השוכרים בחרדה מהזינוק במחירים - מי יספק להם שקט נפשי?
מחירי הדיור מזנקים בכל העולם, ומציבים את השוכרים במצוקה גדולה מתמיד מול בעלי הנכסים; סטארט אפ לונדוני שמתמקד בביטוח דיור לשוכרים שואף לשנות את המצב

מחירי הדירות בישראל עלו ב-16% בשנה האחרונה. זה נתון חסר תקדים, אבל ישראל אינה מקרה חריג, אלא חלק מתופעה עולמית שבה שוק הדיור רושם עליות חדות, בזמן קצר, ובעיצומו של משבר כלכלי שנובע ממשבר הקורונה. הזינוקים בשוק הדיור אמנם מיטיבים עם בעלי הנכסים, אבל גורמים למצוקה בקרב המוני שוכרים, שמתמודדים כבר שנים עם מגמה של התייקרות דמי השכירות, ובערים הגדולות במיוחד.
המחירים הגבוהים רק מוסיפים לחרדת הדיור של שוכרים, משום שמציאת דירה חדשה היא תהליך מלחיץ ממילא, עתיר חששות ואי-ודאות, שמציב את השוכר בעמדת נחיתות מובנית מול בעל הנכס. שוכרים רבים נאלצים להסכים לדרישות שרירותיות ודרקוניות של בעלי נכסים, מגלים פגמים שבעל הנכס מתנער מהם, וחוששים מאפשרות שהם יתבקשו לפנות את הנכס או יעמדו בפני התייקרות משמעותית בתום החוזה.
- בזכות הקורונה גיליתי: העבודה היא כבר לא חיינו
- חברת ביטוח שרוצה למנוע את הנזקים? זה לא חלום רחוק
- הערים נשטפו בקורקינטים ומשלוחים - ובסוג חדש של תאונות דרכים
- "אחרי עשור בדירה, השכירות קפצה מ–6,000 ל–9,000 שקל בשיחת טלפון אחת"
חלק מהבעיה היא ששוק השכירות בישראל ובמדינות אחרות אינו מוסדר דיו ואינו מפוקח, מה שמאפשר לבעלי נכסים חופש פעולה שאותו הם יכולים לנצל לרעת השוכרים. קל וחומר כאשר השוק מתאפיין בעליות מחירים שמעצימות את הכוח של בעלי הנכסים.
מנגד, בעלי נכסים חוששים ממצוקת נזילות של שוכרים - מהאפשרות שהם יתקשו לעמוד בדמי השכירות לאורך זמן, או יעכבו תשלומים, או שחשבונם ייחסם על ידי הבנק. למרות הדרישה של בעלי נכסים משוכרים להציג ערבויות כלכליות כמו תלושי שכר, דיווחי חשבונות בנק ודמי פיקדון, הם עלולים להיתקל בהמשך הדרך במצוקה כלכלית של הדיירים, בלי יותר מדי אפשרויות לפעול ללא התערבות משפטית.
הפרצות בשוק השכירות מגדילות את הסיכוי לסכסוכים בין בעלים לשוכרים ולתביעות משפטיות הדדיות. אל המצב הזה אף אחד מהצדדים אינו מעוניין להגיע בעת החתימה, אולם העובדה היא שבתי הדין מתמודדים בכל שנה עם תביעות דיור רבות.
האם ניתן למנוע מלכתחילה את המצב הזה, ולספק שקט נפשי וכלכלי לשוכרים ולבעלי הנכסים כאחד? זאת המטרה של סטארט-אפ ביטוח הדיור קאנופי (Canopy), שהוקם בלונדון ב-2019 - רגע לפני התפרצות נגיף הקורונה. קאנופי, שגייס עד כה 9.6 מיליון דולר, פונה לשוכרים ולבעלי נכסים, כדי להיות חוליה ביטוחית שמחברת בין הצדדים בעסקה, ולספק לשוכרים כלים שיחזקו את החוסן הפיננסי שלהם.
ראשית, שוכרים יכולים לשלם את דמי השכירות דרך האפליקציה של קאנופי בסמארטפון. האפליקציה מחליפה את הפקדות המזומנים המיושנות בהעברה דיגיטלית בטוחה, ומספקת לשוכרים פוליסת ביטוח שמגינה עליהם. לשם כך, שוכרים צריכים להשיב על חמש שאלות פשוטות באפליקציה כדי לקבל הצעת מחיר לפוליסת ביטוח בתוך דקות ספורות. שוכרים שקיבלו אישור מקבלים חשבון בפלטפורמה של קאנופי, שמספקת להם גם כלים שונים לשיפור היציבות הפיננסית שלהם, כמו איך לחסוך כסף, איך לבנות ניקוד אשראי חיובי, ואיך להתנהל כלכלית נכון בהוצאה הגדולה ביותר של אדם - ההוצאה על דיור.
הכלים האלה יכולים להיות בעלי ערך גדול כשמדובר בשוכרים צעירים שלומדים את צעדיהם הראשונים בשוק, או למשפחות צעירות שמתמודדות עם הוצאות כבדות וזקוקות במיוחד לניהול מושכל של ההוצאות.
"באופן היסטורי, שוכרים הופלו לרעה בתחום השירותים הפיננסיים והביטוחיים, ולא מצאו כיסוי ביטוחי שמשקף את הצרכים שלהם ואת התקציב הדחוק שלהם", אמר מייסד ומנכ"ל קאנופי, תהיר פארוקי. "קאנופי הוקמה כדי להעניק נראות ל-13 מיליון שוכרים בבריטניה".
הוא הקים את המיזם יחד עם כריס האצ'ינסון ומאט הובס לאחר שהתגורר בימי חייו במדינות רבות ברחבי העולם, מבריטניה ואירופה דרך אוסטרליה וניו זילנד ועד ארצות הברית, והבין עד כמה שוכרים סובלים מקשיים בשוקי דיור שונים. קאנופי רוצה להעניק שקט נפשי לשוכרים החרדים, אבל דבר אחד היא לא תוכל לשנות - את מחירי הדיור עצמם.
כתבות מומלצות
"הפסקתי להעסיק צעירים. הם מפונקים ולא ראו אותי, אלא רק רצו לקחת ממני"

"קנינו ב-1.8 מיליון שקל, היום הדירה שווה 4.4 מיליון": עוד הגרלה יוצאת לדרך. מה הסיכוי לזכות?

סיוט בחופשה: 7 תחנות במסלול הייסורים שצפוי לכם בקיץ 2022
