מכירת חיסול? מגה במגעים על מכירת הרשת - לרמי לוי או ויקטורי
בשלב זה מדובר במגעים ראשוניים ■ רכישת מגה עשויה להפוך את רמי לוי לרשת השיווק השנייה בגודלה בישראל לאחר חברת שופרסל
חברת אלון ניהלה בשבועיים שיחות ראשוניות עם רמי לוי בעל השליטה בחברת רמי לוי ועם אייל רביד בעל השליטה בחברת ויקטורי - על אפשרות של רכישת קבוצת סניפים של חברת מגה או רכישת הבעלות המלאה בחברה.
בהודעה לבורסה שפרסם לוי לאחרונה הוא מאשר כי קיימים מגעים ראשוניים מול מגה. בהודעה נכתב כי "בתגובה לידיעות שהתפרסמו בעיתונות אודות עסקה אפשרית לרכישת רשת "מגה" מתכבדת החברה להודיע כי התקיימו בדיקות ראשוניות על ידי החברה בקשר לכך, כפי שמתקיימות גם בדיקות מסחריות אחרות, כל העת. החברה תדווח ככל שיהיה צורך על פי הדין".
חברת אלון שבשליטת שרגא, בירן דודי ויסמן וארגוני הקניות של הקיבוצים השלימה בסוף השבוע שעבר הסדר לשינוי שטר הנאמנות וארגון מחדש של חובותיה לבעלי איגרות החוב מסדרה א' ב-2.1 מיליארד שקל.
פירעון החוב מותנה בין השאר בהפסקת הדימום של חברת מגה שספגה הפסד תפעולי של 239 מיליון שקל ב־2013־2014. מגה, שמפעילה 183 חנויות ומעסיקה 6,500 איש, סובלת מתדמית גרועה כרשת יקרה וכן מכוח אדם ותיק ויקר ב-50% מהממוצע בתעשייה, אך נהנית ממיקומים טובים במרכזי הערים.
חברת רמי לוי מפעילה 30 סניפים, מחזור המכירות שלה הסתכם ב-3.4 מיליארד שקל ב-2014 ושווי השוק שלה הוא 2.2 מיליארד שקל. רכישת מגה עשויה להפוך אותה לרשת השיווק השנייה בגודלה בישראל לאחר חברת שופרסל - מבחינת מחזור המכירות. שופרסל נסחרת בשווי שוק של 1.9 מיליארד שקל, מפעילה 283 סניפים ומחזור המכירות שלה ב־2014 היה 11.6 מיליארד שקל.
שווי השוק הגבוה יחסית של רמי לוי, לאחר עלייה של 115% ב־5 השנים האחרונות, עשוי לאפשר לרמי לוי להשתמש במניותיה כמטבע, כלומר להקצות מניות לקבוצת אלון בתמורה לרכישת מגה. על פי הערכות חברת ויקטורי מתעניינת ברכישת קבוצה של 25־30 סניפים בלבד בעיקר בשל רתיעתה מועד העובדים החזק של מגה וחוזי השכירות הבעייתיים שלה.
רשות ההגבלים תתקשה לאשר את המיזוג
רשות ההגבלים העסקיים תתקשה לאשר את רכישת מגה על ידי רמי לוי. ברשות יטענו כי המיזוג מעורר חששות בנוגע לכוח השוק של הרשת החדשה מול ספקים. מנגד, האפשרות של פיצול רשת מגה בין רמי לוי לויקטורי יכולה להתקבל בברכה ברשות, בהנחה שהמהלך יחזק את התחרות. ככל הידוע, לרשות לא הוגשה עדיין בקשה למיזוג, או לפרה-רולינג (שיחות לא פורמליות) לגביו.
הכוח של רשתות גדולות וספקים גדולים הוא אחת הסיבות למיעוט תחרות בענף הקמעונאות, בעיקר במרכולים דוגמת רשתות שיווק למזון ומוצרי טואלטיקה. ברשות ההגבלים מעדיפים לפרק חברות גדולות ומונופולים, ככל שהחוק מאפשר זאת, ולא ליצור ישות גדולה חדשה.
מיזוג דומה שאושר בעבר, בין קלאבמרקט לשופרסל, נחשב לקו פרשת מים בענף הקמעונאות, כיוון שבעקבותיו התעצמה הריכוזיות במשק. המיזוג אושר בעיקר בעקבות לחץ של ספקים קטנים שחששו להתמוטט, אם קלאבמרקט לא תימכר. שופרסל הגישה הצעה שכללה הסדרים מועדפים לנושים אלה, ורשות ההגבלים אישרה את המיזוג. כיום רואים במיזוג מהלך שלא מעוניינים לחזור עליו במהדורה חדשה של מגה ורמי לוי.
מגה אמנם אינה עומדת בפני קריסה, כל עוד החברה האם מוכנה לתמוך בה, ואולם ספקים קטנים כבר החלו לבטח עצמם מפני האפשרות שתקרוס. כך, חקלאי עין יהב, ביטחו עצמם באמצעות החברה לביטוח סיכוני סחר (בססח) למקרה של התמוטטות הרשת. הביטוח מבטיח להם את קבלת התמורה לפירות ולירקות שמשווקים לרשת, במקרה שזו תקרוס. דניאל לב, מנהל אגודת עין יהב, אמר כי חלק מהחקלאים התמוטטו בעקבות קריסת קלאבמרקט לפני כעשור.
לחצו על הפעמון לעדכונים בנושא:
כתבות מומלצות

הסטודנטים באקדמיה נדרשים לראשונה לחשיבה מעמיקה - והתוצאות עגומות

6,269 משקי בית זכו בהגרלה. אבל האם בכלל כדאי לקנות דירה בהנחה?
שעתו היפה של החוסך הסולידי: יש חלופה טובה יותר לפיקדון בבנק

אחרי כמעט שנתיים: הדגמים הגדולים של טסלה מגיעים לישראל
תגובות
על סדר היום
מדדים של קסם
כתבות שאולי פספסתם
ממשכורת של 30 שקל בשעה – לווילה בת שלוש קומות במושב מבוסס בשרון
