דואגים לאקלים: 2022 תביא הזדמנויות השקעה רבות ב-ESG
המודעות ההולכת וגוברת למשבר האקלים הביאה לעניין חסר תקדים בהשקעות ESG, שלוקחות בחשבון גם היבטים של סביבה, חברה וממשל תאגידי ■ אילו הזדמנויות השקעה יווצרו השנה בתחום ה-ESG?

המודעות ההולכת וגוברת למשבר האקלים, יחד עם ההבנה שלעסקים יש אחריות על כלל מחזיקי העניין שלהם - הובילו למגמה חסרת תקדים של הטמעת שיקולים שאינם רק פיננסיים באסטרטגיות השקעות בעולם. להערכתנו, מגמה זו צפויה להתחזק ב-2022.
השקעות ESG לוקחות בחשבון גם היבטים של סביבה, חברה וממשל תאגידי, מעבר לשיקולים כלכליים. ב-2021 סך ההשקעות במוצרי ESG גדל ב-20% לעומת 2020, ובאירופה יותר ממחצית מן ההזרמות לקרנות השקעה הופנו לקרנות בנות קיימא (Sustainable Funds).
העובדה שמשקיעים מעדיפים חברות עם ציון ESG גבוה הביאה חברות להתעניין יותר ויותר בתחום ה-ESG, לשפר את פעילותן בו, ואף לדווח על שיפור הפעילות בתחום. במקביל, רשויות ברחבי העולם החלו לגבש שיטת דיווח אחידה ומחייבת שתשרת את המשקיעים ותמנע הטעיות (כמו דיווח שמדגיש מידע חלקי ומסתיר מידע אחר). מגמה זו תבשיל ככל הנראה לכדי הנחיות מצד רשויות רבות ב-2022.
- טריליון דולר תוך פחות משנה: השקעות סביבתיות נהפכו לסחורה לוהטת
- האג"ח הירוקות הראשונות של אירופה מגיעות לשוק - והמשקיעים מתכוננים
- חוסר אחריות: הבלוף של דירוגי הקיימות
ממשל ביידן, למשל, העמיק פעילות שמנסה למנוע את נזקי משבר האקלים, ובין השאר עודד מנהלי קרנות פנסיה לשקול גם סיכוני אקלים. בנוסף, באסיפות של בעלי מניות בארה"ב ב-2021, מנהלי קרנות הציעו כמות כפולה של הצעות שקשורות לנושאים של ESG לעומת 2020, והצעות כאלה גם קיבלו תמיכה גבוהה יותר מבעלי המניות – תמיכה של 34% לעומת 29% ב-2020.
רואים ירוק
חוץ משילוב של שיקולי ESG באסטרטגיות השקעות בעולם, השינויים שנראה יהיו בעיקר בסגנון מיטיגציה (הפחתה), כמו המעבר לאנרגיה ירוקה, ואדפטציה (הסתגלות) לשינויים שיגיעו בעקבות משבר האקלים. בוועידת גלזגו שנערכה השנה למשל, המדינות המפותחות התחייבו לגייס יותר מ-100 מיליארד דולר עבור ההסתגלות של מדינות מתפתחות למשבר האקלים.
לאור העניין הגובר של משקיעים בשיקולי ESG, חברות יידרשו לדווח על פעילותן בתחום זה. דרישה זו החלה בתור דרישה וולנטרית, כדי למשוך משקיעים שמתעניינים בשיקולי ESG, וכעת היא הולכת וגוברת וכפי הנראה תתגבש לכדי דרישה רגולטורית. ארגון שאוכף רגולציה בתחום הוא TCFD (כוח משימה לחשיפת מידע פיננסי הקשור לאקלים) - ודורש מגופים פיננסים לדווח על היערכותם לניהול סיכוני שינוי האקלים ברמת הממשל, האסטרטגיה והדיווח.
בישראל, הרשות לניירות ערך פירסמה נוהל שמעודד חברות ציבוריות לדווח הן על נושאי ESG והן על ההערכות שלהן לשינויי האקלים. באחרונה גם רשות שוק ההון הודיעה שהיא תאפשר הקמה של מסלולי חסכון לטווח ארוך לפי עקרונות ה-SDG (יעדי השקעה שקבע האו"ם), והוציאה חוזר שדורש מגופים פיננסים לבנות מערכות לניהול נושאי ESG. לאור זאת, ב-2022 צפוי גידול בפרסום של דו"חות ESG כחלק מהדו"חות התקופתיים של חברות. גם המפקח על הבנקים הודיע על מספר צעדים שמטרתם להסדיר את הדיווח של הבנקים בתחום.
