שמונה אבני דרך קריטיות להקמת עסק מצליח משלך
היועצת העסקית אריאלה וולף, המלווה לא מעט נשים בתהליכי יציאה לעצמאות, מסבירה על עקרונות חשובים להקמת עסק מצליח

"להיות בעלים של עסק עצמאי זה אתגר מתמשך, להיות אישה בעלת עסק בשנתיים האחרונות על אחת כמה וכמה", אומרת עו"ד אריאלה וולף, יועצת עסקית ומנטורית בעמותת יוזמות עתיד המלווה נשים בתהליכי הקמה ופיתוח של עסקים עצמאיים. "נתוני רשות התעסוקה מראים שמבחינה עסקית נשים נפגעו אף יותר מגברים מאז תקופת הקורונה - חלקן פוטרו, חלקן הוצאו לחל"ת, ובאופן כללי רבות הפכו הלכה למעשה למובטלות".
"כידוע, מרבית בתי האב בישראל סובלים גם ככה ממציאות כלכלית לא פשוטה, ובמקרים רבים השכר של האישה (שלרוב נמוך יותר מהגבר) חשוב לא פחות למשק הבית", אומרת וולף. "לפיכך, רבות החליטו לנצל את ההזדמנות ולפתוח עסקים עצמאיים כדי להביא עוד הכנסה הביתה". לדבריה, בעוד ההחלטה מבורכת, חשוב לשים לב לשמונה אבני דרך חשובות שצריך לעבור כדי להקים עסק מצליח לאורך זמן.
1. מוכנות לקחת סיכון עסקי או כלכלי. אין הכוונה לסיכונים גדולים מאוד, אך ידוע שאם לא מסתכנים, לא מתקדמים, וכבעלות עסק עלינו לדעת זאת וליהנות מכך. אין ספק שראוי ונכון להכין תוכנית עסקית, להיערך להקמת העסק ולניהולו. בסופו של דבר, מטרת העסק היא לייצר רווחים לבעלת העסק. הרווחים הללו מממנים שכר עובדים, דמי שכירות, הוצאות שיווק ופרסום וכו'.
- העסקים של העצמאיות בישראל: קטנים, ללא עובדים ובשכר מינימום
- נשים יכולות להטיס מטוסים - אבל עדיין מרוויחות שליש פחות מגברים
- "בפרופיל בלינקדאין נשים מציגות יותר רגשות, בעוד גברים — סמלי סטטוס"
בעלת עסק חייבת לקחת בחשבון מצב שבו העסק לא יניב הכנסות כצפוי. אם היא תשקלל מראש את צעדיה הכלכליים ותבחן כמה זמן היא מסוגלת להפעיל את העסק מבלי שהיא מרוויחה דבר - היא תוכל לקבל החלטה שקולה יותר לגבי איזה סיכונים היא מוכנה לקחת בעת שהיא מקימה או מפעילה עסק.
2. פיתוח תודעת הצלחה. בתחילת הדרך בעלת עסק בדרך כלל מנהלת את עצמה, ולכן היא זו שתומכת בעצמה ובוחנת הזדמנויות עסקיות כשהן מגיעות - לטוב ולרע. בתקופות משבר ושפל, האופן שבו בעלת העסק תחשוב ישפיע על הפעולות שבהן היא תנקוט: ככל שהיא תהיה יותר מוכוונת הצלחה ואופטימית, כך סביר שהיא תשקול הזדמנויות לחיוב. אם היא תשקע בפסימיות מהמשבר, היא עלולה לפעול מתוך תחושת ייאוש, מה שייפגע בעסק. הכל מתחיל ונגמר בסטייט אוף מיינד.
3. סבלנות. זה המפתח להצלחה בעסקים בכלל ובוודאי בעסקים קטנים ובינוניים. הפיכת עסק לרווחי עלולה לעתים לקחת כמה שנים (בממוצע בין 5-3 שנים), לכן ניסיונות של בעלת העסק להרוויח כסף במהירות ולעשות קיצורי דרך עלולים להפעיל לחץ כבד מדי על העסק ולפגוע בתפקודו וניהולו.
