לראשונה מאז 2008 - ענף בתי הקפה התכווץ
הפדיון הממוצע לסניף ירד ב 10-20%. מספר בתי הקפה הפרטיים ירד ב-6%. ללא קופיקס, היו נפתחים רק 30 סניפים של רשתות בתי הקפה בכל 2015
2015 היתה השנה הראשונה מאז 2008 שבה שוק בתי הקפה לא הראה צמיחה, ואף קטן בכ–3%. הכנסות הענף הסתכמו בכ–4.75 מיליארד שקל, לעומת 4.9 מיליארד שקל ב–2014.
ב–2008–2013 גדל שוק הקפה ב–200–300 מיליון שקל מדי שנה. כך נוצר מצב שמשוק המגלגל כ–3.5 מיליארד שקל ב–2008 הוא צמח לכדי 4.8 מיליארד שקל ב–2013. ואולם ב–2014, שבה התרחש מבצע צוק איתן, החלה האטה בשוק, והוא גדל בכ–100 מיליון שקל בלבד — פחות מקצב הגידול הטבעי באוכלוסייה. בשנה החולפת, ההידרדרות החריפה והשוק עבר לראשונה מצמיחה להתכווצות — כך לפי נתוני חברת הייעוץ צ'מנסקי בן שחר עבור TheMarker.
לדברי החברה, הרבעון האחרון, רווי אירועי הטרור, הביא לירידה ניכרת בתיירות והשפיע לרעה על המכירות, בעיקר בערים מעורבות, אך גם ביתר המדינה. ללא אירועים אלה, שוק הקפה היה מסיים את 2015 עם קצב מכירות שנתי של 5.1 מיליארד שקל. משמע, אירועי הטרור "עלו" לשוק הקפה כ–350 מיליון שקל.
ואולם לדברי תמיר בן שחר, מנכ"ל החברה, "גם אם לא היה מתרחש גל הטרור האחרון, שוק הקפה היה צריך להציג גידולי מינורי בלבד של כ–4%, הנובע בעיקר מהגידול במספר משקי הבית בישראל. במקביל, מכיוון שהרשתות המשיכו לפתוח נקודות מכירה נוספות גם בשנה החולפת, נוצר קיטון של 10%–20% בממוצע בפדיון החודשי הממוצע של הסניפים הקיימים".
במקביל, לראשונה בשנים האחרונות חלה ירידה במספר בתי הקפה הפרטיים. נכון לסוף 2015, פועלים בישראל 1,109 בתי קפה פרטיים, לעומת 1,180 ב–2014 — ירידה של 6%. מספר הסניפים של רשתות בתי הקפה דווקא גדל על חשבון הפרטיים, והן מפעילות יחדיו 816 סניפים לעומת 715 ב–2014. ואולם מרבית הגידול הגיע מרשת קופיקס, שפתחה מספר רב של סניפים. ללא רשת זו היה גידול של כ–30 סניפים בלבד במספר סניפי הרשתות בשנה האחרונה — שליש מהממוצע.
"אנשים מפחדים לפתוח בית קפה שלא שייך לאחת הרשתות המובילות ובוחרים להיות זכיינים", אומר בן שחר, "אבל המהלך הזה לא מקטין את הסיכון שלהם ויצר מגמה של התחזקות של הרשתות על חשבון בתי הקפה הפרטיים, מה שצפוי להתגבר בשנים הקרובות".
בכיר באחת מרשתות הקפה אומר כי 2015 היתה שנה של התפכחות עבור חלק מהשחקנים בענף. "תחום בתי הקפה סובל — לא רק בגלל הטרור", הוא מסביר. "ההוצאות גדולות, חומרי הגלם יקרים, שכר הדירה גבוה, העובדים עולים יותר — ובמקביל, קשה להעלות מחירים לצרכנים. זה יצר מצב שבו בניגוד לבעבר, בעלי בתי קפה רבים לא קופצים על כל הצעה לפתוח מקום גדול במחירים מופקעים בכל קניון שנפתח".
לדברי שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות, בתי הקפה והברים, "יש עודף מטורף של בתי קפה בישראל. רבים מבתי הקפה מרחיבים את התפריט במטרה להגדיל את הפדיון. זה מגדיל את ההוצאות התפעוליות שלהם משמעותית, ולא מביא להגדלת נפח הפעילות במידה שתצדיק את הגידול בהוצאות. זה גם גורם להקטנת נפח הפעילות במסעדות קלאסיות".
כתבות מומלצות

המועמדת התחברה לראיון עבודה בזום - וקיבלה מהמראיין מייל שהדהים אותה

מייסד קרן הגידור הגדולה בתבל: מזומן הוא זבל - ממשלות יחסלו את ביטקוין

יוקרה זה רע? כך נראים החיים במגדל חדש בתל אביב

קו השבר שעלול לקחת את הכלכלה העולמית למקום אחר, אפל יותר
תגובות
כתבות שאולי פספסתם

שתי דירות במחיר אחת: האם זהו עתיד תחום הפינוי-בינוי?
