על סדר היום
עוד במדור
וידאו אנשים בלוגים קהילות
וידאו נוספים >>
מגמת ירידה בשוק באיכות גבוהה
במגמה כזו יש סיכוי גבוה, שהמטבע או המניה יעשו מהלך ארוך באופן...
איציק טנא
קצת פאניקה, למה לא?
היסטרית טויוטה, טרור חביות הנפץ ושדות מוקשים חשופים. לא הגזמנו?
חץ עין נץ
בלוגים נוספים >>
עינת אלוני
כותבת, מנחת סדנאות כתיבה, עורכת פרוזה ושירה באופן פרטי,...
מאת: עינת אלוני
אורי צור
צלם ומעצב מולטימדיה לעיצוב ופרסום. חי, נושם ויוצר אמנות
מאת: studio 2do
אנשים נוספים >>
איבדתם את ה-iPhone? תשרקו
אפליקציה חדשה תעזור לכם למצוא את המכשיר ועכשיו גם המסנג'ר באייפון
i-Dev
למה מתחפש הילד שלכם?
עכבר העיר מזמין ילדים מתל אביב, לשלוח אלינו תמונה ולספר למה...
גילי יובל
דיונים נוספים >>
הפופולריות במדור 

היום

השבוע

החודש

Most Popular למדור
כתבות וידאו נוספות
כלכלת ישראל צריכה מגזר חקלאי חזק
07:30 |  10.6.2009   אבשלום וילן  
החקלאים
  • תגיות:
  • שוק ההון ,

    שלום אורח,
    הרשם/י לשרות ההתראות לפי נושאים ואנו נשלח לסלולרי שלך כל כתבה חדשה הכוללת את התגיות שבחרת.

    >> כמדי שנה, לקראת הדיונים על תקציב המדינה וחוק ההסדרים, מתחיל מחדש ריטואל קבוע שתכליתו לנסות ולפגוע בחקלאות הישראלית ככל הניתן.

    הסיבה היא תחושת השליחות של חלק מהאליטות, ובעיקר פקידי אגף התקציבים, כמה עיתונאים כלכליים וכמה אקדמאים מתוסכלים, המשוכנעים שזו העת לשחוט את הפרה הקדושה - החקלאות הישראלית - ובכך להביא מזור לאחד מתחלואי המשק.

    לטעמי, אין דבר הזוי מכך, משום שעובדות היסוד הפוכות. החקלאות הישראלית הגיעה להישגים בזכות מוסדות מחקר מעולים וחקלאים מצטיינים, ונמצאת בשורה הראשונה בעולם. את הידע שלנו מבקש להשיג כל העולם.

    מספר החקלאים בישראל הוא כ-20 אלף - מהנמוכים בעולם ביחס לגודל האוכלוסייה. מספר המתפרנסים מחקלאות (ישיר ועקיף) הוא בערך פי עשרה. היצוא פרוש על פני העולם כולו, ומכניס יותר ממיליארד דולר בשנה למדינה.

    אז אם מדובר בענף טוב, מדוע מנסים דורשי רעתנו לפגוע בו כל שנה? הסיבה נעוצה במועקות שהצטברו בכמה נושאים: המים, הקרקע, העובדים הזרים וסובסידיות ועלות למשק הלאומי.

    המים - לפני כעשור, השתמשה החקלאות בכמיליארד מ"ק מים שפירים בשנה. בשנה האחרונה ירדה הכמות ל-430 מיליון קוב(!) עיקר התחלופה בוצעה עם מים מושבים (מים שעברו טיהור) - דוגמת השפד"ן ומי ביוב. החקלאים חתמו לפני שנתיים על הסדר רב-שנתי עם המדינה על אופן השימוש ועלויות המים, והם הראשונים שלקחו אחריות במשבר המתפתח וקיבלו על עצמם תוואי קבוע לפעילות.

    הפקידים ממשיכים לדקלם את סיפורי העבר, ובעיקר לטרפד הקמת מתקני התפלה ומאגרי הביוב, שהם השקעות יקרות. מצדם, שישראל תהיה יבשה ובלבד שבקופה ירשרשו מזומנים מיותרים.

    הקרקע - יותר מ-90% מהשטחים הראויים לעיבוד בישראל נמצאים בידי ההתיישבות העובדת. ההסדרים לחכירת קרקעות אלה הם בחלקם הגדול אנכרוניסטיים, ולא מבטיחים את עיגון זכויותינו. גם כעת ברפורמה הגדולה במינהל מקרקעי ישראל, מוצע פתרון לתושבי הערים בדבר רכישת הקרקע שעליה עומד ביתם, בעוד שההתיישבות מחוץ לתחום. זהו מאבק ארוך רב שנים שעיקרו עוד לפנינו, ובו עלינו להבטיח את המשך עיבוד הקרקע החקלאית ואי הפיכתה לנדל"ן.

