שעת כושר: רשתות ספורט בינלאומיות עומדות להציף את ישראל
הרשת האירופית אינטרספורט נמצאת במשא ומתן עם המשביר לצרכן, פוקס קיבלה זיכיון לפתיחת חנויות של רשת פוט לוקר - ורשת דקטלון כבר פתחה נציגות בישראל לקראת כניסה ■ הגדלת התחרות עשויה להוריד מחירים, אך בענף מזהירים מקניבליזציה

המגמה העולמית של המודעות לאורח חיים בריא והדגש על תרבות הפנאי מעורר את העיסוק בספורט ובכושר. כך, בזמן שחנויות האופנה הרגילות מדשדשות ונמצאות בהאטה במכירות, חנויות הביגוד הייעודי לספורט רצות קדימה ומראות גידול נאה במכירות. שחקנים ותיקים בתחום האופנה, מהארץ ומחו"ל, שצפו עד כה מהצד בהתחזקות הפלח הספורטיבי החליטו לעלות למסלול — ובשנה הקרובה צפוי להגיע לישראל זרם של רשתות ספורט בינלאומיות.
ל–TheMarker נודע כי רמי שביט, בעל השליטה בקבוצת המשביר לצרכן, נמצא במשא ומתן מתקדם מול רשת הספורט האירופית אינטרספורט (Intersport), המפעילה כיום 5,500 חנויות ב–45 מדינות. אם המגעים יבשילו לכדי עסקה, תפתח הרשת סניפים עצמאיים בישראל ובמקביל תאפשר לשביט למכור את מוצריה בסניפי המשביר לצרכן - שמחלקות הספורט בהם כבר הורחבו ל–300 מ"ר בממוצע. זאת, כחלק מהאסטרטגיה החדשה של המשביר לצרכן, תחת הסלוגן "המותגים - חו"ל, המחיר - משביר".
שביט מקווה כי עסקה עם אינטרספורט תשפר את מצבה העגום של הקבוצה. בתחילת דצמבר 2016 פירסמה קבוצת המשביר לצרכן את הדו"חות לרבעון השלישי של 2016, אשר הראו כי המהלכים העסקיים שהוביל שביט עד כה לא הניבו פירות משמעותיים.
רמי שביט סירב להגיב.
מקווים למוקד משיכה כמו של איקאה
גם הראל ויזל, בעל השליטה בקבוצת פוקס, הבין את הפוטנציאל הגלום בתחום בגדי הספורט. אחרי שקיבל את הזיכיון למותג נייקי, חתם ויזל באחרונה על הסכם עם ענקית הביגוד ונעלי הספורט האמריקאית פוט לוקר (Foot Locker). חנויות ראשונות של המותג צפויות להיפתח בישראל כבר לקראת פסח הקרוב, והרשת מתכננת לפתוח עשרות חנויות בפריסה ארצית.
רשת בינלאומית נוספת שצפויה להיכנס לשוק ציוד ובגדי הספורט בישראל היא דקטלון (Decathlon) הצרפתית, שכבר פתחה בארץ נציגות לצורך פתיחת חנויות עצמאיות - ולא דרך זכיין. בדקטלון מחפשים שטחים גדולים של 2,000–4,000 מ"ר, בתוך מרכזים מסחריים או כחנויות עצמאיות.
קבוצות הקניונים השונות, הסבורות כי סניפי הרשת יהיו מוקד משיכה משמעותי לקהל, כמו איקאה, עמלות במרץ למציאת מיקומים אטרקטיביים עבורה. עם זאת, דקטלון עדיין לא חתמה חוזים עם אף אחת מהקבוצות - וכעת מתנהל משא ומתן מתקדם לפתיחת חנות במתחם G ראשון לציון (קבוצת גזית גלוב), במקביל למגעים עם קבוצות קניונים ונדל"ן נוספות.
אינטרספורט, ששביר מתכוון להביא, היא רשת ספורט מקצועי, עם חנויות המשתרעות על פני 500–1,000 מ"ר בקניונים או במיקומים עצמאיים. באינטרספורט מתגאים במדיניות של "ספורט לכולם" - מחירים נוחים ואטרקטיביים, הן של מותגים מוכרים כמו נייקי ואדידס המייצרים לרשת סדרות ייחודיות, והן של המותג הפרטי שלה. אינטרספורט מוכרת ציוד ספורט מקצועי בתחומים רבים ואף מפעילה חנויות לציוד סקי באתרי סקי ברחבי העולם.
הרשת נוסדה בשוודיה ומשרדיה הראשייים נמצאים בשוויץ. היא פועלת באירופה, וכן באוסטרליה, צ'ילה, אלג'יריה, אינדונזיה, הפיליפינים ועוד. ב–2015 הסתכמו המכירות של הרשת ב–11 מיליארד יורו.
לעומת אינטרספורט המתמחה בציוד וביגוד מקצועי, פוט לוקר חזקה בזירת האופנה ומתמקדת במכירת הדגמים האופנתיים והעדכניים ביותר של הלבשת והנעלת הספורט. הרשת לא מדגישה את המחירים - אלא את הקולקציות שמייצרים עבורה מותגי הספורט המובילים.
בניגוד למתחרותיה, לפחות מחצית מהמכירות של רשת דקטלון הן של המותג הפרטי שהיא מייצרת ושאתו היא מתחרה במותגים בזירה המשמעותית ביותר עבורה - זירת המחירים. דקטלון מוכרת הכל מהכל: ציוד דיג, מחנאות, ביגוד וציוד לסקי ולספורט אקסטרים, נעלי שטח, מוצרים לכדורגל, כדורסל, שיט, טניס ועוד. בנוסף היא מציעה גם מוצרים של המותגים הבינלאומיים המוכרים - נייקי, אדידס, ניו באלאנס, פומה, אסיקס ועוד.
