על סדר היום
עוד במדור
וידאו אנשים בלוגים קהילות
וידאו נוספים >>
מגמת ירידה בשוק באיכות גבוהה
במגמה כזו יש סיכוי גבוה, שהמטבע או המניה יעשו מהלך ארוך באופן...
איציק טנא
קצת פאניקה, למה לא?
היסטרית טויוטה, טרור חביות הנפץ ושדות מוקשים חשופים. לא הגזמנו?
חץ עין נץ
בלוגים נוספים >>
עינת אלוני
כותבת, מנחת סדנאות כתיבה, עורכת פרוזה ושירה באופן פרטי,...
מאת: עינת אלוני
אורי צור
צלם ומעצב מולטימדיה לעיצוב ופרסום. חי, נושם ויוצר אמנות
מאת: studio 2do
אנשים נוספים >>
איבדתם את ה-iPhone? תשרקו
אפליקציה חדשה תעזור לכם למצוא את המכשיר ועכשיו גם המסנג'ר באייפון
i-Dev
למה מתחפש הילד שלכם?
עכבר העיר מזמין ילדים מתל אביב, לשלוח אלינו תמונה ולספר למה...
גילי יובל
דיונים נוספים >>
הפופולריות במדור 

היום

השבוע

החודש

Most Popular למדור
כתבות וידאו נוספות
יצר ההרס העצמי של נתניהו
07:10 |  19.5.2009   מירב ארלוזורוב  
חוסר יכולות ניהוליות הופך מימוש החזון לבלתי אפשרי
  • תגיות:
  • בנימין נתניהו ,
    • כלכלת ישראל ,
      • מירב ארלוזרוב ,
        • שוק ההון

          שלום אורח,
          הרשם/י לשרות ההתראות לפי נושאים ואנו נשלח לסלולרי שלך כל כתבה חדשה הכוללת את התגיות שבחרת.

          הבחירות לכנסת נערכו ב-10 בפברואר, לפני שלושה חודשים וחצי. בנימין נתניהו ידע על מועד הבחירות ועל כך שיש סיכוי גדול שהוא ייבחר בהן לראשות הממשלה לפחות שלושה חודשים קודם לכן. לפיכך, לנתניהו היתה חצי שנה להיערך לקראת מינויו לראש ממשלת ישראל.

          על אף זאת, נתניהו לא השכיל להיערך בזמן וגם לא לאחר הזמן למינויו לראש הממשלה. עד לרגע זה נתניהו לא השלים את בניית הלשכה שלו. אפילו המנכ"ל החדש למשרד ראש הממשלה לא נכנס עדיין לתפקידו.

          בקליפת אגוז, חוסר היכולת של נתניהו לבנות לעצמו לשכה, שתאפשר לו לתפקד כראש ממשלה, משקפת את החולשה של דרכי עבודתו. נתניהו הוא אמנם מהאישים בעלי המעוף והחזון הבולטים בפוליטיקה הישראלית, אבל הוא גם אחד מבעלי יצר ההרס העצמי הבולטים ביותר. היעדר יכולות ניהוליות וקשיים בקבלת החלטות הופכים את מימוש החזון של ראש הממשלה לקרוב לבלתי אפשרי.

          לא היתה תקופה שבה חסרונותיו של נתניהו בלטו יותר מאשר השבוע החולף - שבוע אישור התקציב. אין טעות ניהולית שנתניהו לא הצליח לבצע במהלך השבוע החולף והשבועות שקדמו לו, ובכך הוא אחראי אישי לתוצאה: כאוס מוחלט בתהליך אישור התקציב, קבלת החלטות חפוזה וללא שיקול דעת, פריצת מסגרת התקציב ופגיעה קשה בתפקוד של משרד האוצר - דווקא בתקופה שבה נדרש המשרד הזה יותר מכל.

          1. חוקי יסוד מבוטלים כלאחר יד: בדיעבד, הטעות הקשה ביותר היתה לאחד את תקציבי 2009 ו-2010. בהנף יד בוטל חוק יסוד חוק העברת התקציב, והוחלף בחוק של תקציב דו-שנתי, וזאת בלי מחשבה יתרה על משמעות שינוי החוק, ועוד עם סד זמנים של 106 ימים לאישור התקציב בכנסת.