עוד תחום שעליו יצטרכו לדווח החברות הוא Scope 3. עד היום, חברות היו צריכות לדווח על פליטות גזי החממה הישירות שהן מייצרות (Scope 1) ועל פליטת גזי החממה שנוצרות כתוצאה מצריכת האנרגיה שלהן (Scope 2). בעקבות ההתחייבות לעמידה ביעדי Net Zero, חברות יידרשו להתייחס גם ל-3 Scope - דיווח על פליטות בשרשרת האספקה והפסולת. ב-2022 יותר חברות ידווחו על אלמנט זה, מה שישפיע על כל שרשרת הייצור, וגם על חברות אחרות.
תחום שצפוי לצמוח השנה בעקבות העניין של משקיעים ב-ESG הוא הנפקות האג"ח הירוקות. ב-2021 יותר ויותר גופים גייסו כספים דרך אג"ח בנות קיימא: סך הכל גויסו 500 מיליארד דולר באג"ח ירוקות לעומת 270 מיליארד דולר ב-2020. אג"ח ירוקות מחברות בין מטרות סביבתיות וחברתיות ובין תנאי התשלום של האג"ח ועניין המשקיעים בתחומים סביבתיים.
בישראל הונפקו שתי אג"ח ירוקות בשנה החולפת, בהיקפים גדולים מאוד. בנק הפועלים גייס מיליארד דולר לטובת מימון פרויקטים ירוקים, וחברת טבע גייסה 5 מיליארד דולר באג"ח צמודות קיימות. אנחנו מעריכים ש-2022 תייצר הזדמנויות נוספות עבור חברות שמגייסות הון למימון מטרות סביבתיות וחברתיות.
עוד מגמות שצפויות השנה:
■ הגידול יוצא הדופן של חברות שמצטיינות בתחום ה-ESG עלול ליצור פרמיה על מחירן, בדומה להשפעה שיש למידע פיננסי על מחיר של חברות. ההבנה הזו תחייב משקיעים להבין היטב את מגוון המידע הרחב מעולם ה-ESG.
■ הצורך לעמוד ביעדים של Net Zero יוביל השנה למעורבות גדולה יותר של משקיעים בתחום האקלים. המשקיעים הגדולים ינסו להשתמש בכוח שלהם כדי לשפר את התנהלות החברות בתחום. מהלך משמעותי שכבר נעשה בכיוון הזה הוא הקמת קואליציה של הגופים הפיננסיים: Glasgow Financial Alliance for Net Zero, שכוללת 450 גופים פיננסיים המנהלים נכסים של 130 טריליון דולר לערך.
■ לאור המגמה ההולכת וגדלה של השקעות אחראיות, יותר ויותר גופים פיננסיים מציעים מוצרי ESG - שחלקם לא עומדים בקריטריונים הנדרשים. לאור זאת, במקומות רבים בעולם נכנס הרגולטור לעובי הקורה של ה-ESG: למשל, ה-SFDR, גוף של האיחוד האירופי שאחראי על רגולציה של חשיפת מידע על קיימות פיננסית, יעזור להבחין בין מנהלים שמציעים מוצרים שמתחייבים למדיניות ירוקה - לבין green washing, מי שמציעים מוצרי ESG שכלל לא עומדים בקריטריונים.
■ המוצרים והשירותים שיעניינו משקיעים שמחפשים פתרונות לאתגרים הבוערים של האנושות הם בעיקר תחליפי הבשר ופתרונות אחרים לאתגרי גידול המזון; מוצרים שמציעים פתרונות אגירת אנרגיה; ומוצרים שעוזרים להיערך להתמודדות עם המגפה הנוכחית ועם המשברים שעתידים לבוא.
יובל הברמן, מייסד שותף, ויובל סתיו, שותף-מייסד, סמנכ"ל האימפקט בבית להשקעות אחראיות - ואליו בריבוע. אין לראות בנאמר ייעוץ השקעות
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

מבחינת חברות התעופה, השאלה אם תגיעו ליעד עם המזוודה היא "בעדיפות אחרונה"

רוסיה הגיעה לחדלות פירעון — לראשונה מ-1918

המשבר בקריפטו נכנס לשלב הבא: מלחמת כל בכל

"לעבודה שלי יש סטיגמות, היא לא נחשקת. אבל לא אכפת לי מה חושבים"
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
"שגר ושכח": האם יש מניה ששווה להשקיע בה ל-20 שנה?