4. לחיות את המספרים. בעלת עסק חייבת להיות מעורבת בצד הפיננסי של העסק. אם היא לא יודעת את המספרים, היא לא יכולה לנהל את העסק ברצינות הראויה, ובוודאי שלא להביא לגידול הרווחים. הבנה וניתוח של המספרים מאפשרים לבעלת העסק לפעול על סמך נתונים רציונליים ולא על סמך הטייה רגשית, שעלולה לפגוע בעסק.
5. תוכנית עסקית. מחקר של אוניברסיטת מישיגן תומך בטענה כי תוכנית עסקית טובה תגדיל את סיכויי ההצלחה של העסק. לפני שמקימים עסק, מומלץ לבצע מחקר שוק ולבנות תוכנית עסקית. וזה מומלץ לא רק לעסקים חדשים - אלא גם לעסקים פעילים שרוצים לקפוץ מדרגה. תוכנית עסקית מאפשרת בחינה מחדש של העסק, נותנת הכוונה, מגדירה מטרות ומאפשרת להגשים את חזון העסק.
6. לבחון צורך לפני שרצים עם רעיון. להרבה יזמים יש נטייה להתאהב ברעיון של עצמם. הסיבה העיקרית שבגללה הרבה חברות סטארט-אפ קורסות היא משום שהן מקדמות מוצר שאין לו שוק. בעלת עסק עלולה להשקיע המון אנרגיה, זמן, משאבים, מאמץ וממון כדי ליצור משהו שאחר כך יתברר שאין לו ביקוש. רגע לפני שרצים קדימה עם רעיון, כדאי לבצע מחקר שוק. אפשר לבצע סקרי שוק, ואפשר גם לבנות אב טיפוס ולראות אם יש לו היענות. מומלץ להיעזר במנטור/ית שיספקו לכם פרספקטיבה, וישאלו אתכם שאלות שאולי אתם לא שואלים את עצמכם.
7. שיווק. רוב בעלי העסקים היו רוצים לעסוק במקצוע הישיר שלהם ושלקוחות פשוט יגיעו אליהם. אבל דבר אחד צריך להיות ברור לכל בעל עסק: שיווק הוא קריטי לחיי העסק, ובלעדיו העסק לא ישרוד. בעלי עסקים רבים טוענים שלקוחות מגיעים אליהם מפה לאוזן. פה לאוזן זה תמיד נחמד, אבל מסוכן להתבסס על השיטה הזאת בלבד. מי שמתקשה להתמודד עם שיווק עצמי חייבת למצוא דרך להתגבר על אי הנעימות, על פחד הקהל או על כל סיבה אחרת שמונעת ממנה לפרסם את העסק שלה.
8. יציאה מאזור הנוחות. בעסקים מסוימים, יש שלב שבו אם רוצים להרחיב את העסק, צריך לשכור את שירותיהם של אנשים אחרים. במקרים רבים, הצמיחה וההתרחבות של העסק "גדולה" על בעלת העסק, ולכן היא תפנה להלוואות עסקיות שיעזרו לה לצמוח. ההלוואה העסקית יכולה לשמש אותה להעסקת עוד עובדים, לרכישת תוכנות, להעברת המשרד, לשיווק ולפרסום.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

סיוט בחופשה: 7 תחנות במסלול הייסורים שצפוי לכם בקיץ 2022

"יש בשוק הזה הזדמנות שלא ראינו עשורים"
"עשה את עסקת חייו": כך הצליח אבי זינגר לרכוש את בן אנד ג'ריס במחיר זעום
צמצומים, ביטול מוצרים ופניית פרסה בפיד: הצרות של מטא רק מתחילות
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
"זו ההחלטה הכי מפחידה שעשיתי. כשנצליח, נהיה הבסיס למהפכת המחשוב הבאה של האנושות"
