הראיון שקיים תחקירן הארץ גידי וייץ עם עורך הדין אלדד יניב היכה גלים בסקטור העסקי ובפוליטיקה הישראלית בסוף השבוע. בראיון חשף אלדד יניב את התפקיד שמילא בעשור האחרון בעולם ה"הון-שלטון-עיתון הישראלי".
עשו לנו לייק לקבלת מיטב הכתבות והעדכונים ישירות לפייסבוק שלכם
רוב התגובות באתר "הארץ" תקפו את יניב בטענה שהוא מכה על חטא וחושף את מעשיו רק כדי לצבור הון פוליטי לקראת הליכה לפוליטיקה. אבל גם מי שלא השתכנע מכך שיניב שינה את דרכיו ואופיו, יכול היה ללמוד על הדרך בה מתנהלת תעשיית ההון שלטון הישראלית, משום שיניב הוא איש הפנים הראשון בישראל שחצה את הקווים ומספר מה קורה בעולם הזה.
הנה כמה מדבריו הבולטים של יניב בראיון:
■ "נחשפתי אז פעם ראשונה, כמו במכונת MRI, למנגנוני הכוח במדינת ישראל, איך מדינת ישראל פועלת. חבורה של אנשים, שאף אחד לא מינה אותם ואף אחד לא בחר אותם, מנהלים את מדינת ישראל. עורכי דין, יועצי תקשורת, לוביסטים, אנשי עסקים, פוליטיקאים, הכל בערבוביה אחת, במסיבה אחת, בקוקטייל אחד".
■ "לקשור את הקשר הזה בין שלושת מוקדי הכוח - הון, שלטון ועיתון. מי שיודע להיות המוציא והמביא, ללהטט בין שלוש הפינות האלה, ולרקוד על הרצפה הזאת כמו רקדן מדופלם, הוא מלך העולם.
מה ראית במשרד ראש הממשלה שהוביל אותך לתובנה הזו?
"שחבורה מאוד מאוד מאוד מצומצמת של אנשים, שהיא כל הזמן נמצאת בפינה אחרת של החדר, בתפקיד אחר, מנהלת פה את הכל, שולטת פה על כל אוצרות הטבע. על הכוח, על הכסף, על ההשפעה, על השליטה, והיא בעצם מנהלת את המדינה. הקרבה לחבורה הזו היא מכרה זהב".
■ "חבר מביא חבר. וחברים שלי היו פוליטיקאים. וכשאתה חבר של פוליטיקאים אז אתה גם חבר של אנשי העסקים שנמצאים ליד הפוליטיקאים, ואם אתה חבר של אנשי עסקים והדוברים שלהם והיועצים המשפטיים שלהם ועורכי הדין שלהם, אז אתה חלק מהקוזה נוסטרה. ביום אחד אתה רואה בעיה של לקוח, ובערב אתה רואה את הפוליטיקאי שיכול לפתור את הבעיה הזאת, והוא פותר את הבעיה הזאת, כי לא מעניין אותו מה הבעיות של האזרחים, מעניין אותו לפתור את הבעיה של החבר שלו. ואם אני החבר שלו, אז הוא פותר את הבעיה של החבר שלו, שזה אני".
■ "לא הפסקתי להסתחרר, מהכוח, מהשררה, מהעולם הזה שבאותו יום אתה בבוקר אצל פוליטיקאים, אחרי שעה אתה רואה את אנשי העסקים, תמיד יש להם בעיות רגולטוריות, תמיד יש להם בעיות עם השלטון, תמיד אתה פונה בשמם לשר, שהוא בעצם לקוח שלך. יש הון ויש שלטון ומישהו צריך להיות הממיר, מישהו צריך לחבר ביניהם. אני הייתי הכבל שמחבר ביניהם".
■ "מה יש לאשר? זה נראה לי כל כך מובן מאליו וזה די משעשע, כי עורכי דין לא גובים כסף מפוליטיקאים. ואם הם גובים, אז זה למראית עין. ואני חושב שזאת עובדה. ומי שאומר שזו לא עובדה, שיתמודד עם מצפונו. יש פה אוליגרכיה ואם אתה רוצה להיכנס לחצר של האוליגרכיה, אתה מעניק את השירותים האלה בחינם".
■ "הייתי גרידי. אני לא יודע אם אהבתי כסף, היום אני קצת מתקשה להבין מה יש לאהוב בדבר הזה. אבל כשאתה בתוך החזירון העליון אז אתה אחד מהחזירים בדיר".





