חזרה לעמוד הבית
התחברותרכישת מינוירכישת מינוי
בלוגים ודעות | אטלס למאה ה-21

כמה מובטלים באמת יש בתקופת הקורונה?

שיעור הנפלטים מכוח העבודה קטן יחסית – בין אחוז לשניים מהאוכלוסייה בגיל העבודה. ההשפעה הגדולה של הקורונה היא על היוצאים לחל"ת, ששיעורם נע בין 3% ל-20%

דרור פייטלסון
דרור פייטלסון
07 במרץ 2021
07 במרץ 2021
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
שתפו כתבה במיילשתפו כתבה במייל
דרור פייטלסון
דרור פייטלסון
07 במרץ 2021
07 במרץ 2021

מאות אלפי ישראלים אבדו את מקור פרנסתם בגלל הסגרים וההגבלות שהממשלה הטילה כדי להקטין את התחלואה בקורונה. אבל כמה בעצם?

על פניו יש שלושה מקורות אפשריים לנתונים. הראשון הוא המוסד לביטוח לאומי. הביטוח הלאומי אחראי על תשלום דמי אבטלה, אז הוא אמור לדעת כמה מובטלים יש. ואכן יש נתונים על מקבלי דמי האבטלה. הבעיה עם זה היא שלא כל מי שמובטל מקבל דמי אבטלה. ראשית, זה רק לשכירים: עצמאים שהעסק שלהם נסגר לא נחשבים. שנית, דמי האבטלה בעיקרון מוגבלים בזמן, אם כי במקרה של הקורונה בינתיים האריכו את תקופת הזכאות.

כדי לקבל דמי אבטלה צריך להירשם כדורש עבודה בשירות התעסוקה. אז המקור האפשרי השני הוא הרישומים של דורשי עבודה. שירות התעסוקה מפרסם נתונים כאלה, אבל בעיקר על הבקשות החדשות ועל מי שחזרו לעבודה. לא מצאתי פרסום מסודר של כמה דורשי עבודה יש בכל רגע נתון. בנוסף, הנתונים לא תמיד מדויקים כי אנשים מזדרזים להירשם כשהם מאבדים את העבודה, אבל לא מזדרזים לדווח כשהם חוזרים לעבודה.

מה שמשאיר את המקור השלישי, שהוא סקר כוח האדם של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס). זה סקר נרחב שהלמ"ס עורכת באופן שוטף, והתוצאות מתפרסמות מדי חודש. הנסקרים נשאלים על העבודה שלהם בשבוע שלפני מועד הסקירה, כך שהנתונים מעודכנים, ובמידה שהמדגם טוב אז הם גם משקפים את המצב של כלל האוכלוסייה.

השאלה המעניינת היא, בהינתן התשובות לסקר, איך מחליטים מי מובטל. זה לא סתם מי שלא עובד. למשל ברור שילדי בית ספר הם לא מובטלים. כנראה שגם עקרות בית לא בדיוק. שיטת הסיווג של הלמ"ס מתוארת בתרשים הבא.

השלב הראשון הוא לחלק את אוכלוסיית המדינה לפי גיל סף. הסף הוא 15: כל מי שמתחת לגיל 15 נחשב צעיר מדי מכדי לעבוד. מי שמגיל 15 ומעלה נחשב בגיל העבודה. שימו לב שזה כולל גם פנסיונרים, כי אין גבול עליון.

  • קורונה: סיכום שנה בגרפים
  • כולם מתקוטטים - והדיור הציבורי תקוע במקום
  • יותר אנשים משתמשים במלה "מטומטם": מה זה מלמד על החברה הישראלית?

את מי שבגיל העבודה מחלקים שוב לשניים: אלה שבכוח העבודה ואלה שאינם בכוח העבודה. החלוקה הזו נועדה להוציא מהחשבון את מי שלא צפוי שיעבדו, כמו סטודנטים ופנסיונרים. בנוסף זה כולל גם עקרות בית, כי באופן מסורתי העבודה שלהן בבית לא נחשבת במסגרת הכלכלה הלאומית.

כעת נשארנו עם כוח העבודה, שהם מי שאמורים לעבוד ומהווים את הבסיס לסטטיסטיקה של העבודה. את כוח העבודה מחלקים באופן טבעי לשניים: אלה שאכן עובדים ואלה שלא. מי שלא עובדים הם "בלתי מועסקים", או המובטלים. כשמדברים על אחוז האבטלה, מה שמחשבים הוא את אחוז המובטלים מתוך כוח העבודה. אבל שימו לב שכדי להיחשב כמובטל צריך לחפש עבודה. מי שלא מחפש עבודה לא נחשב למובטל אלא למי שנפלט מכוח העבודה. בתנאים רגילים זו הבעיה העיקרית עם ההגדרות האלה: מי שהתייאש מלמצוא עבודה נעלם מהרישום ולא נספר יותר.

