>> בואו נשים את הדברים על השולחן. בסופו של דבר תהיה פשרה. שר התקשורת משה כחלון יודע את זה, הפקידים הבכירים במשרד יודעים את זה, וחברות הסלולר יודעות את זה.
ייתכן כי העלות האמיתית של דמי הקישוריות היא 4 אגורות לדקה, כפי שקבעה חברת הייעוץ NERA, שבחנה את הנושא לפי הזמנת משרד התקשורת. אך התעריף שייקבע בסופו של דבר יהיה גבוה מכך, לפחות בפעימת ההפחתה הראשונה.
עתה הצדדים יושבים ומנהלים מעין משא ומתן. חברות הסלולר מביאות את המומחים מטעמן, שמצביעים על "טעויות בלתי נתפשות" במודלים הכלכליים של חברת הייעוץ ששכר משרד התקשורת. כל תיקון מייקר באגורה או שתיים את עלות דמי הקישוריות, ומכאן את התעריף שצפוי הצרכן לשלם.
כחלון אמנם מחזיק בכל הקלפים, שכן הסמכות היא שלו, אך ככל שטענות עורכי הדין המלומדים של החברות יהיו חזקות יותר - שר התקשורת ירגיש בטוח פחות ביכולת של המשרד להגן על החלטתו בבג"ץ, ולפיכך צפוי להתגמש.
השאלה כעת היא אם כחלון יתגמש או יתקפל. ברור שאם יש טעויות במודל של NERA, יש לתקן אותן. אך ברור גם כי התעריפים שמציעות חברות הסלולר אינם ריאליים לחלוטין.
כאשר מדברים בעולם המערבי על הפחתה ליורו סנט בודד, כלומר ל-5 אגורות, ברור שאין סיבה כלכלית שדמי הקישוריות בישראל יהיה גבוהים מכך. אם תיקבע סדרה של הפחתות, שבסופן דמי הקישוריות בישראל יהיו גבוהים מאשר באירופה, ניתן יהיה להגיד בוודאות כי כחלון נכנע לכוחן האימתני של חברות הסלולר.
אך הקישוריות היא רק תחילת המסע עבור כחלון. אמנם הוא רוכב כיום על גל אהדה אדיר, אך כדי שרפורמת הקישוריות תביא ערך לצרכן, ולא תמוסמס על ידי החברות כי שקרה בשנת 2004, כחלון חייב להמשיך בעבודה. אין עדיין מפעיל סלולר חמישי בישראל ואין אף מפעיל MVNO. הקישוריות היא החלטה בודדת מתוך רפורמה רחבה יותר, שמטרתה להפחית חסמים ולעורר תחרות בענף הסלולר האוליגופולי.
כחלון לא יוכל לעצור אחרי רפורמת הקישוריות ולהסתפק בתשואה הציבורית קצרת הטווח לה הוא זוכה היום. ההתקפלות של כחלון תתרחש אם וכאשר הוא יעצור אחרי הפחתת הקישוריות, ולא יקדם מהלכים משלימים, ביניהם: נדידה פנים ארצית, שיתוף אתרי סלולר ומכרז תדרים למפעיל חמישי. בלי צעדים אלו, הקישוריות תהפוך למאבק נוסף בו ניצחו חברות הסלולר את האינטרס הציבורי.