"יהיה פה בלגן גדול"
למרות הגידול במכירות בתחום ציוד ואופנת הספורט, וחרף ההבדלים בין שלוש הרשתות הנזכרות לעיל - השחקנים הפועלים כיום בענף בארץ ובכירים בקבוצות הקניונים סבורים כי לא ייתכן מצב שבו כל השחקנים החדשים ייכנסו לשוק מבלי לפגוע בקיימים.
אחד השחקנים בתחום בישראל "צופה שהפריחה תיהפך מהר מאוד לקניבליזציה קשה. הגידול באוכלוסייה לא תואם את מספר הגופים שייכנסו לשוק ואת מספר החנויות שהם יפתחו. כבר היום יש לנו קמעונאים שמחזיקים חנויות רב־מותגיות (מולטי ברנד) כמו מגה ספורט, אליטל, ספורט ורטהיימר, מחלקות הספורט של המשביר לצרכן ועוד. יש גם את המותגים נייקי, אדידס, ניו באלאנס, אדידס, אסיקס ואחרים, שמפעילים חנויות עצמאיות ופותחים כל הזמן סניפים חדשים".
לדבריו, "עכשיו יבוא מישהו כמו ויזל, שיש לו קשרים טובים עם הקניונים המובילים והוא מקבל מהם תנאי שכירות מוזלים בגלל הגודל והעוצמה שלו, ויפתח חנויות של פוט לוקר. אלה כמובן ייקחו נתח מהמכירות של הרשתות האחרות שמוכרות מגוון מותגים, וגם מחנויות המותגים העצמאיות. פוט לוקר תנסה לתת תחושה של חו"ל וחדשנות, החנויות העצמאיות ינסו לבדל את עצמן קצת באמצעות סחורות אחרות, השחקנים האחרים ינסו להיות מעניינים וכולם יילחמו על הלקוח. אותו הדבר לגבי דקטלון ועוד מותגים שמיצו את עצמם בשוק האירופי, שנמצא במצב לא קל כיום, ומחפשים מקומות אחרים לצמוח בהם. יהיה פה בלגן גדול".
לא לספורטאים בלבד
לדברי תמיר בן שחר מחברת הייעוץ צ'מנסקי בן שחר, "אופנת ספורט זה כבר לא רק לספורטאים, וחלק גדל מהאוכלוסייה הולך עם בגדי ספורט כל הזמן. כך נוצר מצב שבזמן שמכירות האופנה לא גדלות, הנתח של הספורט בתוך האופנה גדל והולך. הגורמים בענף הבינו את המגמה וכולם רוצים חלק מהעוגה - H&M, זארה ורנואר השיקו קולקציות ספורט, וקמו הרבה חנויות עצמאיות של המותגים. זה פגע ברשתות הרב־מותגיות, כי בעבר אם היית רוצה לקנות נעלי נייקי או אדידס היית הולך אליהן, ועכשיו יש לך חנויות שמתמחות רק במותגים האלה. בנוסף, השחקנים המקומיים איבדו חלק מהמכירות לאתרי האינטרנט ולשופינג שהישראלים, שטסים הרבה יותר, עושים בחו"ל".
יבואן: "פערי המחיר יהיו מזעריים בלבד"
הדעה הרווחת בענף היא שברגע שהתחרות תגבר, נראה את המחירים יורדים. שחקן מקומי בתחום אומר כי "זה נכון שיש פערים במחיר מול חו"ל ומול הזמנות מהאינטרנט, כי יש מסים בגובה 12% ו–17% מע"מ, אבל היום בגלל האינטרנט הפערים הצטמצמו וכולם מרוויחים פחות". לדברי יבואן בתחום, "יש פערים בין ישראל לחו"ל, אבל הם מצטמצמים והולכים. הפערים במחיר בין ישראל לחול יהיו מזעריים בלבד, לא תהיה ברירה אחרת".
לדברי בן שחר, "השחקנים הקיימים יצטרכו להוריד מחירים. בענף הזה יש חזירות שמובילה לפערים מטורפים של עשרות אחוזים במחיר לעומת חו"ל. היבואנים מספרים שזה בגלל המיסוי ומחירי השינוע, אבל זה לא מסביר את הפער העצום ואת זה שגם בארץ יש שחקנים שמצליחים למכור בזול". לדבריו, גם פוט לוקר תצטרך להציע בשורה בזירת המחיר, ולא תוכל להסתפק בהיותה רשת עם ניחוח של חו"ל המציעה דגמים יחודיים.
לדברי בכיר בקבוצת קניונים גדולה, "עם כל הרשתות שיגיעו, זה מתחיל להיות שוק רווי מדי, ויהיה לזה מחיר ברמת הרשתות המקומיות, בעיקר לאור העובדה ששניים מתוך שלושת השחקנים שצפויים להגיע - דקטלון ואינטרספורט - הם שחקני מחיר. זה אומר שהצרכן ירוויח, אבל והסוחרים הישראלים ירוויחו קצת פחות".
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

"תמיד היתה לו תשובה הגיונית": כך הצליח איש אחד להונות 1,000 משקיעים

"אנשים אמרו לי - סיימת תואר בהצטיינות בטכניון וזה מה שאתה הולך לעשות?"

חברות ההיי־טק שמפסידות מיליארדי דולרים מצאו דרך להישאר בחיים

מחדל מחירי הדיור: כך התייקרה דירה ממוצעת ב-280 אלף שקל בשנה
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