את המועסקים מחלקים גם לשניים: אלה שעבדו בשבוע שלפני הסקר, ואלה שלא עבדו בשבוע הזה. למשל זה יכול לקרות בגלל מילואים או חופשה. כדי לא לספור אותם בטעות בתור מובטלים, סופרים אותם בתור מועסקים ש"נעדרים זמנית" מהעבודה.

כל זה היה גם לפני הקורונה. כתוצאה מהקורונה קרו שתי תופעות שחייבו עידון של הסיווג הרגיל. האחת היא שהיו מי שנפלטו מכוח העבודה, כי הם פוטרו או העסק שלהם נסגר ופשוט אין להם אפשרות לחפש עבודה כי הכל סגור. אז הלמ"ס התחילו לשאול את מי שלא בכוח העבודה אם זה המצב. השנייה היא שהמון אנשים הוצאו לחל"ת (חופשה ללא תשלום). זה לא הופך אותם למובטלים, כי בעיקרון עוד יש להם עבודה – הם פשוט מתבקשים לא לבוא לעשות אותה אלא להישאר בבית. אז הלמ"ס הוסיפו בירור לגבי הנעדרים זמנית אם זה בגלל חל"ת או מסיבות רגילות.

התוצאות של הסקרים מאז תחילת 2020, אחרי עיבוד לפי הכללים האלה, מוצגות בגרף הבא. מה שיש כאן הוא החלוקה של האוכלוסייה בגיל העבודה לפי הסיווגים השונים.

כפי שניתן לראות, שיעור הנפלטים מכוח העבודה קטן יחסית – בין אחוז לשניים מהאוכלוסייה בגיל העבודה. ההשפעה הגדולה של הקורונה היא על היוצאים לחל"ת, ששיעורם נע בין 3% ל-20% מהאוכלוסייה בגיל העבודה בחודשים השונים. שימו לב שהשיעורים מתוך כוח העבודה גדולים יותר, ועומדים על 4.5% עד 31% (כי כ-37% מהאוכלוסייה בגיל העבודה הם לא בכוח העבודה).

כדי לעשות את זה קצת יותר מוחשי, הגרף האחרון מראה בכמה אנשים מדובר – כלומר כמה היו רוצים לעבוד אבל לא עובדים בכל חודש בתקופה הזו. השיא הבלתי מעורער שייך לסגר הראשון, שהיה הסגר הרציני ביותר. כמעט מיליון וחצי אנשים לא עבדו באפריל. בחודשים מאז יוני ועד ינואר (החודש האחרון עבורו היו נתונים) המספר היה בין 500,000 ל-850,000. הרוב הם אנשים שיצאו לחל"ת, ולא באמת ברור שלכולם תהייה עבודה לחזור אליה. שימו לב גם לכך שבנוסף למי שנפלטו מכוח העבודה או יצאו לחל"ת, נראה שיש עלייה קטנה גם במספר המובטלים. אלה כנראה מי שפוטרו אבל בכל זאת מנסים למצוא עבודה. אבל הלמ"ס לא שאלו על זה, ולכן ההבחנה הזו לא נכללת בנתונים.

דרור פייטלסון

דרור פייטלסון | אטלס למאה ה-21

פרופסור למדעי המחשב באוניברסיטה העברית. אספן של כל מיני דברים, ובפרט של נתונים ומספרים. אוהב לנסות להסביר דברים בצורה שקל להבין אותם, ובמיוחד אוהב כשזה מצליח ומישהו פתאום מבין משהו חדש. הבלוג הזה משלב את שני הדברים, ויתמקד בהצגה גרפית של נתונים כדי לחשוף מה אפשר להבין מהם. שואף להקשות על כל מי שמנסה לרדד ולהטות את השיח הציבורי על ידי טענות בלתי מבוססות והפצת פייק ניוז. מאמין גדול בכך שיכול להיות כאן הרבה יותר טוב.

חלק מהטורים מבוססים על הספר "עידן הימין: ישראל 2018-1977 בראי הנתונים", שפורסם בתחילת 2019. בספר יש גם הפניה למקורות הנתונים.

כתבות מומלצות

בנייני דירות בסין. המחירים יצאו משליטה - הגיע זמן לתיקון?

האוויר מתחיל לצאת משוק הדיור ברחבי העולם. להלן חמש דוגמאות

קומת המסחר בבורסת ניו יורק. נדרש אומץ לב גדול כדי לקנות כשהשווקים נופלים

אחרי נפילה של יותר מ-20%, הגיע הזמן לקנות מניות? זה המדד שצריך לבדוק

מטוס של וויז אייר. החברה הציעה פיצוי של 600 יורו

אל על מובילה בביטולים, המטוס של וויז אייר "קיבל מכת ברק": קיץ כאוטי בנתב"ג

רכבת תחתית בספרד. הקמת המטרו בישראל מוערכת בעלות של 150 מיליארד שקל

מיליארדים מהפקעות קרקע, סמכויות אגרסיביות, ופוליטיקה קטנה: המלחמה על חוק המטרו

תגובות

הזינו שם שיוצג באתר
משלוח תגובה מהווה הסכמה לתנאי השימוש של אתר TheMarker

על סדר היום

בראש החדשות:
  • ריבית
  • שכירות
  • מדד המחירים לצרכן
  • קריפטו
  • משכנתא
  • דיסני+
  • המהדורה היומית
תומכי הפלות מוחים בוושינגטון, השבוע

נטפליקס מול וולמארט: מלחמת ההפלות של חברות הענק

הדמיה של תחנת המטרו סבידור במרכז תל אביב. "מי זאת מיכאלי? הבת של מג"ד 184?"