    העובדים הזרים - בישראל כ-300 אלף עובדים זרים לא חוקיים. כמו כן, מועסקים כ-100 אלף עובדים חוקיים בסיעוד, בניין וחקלאות. במקום להתמודד עם הבעיה הגדולה של הבלתי חוקיים, האוצר מנסה למצוא פתרון "מתחת לפנס" ולטפל במקומות המאורגנים, הקלים יחסית. לשמחתי, במסגרת חוק התקציב הגענו להסכם לתוכנית ארוכת טווח, שבה תהיה תחלופת עובדים זרים בטכנולוגיות מתקדמות שידרשו השקעות ויאפשרו קדמה ורווחה.

    סובסידיות - בעבר סיבסדה ישראל את החקלאות ובגדול. ב-20 שנה האחרונות הסבסוד ירד למינימום. כיום אנו מסובסדים הרבה פחות מהחקלאות במערב אירופה. בעולם הבינו את חשיבות החקלאות לאיכות הסביבה, לאקולוגיה ולתיירות; והממשלות ממקדות את מאמציהן בחיזוק הפריפריה בהשקעות תשתית.

    אני מאמין כי הלך הרוח הזה יגיע גם אלינו, ואז גם האליטות יחלו להכיר בעובדות כהווייתן, ולחיות בהווה ובעתיד ללא חשבונות עבר מיותרים. יש לנו את כל הסיבות לנהל את מאבקינו מעמדת כוח וחוזקה, בזכות הידיעה כי ביכולתנו לעצב את העתיד בסביבה ירוקה וידידותית לכל.

    הכותב הוא מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל

    letters@themarker.com
    עוד
    מערכת TheMarker מזמינה אותך להוסיף את תגובתך>>
    פתח את כל התגובות
    בהגיבי על הכתבה הנני מסכים לתוכן ההצהרה
       הוסף תגובה
       שם:
       נושא:
       תגובה:
     


    מהיום אתה יכול להציג את תגובותיך גם בדף שלך בפייסבוק

    באפשרותך למלא את פרטיך מצד ימין כרגיל או להתחבר לפייסבוק ע"י לחיצה על הכפתור הבא
    Connect

    מדורים: העמוד הראשון  |  הייטק  |   שוק ההון  |   וול סטריט וגלובל  |  קריירה  |  פרסום ומדיה  |   צרכנות  |  משפט  |  רכב  |  המדריך למשקיע  |  כנסים ואירועים  |  שיווק
    שימושים: ווידג'יט למקינטוש  |  ToolBar  |  התראות RSS  |  מט"ח  |  כל הפרשנויות  |  כל כותרות היום  |  תנאי שימוש באתר  |  כתבו אלינו  |  קידום אתרים
    Cafe: ראשי  |  העמוד שלי  |  אנשים  |  קהילות  |  בלוגים  |  תמונות  |  וידאו  |  קהילת תמיכה
    עכבר העיר: עכבר העיר  |  סרטים  |  קולנוע  |  מסעדות  |  מתכונים  |  הופעות  |  פעילויות ילדים  |  הצגות  |  לילה
    מסיבות  |  עכבר עולם  |  עכבר עולם ברלין  |  עכבר עולם פראג  |  עכבר העיר: סרטים, לילה, מסעדות  |  עכבר העיר, הסדרות החמות:  |  ART TLV
    מסעדות: בשר, ביסטרו, אוכל יפני, אוכל סיני   |  מסעדות: בית קפה, מאפיה, חלבי, ארוחות בוקר, מסעדה איטלקית   |  מסעדות: דגים, פירות ים, ים תיכוני, ישראלי
    פיקסיז בישראל   |  פסטיבל הג'אז תל אביב  |  אווטאר
    לוח העיר: דרושים  |  דרושים הייטק  |  נדל"ן  |  פרוייקטים חדשים  |  רכב  |  בעלי מקצוע  |  קח תן  |  ארץ נהדרת 7  |  רעיונות לתחפושות
    הארץ: Jewish Newspaper  |  Israeli News  |  Israel News
    אלטון ג'ון בישראל
    האח הגדול 2   |  רוד סטיוארט בישראל  |  מטאליקה בישראל  |  TheMarker המסודרים בדה מרקר  |  עג'מי סרט  |  השוטר אזולאי הצגה  |  אוסקר 2010
    עיצוב הבית  |  בניית אתרים  |  תרומה לקהילה
    דרושים