          הכוונה של נתניהו היתה טובה, אבל הכוונה הטובה הובילה אותו ואת מדינת ישראל לגיהנום: במקום לאשר בזריזות את תקציב 2009, שכבר היה מוכן, ואחר כך להתפנות להכין את תקציב 2010 בתהליך מובנה רגיל, הוכן תקציב דו-שנתי מחדש, שהיה צריך לעבור את הממשלה והכנסת בתוך שבועות ספורים.

          2. סד זמנים בלתי אפשרי: במצב עניינים רגיל, תהליך הכנת התקציב מתפרש על פני כמה חודשים. אפילו חוק ההסדרים הידוע לשמצה מוגש על ידי אגף התקציבים באוצר לעיון משרד ראש הממשלה כשלושה חודשים לפני מועד הצגתו לממשלה. תוכנו של החוק אמנם נשמר כסוד כמוס, ושרי הממשלה אינם זוכים לשזוף בו את עינם אלא כמה שבועות לפני הדיון בממשלה, אבל לפחות ראש הממשלה והמטה המקצועי שלו זוכים לעבור עליו, ולהעיר את הערותיהם.

          לא הפעם. הבחירה בתקציב דו-שנתי חדש, שצריך לעבור את אישור הכנסת עד 15 ביולי, קיצרה את התהליך משלושה חודשים לשלושה שבועות. מבחינת שרי הממשלה, התהליך קוצר משבועיים-שלושה שבהם הם יכולים להשיג את חוק ההסדרים, ליום אחד בודד. יום אחד!

          3. ממשלה לא ערוכה: חלק גדול משרי ממשלה הם שרים חדשים. הם לא מכירים את עבודת הממשלה. לחרדתם, הם מצאו עצמם ממונים לראשונה כשרים, במשרדים שהם אינם מכירים, עם מנכ"לים חדשים שגם הם עדיין לא מכירים את המשרדים, באמצע תהליך אישור תקציב מזורז. כל זאת כשיש להם 24 שעות לקרוא את הסעיפים בחוק ההסדרים שנוגעים למשרד שלהם - להסיק מסקנות, להגיב ולנסות לשנות. פלא שהשרים היו בהלם?

          4. שר אוצר לא מתאים: מכל השרים, הערוך פחות מכל היה שר האוצר יובל שטייניץ. שטייניץ הוא אמנם חבר כנסת מנוסה ומוכשר, אבל הוא מעולם לא כיהן כשר. יתרה מכך, שטייניץ הוא חף מכל הבנה כלכלית - עיסוקו בכנסת נגע אך ורק לענייני חוץ וביטחון. ללא הבנה של עבודת הממשלה וללא הבנה כלכלית, לא היה לשטייניץ שמץ של סיכוי להשתלט על תהליך הכנת התקציב.

          5. ניהול משאים ומתנים מקבילים: בחדר אחד בלשכת ראש הממשלה התנהל המשא ומתן עם השרים ועם המנכ"לים על תקציבי משרדיהם. בחדר שני התנהל בו-זמנית משא ומתן בין נציגו של ראש הממשלה, אורי יוגב, לבין ההסתדרות והתאחדות התעשיינים, על עסקת חבילה. לנהל משא ומתן אחד על התקציב, בלוח זמנים צפוף, זאת משימה קשה בפני עצמה. לנהל שני משאים ומתנים כאלה, ועוד שהאחד משפיע על השני, זה פשוט בלתי אפשרי.

          6. ראש הממשלה טרוד בנסיעה לוואשינגטון: זה לא סוד שלנתניהו נסיעה קשה במיוחד לוואשינגטון, למפגש ראשון עם הנשיא ברק אובמה. ניתן להניח ולקוות כי נתניהו הקדיש את מירב זמנו כדי להתכונן היטב למפגש ואולם סד הזמנים הביא לכך שההכנות האינטנסיוויות הללו נעשו במקביל לתהליך אישור התקציב בממשלה.

          הניהול הלקוי של נתניהו הביא לכך שממשלה חדשה, עם שרים חדשים ועם שר אוצר טירון, התמודדה בחודש הראשון להקמתה עם העברת תקציב המדינה. לא מדובר בתקציב רגיל, אלא בתקציב לשנתיים - שאישורו צריך להיעשות תוך ימים ספורים. אל תוך סד הזמנים המטורף הזה הממשלה גם מוסיפה לעצמה חתימה על עסקת חבילה, וזאת בשבוע שראש הממשלה עסוק בכלל במשימה הלאומית של הכנה למפגש פסגה עם נשיא ארה"ב, וכאשר לראש הממשלה אין אפילו מטה מסודר שיכול לסייע לו בניהול כל המשימות הללו בו-זמנית. האם יכול להיות שראש הממשלה פשוט לקחת על עצמו, ועל ממשלתו, משימה בלתי אפשרית? הכישלון מעיד שאכן כך.