"מצדי שתיחנקו עם הפקקים שלכם בתל אביב"

קוונטום סורס. שלומית סמל, ברק דיין, עודד מלמד וגיל סמו

"זו ההחלטה הכי מפחידה שקיבלתי. כשנצליח, נהיה הבסיס למהפכת המחשוב הבאה"

בנייה בשדרות. "יש בעיר תשואות טובות יחסית להשקעה בדירה במרכז הארץ"

"נמאס מהמחירים המטורפים במרכז. פה אני משלם 2,600 שקל והכל מהטבת המס"

רחוב חרות, רמת גן. לדברי המתווך, זוהי עסקה טובה לשני הצדדים

כללי המשחק השתנו: הדירה שנמכרה "על הנייר" - עם מלכוד

מחשב עם קוד

איך עוברים לפלטפורמת קוד פתוח בשפה אחת?

בשיתוף One Systems

מדדים של קסם

תוכן שיווקי
5 השביתות הגדולות בשנים האחרונות

5 השביתות הגדולות בשנים האחרונות

תוכן שיווקי
 4 חברות בענף הסייבר עם זווית ישראלית

4 חברות בענף הסייבר עם זווית ישראלית

תוכן שיווקי
 5 דברים שכדאי לדעת על "חוק מור"

5 דברים שכדאי לדעת על "חוק מור"

תוכן שיווקי
5 פסקי דין מהפכניים של בג״ץ בענייני תכנון ובנייה

5 פסקי דין מהפכניים של בג״ץ בענייני תכנון ובנייה

תוכן שיווקי

כתבות שאולי פספסתם

סטודנטים באוניברסיטה העברית בירושלים. שיעורי התעסוקה עולים בהתמדה עם העלייה ברמת ההשכלה

איך מטפסים לעשירון השכר העליון — ומי מצא דרך עקיפה כדי להגיע אליו

גמר אקס פקטור. הוחלט שלא תשמש יותר לבחירת הנציג לאירוויזיון

"הכל זה הוא": שורת עזיבות ורייטינג צונח - למה רשת מובסת בקרב מול קשת?

דה מרקר
  • Facebook
  • Twitter
  • Android
  • Apple
  • Email
  • RSS
  • רכשו מנוי
  • בלוגים
  • תנאי שימוש
  • צרו קשר
  • פרסמו באתר
  • שירות למנויים
להורדת האפליקציה© כל הזכויות שמורות
  • דיוורים
  • מערכת
  • הנהלה
  • רכשו מנוי
  • ביטול מנוי
  • שאלות ותשובות
  • צרו קשר
  • פרסמו אצלנו
  • הצהרת נגישות

מדורים

  • כל חדשות היום
  • שוק ההון
  • נדל"ן
  • בעולם

הארץ

  • הארץ
  • חדשות
  • תרבות
  • השבוע פודקאסט הארץ
  • ספורט
  • בחירות 2022
  • סקר בחירות
  • וורדעל

כלים שימושיים

  • האימייל האדום
  • RSS
  • צרו קשר
  • תקנון האתר
  • מדיניות פרטיות
  • מידע למנויים
  • מינוי
  • כנסים
  • נגישות

Haaretz

  • Haaretz.com
  • Israel News
  • Middle East News
  • Archaeology
  • Pinochet's Chile - Israel
  • A. B. Yehoshua
  • RRR
  • Yair Lapid

שיתופי פעולה

  • פעילויות ליום הולדת
  • מדריך הפנסיה
  • משקיעים במחר של תל-אביב בחסות גינדי TLV
  • השקעות נדל"ן בחו"ל
  • SUPERMARKER – צרכנות פיננסית
  • התחדשות עירונית
  • CitySquare
  • Detaly.co.il
  • מטבחי חוץ
  • עורכי דין
  • מינוס אחת
  • משרדי תיווך
  • מוסכים מורשים
  • גישור משפחתי
  • ביטוח חיים בארצות הברית
  • תכנון פרישה מקצועי
  • טיפול בוורטיגו
  • עורכת דין פלילית באשדוד
חדשות, ידיעות מהארץ והעולם - הידיעות והחדשות בעיתון הארץ. סקופים, מאמרים, פרשנויות ותחקירי עומק באתר האיכותי בישראל
© כל הזכויות שמורות להוצאת עיתון הארץ בע"מ