנויים
להורדת האפליקציה© כל הזכויות שמורות
  • דיוורים
  • מערכת
  • הנהלה
  • רכשו מנוי
  • ביטול מנוי
  • שאלות ותשובות
  • צרו קשר
  • פרסמו אצלנו
  • הצהרת נגישות

מדורים

  • כל חדשות היום
  • שוק ההון
  • נדל"ן
  • בעולם

הארץ

  • הארץ
  • חדשות
  • תרבות
  • השבוע פודקאסט הארץ
  • ספורט
  • בחירות 2022
  • סקר בחירות
  • וורדעל
  • סלברייט באוגנדה
  • טיסות איראן - רוסיה
  • מדויקת
  • מונדיאל 2022

כלים שימושיים

  • האימייל האדום
  • RSS
  • צרו קשר
  • תקנון האתר
  • מדיניות פרטיות
  • מידע למנויים
  • מינוי
  • כנסים
  • נגישות

Haaretz

  • Haaretz.com
  • Israel News
  • Middle East News
  • Archaeology
  • Israel - Gaza strategy
  • James Webb - Big Bang
  • Mysterious script
  • Rotem Sela
  • Russia - Iran flights
  • Israel tycoons' jets

שיתופי פעולה

  • פעילויות ליום הולדת
  • מדריך הפנסיה
  • משקיעים במחר של תל-אביב בחסות גינדי TLV
  • השקעות נדל"ן בחו"ל
  • SUPERMARKER – צרכנות פיננסית
  • התחדשות עירונית
  • CitySquare
  • Detaly.co.il
  • מטבחי חוץ
  • עורכי דין
  • מינוס אחת
  • משרדי תיווך
  • מוסכים מורשים
  • גישור משפחתי
  • ביטוח חיים בארצות הברית
  • תכנון פרישה מקצועי
  • טיפול בוורטיגו
  • עורכת דין פלילית באשדוד
חדשות, ידיעות מהארץ והעולם - הידיעות והחדשות בעיתון הארץ. סקופים, מאמרים, פרשנויות ותחקירי עומק באתר האיכותי בישראל
© כל הזכויות שמורות להוצאת עיתון הארץ בע"מ