          meirav.arlozorov@themarker.com
          עוד
          מערכת TheMarker מזמינה אותך להוסיף את תגובתך>>
          פתח את כל התגובות
          בהגיבי על הכתבה הנני מסכים לתוכן ההצהרה
             הוסף תגובה
             שם:
             נושא:
             תגובה:
           


          מהיום אתה יכול להציג את תגובותיך גם בדף שלך בפייסבוק

          באפשרותך למלא את פרטיך מצד ימין כרגיל או להתחבר לפייסבוק ע"י לחיצה על הכפתור הבא
          Connect

            מירב ארלזורוב
          עמי 19:04  | 20.5
            העברת תקציב-שקט פוליטי וכלכלי לשנתיים
          הצד השני של המטבע 01:41  | 20.5
          שום שקט לא יהיה
          גבריאל 11:37  | 20.5
            מחפשים מתחת לאדמה איך להכפיש את נתניהו
          פיני 20:23  | 19.5
            חוסר איזון מוחלט-כתבה מגמתית ומוטה לחלוטין. מוזר..
          מבין קצת יותר 16:28  | 19.5
          אתה לא מבין, זה הכל ביזנס.
          פיני 20:27  | 19.5
            לא נעים, אבל הכל נכון לחלוטין.
          מיקי 14:58  | 19.5
            למה לפרגן כשיותר קל להכפיש
          מסוף ארלוזורוב 13:29  | 19.5
            וזה אחרי שלמד לקחים מהקדנציה הקודמת
          אין כמו ביביהו 10:21  | 19.5
            הכל בעיני המתבונן
          כלכלן 10:32  | 19.5
          פנומן?
          פסיכולוג 11:29  | 19.5
            בלה בלה אופייני, הכפשה לשמה
          נתניהו כקתרסיס 08:47  | 19.5
            אכן, ביבי נכשל פה, ואם לא יפיק לקחים ימשיך להיכשל.
          מפוכח 08:15  | 19.5
          מדורים: העמוד הראשון  |  הייטק  |   שוק ההון  |   וול סטריט וגלובל  |  קריירה  |  פרסום ומדיה  |   צרכנות  |  משפט  |  רכב  |  המדריך למשקיע  |  כנסים ואירועים  |  שיווק
          שימושים: ווידג'יט למקינטוש  |  ToolBar  |  התראות RSS  |  מט"ח  |  כל הפרשנויות  |  כל כותרות היום  |  תנאי שימוש באתר  |  כתבו אלינו  |  קידום אתרים
          Cafe: ראשי  |  העמוד שלי  |  אנשים  |  קהילות  |  בלוגים  |  תמונות  |  וידאו  |  קהילת תמיכה
          עכבר העיר: עכבר העיר  |  סרטים  |  קולנוע  |  מסעדות  |  מתכונים  |  הופעות  |  פעילויות ילדים  |  הצגות  |  לילה
          מסיבות  |  עכבר עולם  |  עכבר עולם ברלין  |  עכבר עולם פראג  |  עכבר העיר: סרטים, לילה, מסעדות  |  עכבר העיר, הסדרות החמות:  |  ART TLV
          מסעדות: בשר, ביסטרו, אוכל יפני, אוכל סיני   |  מסעדות: בית קפה, מאפיה, חלבי, ארוחות בוקר, מסעדה איטלקית   |  מסעדות: דגים, פירות ים, ים תיכוני, ישראלי
          פיקסיז בישראל   |  פסטיבל הג'אז תל אביב  |  אווטאר
          לוח העיר: דרושים  |  דרושים הייטק  |  נדל"ן  |  פרוייקטים חדשים  |  רכב  |  בעלי מקצוע  |  קח תן  |  ארץ נהדרת 7  |  רעיונות לתחפושות
          הארץ: Jewish Newspaper  |  Israeli News  |  Israel News
          אלטון ג'ון בישראל
          האח הגדול 2   |  רוד סטיוארט בישראל  |  מטאליקה בישראל  |  TheMarker המסודרים בדה מרקר  |  עג'מי סרט  |  השוטר אזולאי הצגה  |  אוסקר 2010
          עיצוב הבית  |  בניית אתרים  |  תרומה לקהילה
          דרושים