החורף לא מגיע, אז למה צריך להדליק אורות ביום?
רק חלק קטן מהנהגים מדליק כיום אורות מלאים בכל שעות היממה, כפי שנדרש בחוק - וזה מסוכן (גם אם זה לא נראה ככה)

אם נסעתם לאחרונה בכביש בינעירוני (וכנראה שנסעתם, הרי הסגר לא התממש עד כה), בטח ראיתם שרק חלק קטן מהנהגים מדליק אורות, כפי שנדרש בחוק.
בתקופה שעוד היו סטיקרים על הפגוש של מכוניות, אחד הפופולריים שבהם היה "אני נהג מדליק", שעודד הדלקת אורות בחורף בכל שעות היממה. החוק מחייב הדלקת אורות בכבישים בינעירוניים במכוניות פרטיות בין ה-1 בנובמבר ל-31 במארס. כלי רכב דו-גלגליים, משאיות ואוטובוסים מחויבים להדליק אורות גם בעיר.
בעבר, התברר בסקרים שונים כי מרבית הנהגים מודעים לחוק ומדליקים אורות - אך מה קרה מאז? קציני רכב שאיתם דיברנו אומרים שאכן חלה ירידה במספר הנהגים בציי הרכב שלהם שמדליקים אורות. חלקם חושבים שאין בכך צורך.
בעשור האחור מצוידות המכוניות בתאורת יום - Daytime Running Light. אלה אורות סימון, בעוצמה נמוכה, הדולקים בחזית המכונית ונועדו לשפר את הנראות שלה. תאורה כזו היא חובה במדינות אירופה, בקנדה ובכמה ממדינות ארה"ב. הדרישה להתקין אורות כאלה, מטעמי בטיחות, הפכה להזדמנות עבור יצרני הרכב לבדל את עצמם ולסימן היכר של מותגים שונים.
בעבר היה הגריל (שבכה) הסממן החשוב ביותר בזהות ובעיצוב של המכונית, ויש יצרניות רבות שעדיין משתמשות בו (ואף מציגות גריל גדול מבעבר). אולם כיום אין תפקיד אמיתי לגריל. כמות האוויר הנכנסת ממנו למנוע זניחה, אם הוא לא אטום לחלוטין. במידה מסוימת, הפנסים מחליפים את מקומו. יש להם תאורת לד בהירה ועיצוב אופייני לאותו יצרן. אאודי היתה החלוצה, ואליה הצטרפו מרבית היצרניות האחרות.
לכאורה, תאורת סימון מספיקה בחורף. המטרה שלה היא להגביר את הנראות של המכונית, ולא את ראות הנהג - אך לפי תקנות התעבורה יש להדליק אורות גם מאחור, ואלה לא נדלקים באופן אוטומטי.
יש עוד כמה סיבות שבגללן נהגים נמנעים מהדלקת אורות בחורף. במכוניות רבות יש הדלקת פנסים אוטומטית, המתבססת על חיישן אור. אם הנהגים מתחילים את הנהיגה בחניון תת-קרקעי עם אורות דולקים, הם עשויים לא לשים לב כי אלה נכבו כאשר יצאו לאור היום. במקרים אחרים, הדלקת אורות מפחיתה את בהירות התצוגה בלוח המחוונים, ובעיקר את התאורה במסך המרכזי שבו משתמשים נהגים לניווט ולצרכים אחרים.
אחד הפתרונות היצירתיים שעליהם שמענו הוא הדלקת אורות ערפל מאחור, בעוד הפנסים הקדמיים דולקים בתאורת יום. הבעיה היא שכך אפשר לסנוור נהגים מאחור.
ומה באשר לאכיפה? "נראה שיש לשוטרים עבירות חשובות יותר לטפל בהן, כמו הודעות טקסט בזמן בנהיגה", אומר לנו מנהל צי רכב גדול. "כבר מזמן לא שמעתי על דו"ח תנועה בשל אי-הדלקת אורות".
ובכל זאת, גם אם השמים בהירים ונראה כי החורף מבושש לבוא, כדאי להדליק אורות מלאים. הם תורמים לנראות של המכונית לא רק בגשם ובערפל, אלא גם אפילו בסנוור - שעלול להיות מסוכן כאשר היום מסתיים מוקדם והשמש מנמיכה מערבה, לפני השקיעה.
ממשרד התחבורה נמסר בתגובה: "בתקופת החורף, הדלקת תאורת יום בלבד ללא פנסים אחוריים איננה מספקת. לכן, תקנות התעבורה מחריגות את תקופת החורף, כך שבתקופה זאת חובה להדליק פנסי חזית, או להדליק את פנסי תאורת היום (DRL) ואת הפנסים האחוריים בנוסף".

דניאל שמיל | נשאר על הגלגל
כתב רכב ותחבורה ב-TheMarker לשעבר ועיתונאי בכלי תקשורת שונים. לפני חמש שנים עברתי לתחום החינוך (נושא לבלוג אחר), וכעת אני חוזר לאהבות ישנות - מכוניות וכתיבה.
האהבה למכוניות החלה אצלי מאז שאני זוכר את עצמי, אך עם השנים נהפך היחס אליהן לאמביוולנטי - אני עדיין מוקסם מחדשנות ומהתעוזה של חלק מהמכוניות, ונהנה לנהוג בהן, אך מודע היטב לנזק העצום שהן מסבות לחיים שלנו - בזיהום אוויר, בתאונות ובעיקר בצורך העצום בכבישים ובמקומות חניה שרומס את החיים בעיר ואת הטבע.
הבלוג יעסוק בסיפורים על העבר, העתיד ואולי גם ההווה של המכוניות.
גילוי נאות: זהו בלוג עיתונאי, ולא נועד לשרת שום גוף מסחרי, רגולטורי או פוליטי, אלא רק אתכם - הקוראים.